Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup)

Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup)
Foto: taniky

Keďže panelákové schodište je veľmi smutné, snažím sa ho trocha oživiť dekoráciami. Na Veľkú Noc som si vyrobila veľkého zajaca z kartónu a špagátu. Postup je trocha náročnejší, ale už vám zostane na pár rokov.

Materiál


Postup práce

Na kartón si nakreslíme ceruzou zajaca v obrysoch.

Vystrihneme jednotlivé diely - hlava (resp. uši môžu byť na hlave v celku alebo ako samostatné diely), telo (2x celé, 1x spodnú polovicu), podstavec.
Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup) - obrázok 2

HLAVA: Na vystrihnutú hlavu si pripevníme uši, ak sme ich vystrihli samostatne. Spojíme ich s hlavou špagátom alebo tavnou pištoľou. K hlave zo zadnej strany pripevníme dlhšiu palicu (drevená, plastová) tak, aby trčala zo spodnej strany hlavy. Budeme ju totiž zapichovať do tela. Kartón omotávame špagátom postupne rôznymi smermi, aby nám vznikla pevnejšia hlava, pevne sťahujeme. Ak sa na záhyboch špagát šmýka, prilepíme ho tavnou pištoľou. Na hlavu nalepíme filc (alebo machovú gumu) v tvare oka spolu s pohyblivými očami. Na filc (či machovú gumu) si nakreslíme ňufák, na ktorý tavnou pištoľou pripevníme fúziky. Fúziky sú zo špagátu - na viackrát preložený špagát, v strede zviazaný do uzlíkov, na koncoch (záhyboch) je špagát prestrihnutý.
Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup) - obrázok 3

LABKY: Vystrihnuté labky obtočíme špagátom. Nezačínala som hneď od začiatku, ale nechala som niekoľko cm medzeru, do ktorej som urobila dierku. Prevliekla som cez ňu špagát a spojila som tým istým spôsobom s druhou labkou.
Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup) - obrázok 4

Keď bolo hotové telo, zavesila som ich okolo hlavy (krku).
Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup) - obrázok 5

TELO: Pre spevnenie tela je lepšie zlepiť dva kartóny v tvare tela spolu pomocou lepiacej pásky. Spodnú polovicu tela prilepíme takým istým spôsobom lepiacou páskou. Vrchnú časť tela omotáme špagátom. Na spodnej strane tela si karón narežeme, aby sme telo mohli nasadiť do podstavca.

Zo starého obrusu alebo starej košele vystrihneme a ušijeme oblečenie pre zajaca. Ja som použila starý veľkonočný obrus. Ušila som mu nohavice na traky. Okolo krku som mu uviazala zo zvyškov obrusu šatku. Labky schováme do rukávov, ktoré som si ušila samostatne a zozadu som ich prišila špagátu. Na nohaviciach dole som nechala látku nastrihnutú, kvôli pripevneniu na podstavec (spodné labky).
Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup) - obrázok 7

Hlavu pripevníme k telu pomocou palice, ktorú zapichneme do tela zo zadu. Použila som plastovú. Bola dlhá, takže zo zadnej strany podopiera celého zajaca.

Celý zajac je zastrčený do podstavca (spodných labiek), ktoré sú trocha narezané. Teda zárezy na tele a spodných labkách sú zasunuté do seba.
Veľkonočný zajac z kartónu a špagátu-recyklácia (fotopostup) - obrázok 9

Zajaca som ešte dotvorila korbáčom, a malou mašličkou na hlave.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 15 ľudí (4,6 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 7 komentárov k návodu
  • annemary, 1. apríla 2015 o 13:35
    Skvelý nápad.:)


  • bambulka51, 2. apríla 2015 o 09:41
    takéto ručné práce milujem a Tvojho zajačika a Tvoju prácu tiež :-)


  • smejkad, 2. apríla 2015 o 10:13
    ja som na take prilis pohodlna, ale zlaty je :-)


  • katka78, 2. apríla 2015 o 13:14
    Nechceš sa prisťahovať do nášho baráku? Mne by sa tvoj zajko na schodišti veľmi páčil :-) Len by sme museli najskôr odtiaľ vyhodiť ten dvojposteľový matrac, čo tam pred dvoma týždňami vyhodil nejaký arogantný pablb, ktorému sa nechcelo do zberného dvora.
    Pekne si sa pohrala :-)


  • taniky, 2. apríla 2015 o 20:27
    @katka78 , @smejkad , @bambulka51 , @annemary ďakujem, som rada, že sa vám páči. Priznávam je to náročnejší postup, takže je potrebná trpezlivosť aj čas. :-)
    @katka78 u nás na schodišti nesmie byť nič, z bezpečnostných dôvodov, ale ja som si to aj napriek tomuto upozorneniu nechala, susedom sa to páči... bezpečnostným kontrolám nie :-)


  • mariamka, 2. apríla 2015 o 20:38
    moje nervy !! nezvyknem tieto napady checkovat, ale totok, normal predator,, alarm vo vlastnej rezii,, sa nedivim tym komentom, ze tak zaujal, favorit, ale nechcela by som ho stretnut potme :) zlaty moj nufko :)


  • taniky, 4. apríla 2015 o 09:36
    @mariamka dakujem, no ako silueta po tme - ak nevies o nom trocha vystrasi, ale mame na chodbe svetlo na snimac, takze ho v tme vidiet :-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: