Ligurček – zelené magi (fotonávod)

Ligurček – zelené magi (fotonávod)
Foto: ancicka
ancickaAncicka, 60 ročná žena, Spišské Podhradie., návod pridala: 16. mája 2018 11:47Ďalšie jej nápadyĎalšie jej recepty

Používáte v kuchyni zelené magi? Magi - ligurček lekársky má v kuchyni široké uplatnenie, a to predovšetkým ako polievkové korenie. Čerstvý sa používa do zemiakového šalátu, k zemiakom, ale výborne dochutí aj karbonátky, nátierky či omáčky. Vynikajúci je aj do marinád na grilovanie mäsa. Okrem čerstvého stavu sa dá použiť aj sušený či mrazený. Nie je nič jednoduchšie, než si ho vypestovať, zožať čerstvé listy a tie potom usušiť alebo zmraziť. Máme tak o korenie na zimu postarané.

Materiál


Postup práce

Ligurček sa pestuje na záhradkách ako korenie. V gastronómii sa využívajú všetky jeho časti. Ja si ho najradšej zmrazím. Pri zmrazení si zachová peknú farbu a chuť sa nemení. Pri sušení už to tak nie je. Sušením sa farba vytráca a aj tak trocha aróma. Ligurček odrezávame tesne nad zemou, najlepšie ešte kým nejde do kvetu.
Ligurček – zelené magi (fotonávod) - obrázok 1

Keď chcem zmraziť, tak stonky odrežem a podľa toho koľko asi chcem použiť do pokrmu si pár listov nitkou zviažem.
Ligurček – zelené magi (fotonávod) - obrázok 2

Zabalím do potravinárskej fólie.
Ligurček – zelené magi (fotonávod) - obrázok 3

Takto zabalené si uložím do mrazaku na zimné použivanie, keď ligurček nie je na záhradke.
Ligurček – zelené magi (fotonávod) - obrázok 4

Ligurček má aj liečivé schopnosti. Na sušenie sa používa vňať zberaná najlepšie v júni. Vňať sušíme v tieni v jednej vrstve alebo v sušičke na teplote pre bylinky. Dá sa použiť aj rúra. Nastavíme teplotu na 50 stupňov, nie viac, a musíme nechať pootvorené dvierka, aby mala kam odchádzať vlhkosť. Listy posekáme a dáme do mikroténového vrecka. Listy používame ako korenie do polievok, omáčok, šalátov, do pečenia. Ligurček lekársky, ako už meno napovedá, je aj liečivka. Pôsobí proti skleróze, zmierňuje nadúvanie a je močopudný. Ligurček v pokrmoch podporuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 9 ľudí (4,1 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 7 komentárov k návodu
  • majaja, 16. mája 2018 o 20:35
    Ja síce ligurček nemám,ale páči sa mi takto .Musím si od kámošky vypýtať.


  • kimlo, 16. mája 2018 o 21:27
    Mám ho na záhrade krásne rozrasteny asi 15 rokov, vždy si dávam vňať do mrazaku.


  • finczi, 17. mája 2018 o 06:28
    Áno, používam. Aj na záhradke máme. Ligurček mám veľmi rada. Podobne ako Vy si mrazím aj zelerové a petržlenové stonky.


  • evusik, 17. mája 2018 o 13:12
    ligurček máme aj mi na záhrade a aj ja ho mrazím aj suším. Ja suším bylinky v sušičke vtedy tak nestrácajú na farbe. Mrazím tak, že dám do sáčku ale tvoj spôsob mrazenia sa mi veľmi páči a určite ho použijem.


  • luss44, 17. mája 2018 o 13:45
    tiež ho mám v záhrade a mrazím ho, páči sa mi aj takto zatočený vo fólii, vyskúšam. Teraz som si nasušila petržlenovú vňať z vlaňajšej úrody, nasuším aj ligurček, spolu namrvím a budem mať voňavý zelený posyp na zemiaky a pod.


  • sonulienka, 20. mája 2018 o 10:56
    Aj ja ho mám a používam ho. Aj v mrazničke som ho mala.


  • kucharocka123, 20. mája 2018 o 23:03
    výborné a zdravé kuchynské dochucovadlo, ale vyskúšajte kytičky ligurčeka zamraziť do uzatvárateľných plastových podlhovastých nádobiek, vňať sa neutlačí a nezdeformuje a bude vyzerať svieža ako čerstvo natrhaná:)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať na Pravda.sk: