Pletený dámsky zimný šál s čiapkou (fotopostup)

Pletený dámsky zimný šál s čiapkou (fotopostup)

Pletenie je moja záľuba, aj keď s pribúdajúcimi rokmi treba na to viac trpezlivosti. Napriek tomu sa pustím aj do náročnejších vzorov. Ak viete pliesť pletencový vzor, možno bude tento návod pre Vás inšpiráciou. Ak neviete, ľahko sa to naučíte.

Postup práce

Vlnu na pletenie si môžete vybrať podľa vlastného vkusu, tak čo do kvality, ako aj farby. Keďže tento set šálu s čiapkou je zimný, vlna musí byť hrubšia. Ja som použila 100% vlnu, ale čistá vlna nemusí byť, lebo šál aj čiapka budú ľahšie. Na šál som minula cca 25 Dg vlny, na čiapku cca 10 Dg.

Najprv začneme pliesť šál, lebo je jednoduchší a vzor sa neustále opakuje. Dĺžka šálu je 160 cm a šírka cca 25 cm. Na pletencový vzor potrebujeme nielen 2 klasické ihlice, ale aj tretiu, pomocnú ihlicu. V strede je ohnutá a je kratšia, aby sa s ňou ľahko pracovalo. Postup pre šál: Začneme na 32 očiek. 1.-6. rad-lem: krajové očko, líce aj rub hladko, krajové očko. 7. rad líce: krajové očko, 5 hl., 2 obr., 3 očká vezmeme na pomocnú ihlicu spredu, ďalšie 3 očká prepletieme hladko a následne upletieme hladko 3 očká z pomocnej ihlice, 4 obr., 3 očká vezmeme na pomocnú ihlicu spredu, ďalšie 3 očká prepletieme hladko a následne upletieme hladko 3 očká z pomocnej ihlice, 2 obr., 5 hl., krajové očko. 8. - 10. rad: pletieme ako sa javí, t.j. hladké očká hladko, obrátené obrátko. Od 11. radu - líce: vzor pletieme ako v 7. rade a opakujeme. Takto postupujeme, kým nebude celý šál hotový. Ukončíme ho vzorom podľa 1.-6. radu (lem).
Pletený dámsky zimný šál s čiapkou (fotopostup) - obrázok 2

Hotový šál.
Pletený dámsky zimný šál s čiapkou (fotopostup) - obrázok 3

Čiapku budeme robiť v tvare obdĺžnika. Na oboch okrajoch budeme pred ukončením uberať a zadnú stranu čiapky nakoniec zošijeme. Vystačíme si tiež s 2 základnými ihlicami a 1 pomocnou ihlicou na pletence. Čiapka môže byť aj voľnejšia, lebo po jej upletení navlečieme do lemu okolo obvodu hlavy 3 rady klobúkovej gumičky. Lem bude pružný a prispôsobí sa každej veľkosti hlavy. Postup pre čiapku: Pliesť začneme na 82 očiek. 1.-10. rad-lem: krajové očko, líce aj rub hladko, krajové očko. 11. rad: krajové očko, 13 hl., 2 obr., 3 očká vezmeme na pomocnú ihlicu spredu, ďalšie 3 očká prepletieme hladko a následne upletieme hladko 3 očká z pomocnej ihlice, 2 obr., 7 hl., 2 obr., 3 očká vezmeme na pomocnú ihlicu spredu, ďalšie 3 očká prepletieme hladko a následne upletieme hladko 3 očká z pomocnej ihlice, 4 obr., 3 očká vezmeme na pomocnú ihlicu spredu, ďalšie 3 očká prepletieme hladko a následne upletieme hladko 3 očká z pomocnej ihlice, 2 obr., 7 hl., 2 obr., 3 očká vezmeme na pomocnú ihlicu spredu, ďalšie 3 očká prepletieme hladko a následne upletieme hladko 3 očká z pomocnej ihlice, 2 obr., 13 hl., krajové očko. 12.-14. rad: krajové očko, pletieme ako sa javí, t.j. hladké očká hladko, obrátené obrátko, krajové očko. Od 15. radu-líce: vzor pletieme ako v 11. rade a opakujeme. V radoch 35.-36. uberieme na okrajoch pleteniny po 1 očku (2 krajové očká spletieme spolu do jedného). V 37. rade pletenie ukončíme. Všetky očká navlečieme na dvojitú niť a dobre zaviažeme. Čiapku v zadnej časti zošijeme vlnou (pomocou háčika) a na vrch prišijeme brmbolec. Nakoniec navlečieme do lemu 3 rady klobúkovej gumičky. Na foto v strede je zošitá zadná časť čiapky pomocou háčika.
Pletený dámsky zimný šál s čiapkou (fotopostup) - obrázok 4

Hotová čiapka.
Pletený dámsky zimný šál s čiapkou (fotopostup) - obrázok 5



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 18 ľudí (4,9 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 5 komentárov k návodu
  • kucharocka123, 30. januára 2018 o 11:41
    Keď moje deti vyrástli, prestala som sa venovať pleteniu. Ale keď prišli vnúčatká, začala som znovu. A nielen pre ne, ale aj pre seba (viď tento zimný set šálu s čiapkou:)


  • haji, 6. februára 2018 o 14:05
    Krásná práce.


  • babkamt, 7. februára 2018 o 15:19
    Treba myslieť aj na seba, nielen na vnúčatká. Dopriala si si perfektný set na zimu.


  • kucharocka123, 11. februára 2018 o 22:18
    Ďakujem babkamt, za tvoje práce si zaslúžiš tiež veľkú pochvalu:)


  • garanco, 28. decembra 2019 o 18:40
    Čiapka je pekná, ale pracovný popis nie je presný. V 12.-14. riadku sa nemôže pliesť podľa postupu, stratili by sa " vlnky" medzi vzorom z osmičiek. Kto je zručný v pletení náročnejších vzorov, vynájde sa.
    Čiapka sa mi podarila, šál som nerobila :-)) .



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: