Možno,že to používa viac kuchariek,no pre tých ako si uľahčiť.
Ja mám staré vypečené plechy a to preto,sú dobré vypečené,lebo ich po pečení neumývam a len takto špachtľov ich pekne vyšistím a na koniec len poutieram utierkou a sú čisté,pripravené na dalšie použitie.Umyjem len v tom prípade,ked náhodou pečiem nejaké mäso,ale to strašne málokedy,lebo už teraz mám aj na to nádoby zvlášť.Týmto spôsobom čistenia iste sa ušetrí nielen práca,ale aj papier a voda.
Tak isto vyčistím,oškriabem múku a zbytky cesta na pracovnej doske ,tiež ju neumyvam.Túto dosku užívam už skoro 40 rokou.Gazdinky majú zvyk čistiť dosku nožom,ale veľa razy sa drevo pozarezuje.Potom ida múku jemne strepem z dosky,utriem utierkou a odložím na dalšie použitie.
pivonka, 15. decembra 2013 o 10:46
Tiež som kedysi čítala, že voda neprospieva drevu dosky a zaschnuté cesto sa má zoškrabať.
viera1, 15. decembra 2013 o 11:19
Ja nechávam zaschnúť aj haluškovač a jednoducho pretriem s papierovou servítkou-opadne samo.Umývanie resp.čistenie kuchynského riadu z cesta,vajec,horčice atď. by zaslúžilo samostatnú kapitolu (odkedy som videla ,ako mladá kuchárka strčila sitko z múky do vriacej vody).
kltko, 16. decembra 2013 o 09:56
dovolím si pridať dôležitý doplnok, akonáhle sa na dreve spracúva mäso alebo obdobné produky, hlavne s vyšším podielom bielkovín alebo tuku (napríklad vyvarená polievková zelenina, syry, vajíčkové zmesi, krájanie slaniny na škvarky...) treba drevo dôkladne čistiť aj mokrou cestou. Ide o iný materiál, ako "suché" cesto.
ancicka, 17. decembra 2013 o 11:25
@viera1 ,tak to máš pravdu.@flavia ,ja strašne veľa pečiem a to je o tom,že by som spotrebovala aj veľa papiera.Je potrebné aj šetriť a dalšie je že plechy sa pepšie vypečú a aj skôr as ti koláč upečie na takom plechu,ale aj ked menej pečieš,tak nemúsiš použivať papier.Je to vecou každého.Ja som len chcela poukazať na to ,že je to lepšie ako ked čistíš dosku nožom,lebo čo ja viem s môjho okolia,tak to veľa robia a tak sa doska aj dosť ničí,lebo sa pozarezuje.Takto nie.@kltko ,máš pravdu,lebo ja túto dosku používam aj pri zabíjačke.Pred ju poriadne vydrhnem kefou a taktiež po nej vydrhnem a vysuším.
tweety12, 6. januára 2014 o 19:22
My sme vzdy u mami dosku po ceste drhli vo vani cirokovou kefou :-) teraz myslim ze vacsina z nas pouziva silikonove alebo plastove "dosky" ktore treba vzdy umyt vo vode
ancicka, 7. januára 2014 o 13:53
Možno,že veľa mladých používa silikonové,ale čo ja viem v mojom veku použivajé drevené a taktiež moje nevesty chcu drevené,lebo sú stabilnejšie na prípravu.
valeri, 20. januára 2014 o 09:36
Takáto škrabka sa mi osvedčila aj na keramický šporák, keď náhodou niečo vykypí, ešte horúce to dám dolu, nech to tam nehorí.
valeri, 20. januára 2014 o 09:39
Tiež mám aj silikónovú "dosku" ale na tej nemôžem krájať cesto nožom, ani vykrajovať kovovými vykrajovačkami, tak väčšinou používam len drevenú a papier sa tiež vždy nedá použiť, sú také koláče, ktoré sa nevyberajú z plechu vcelku, ale ich treba pokrájať na plechu, a to už je s papierom problém.
zitar, 21. marca 2014 o 13:13
Takto podobne čistím aj misku, ( vajling), v ktorej robím kysnuté cesto. Nechám poriadne zaschnúť a stierkou - ktorou vytieram cesto, zoškrabem, vlastne ani nezoškrabem, lebo sa to odlupuje samé. Potom len utriem papierovou utierkou.
megdesign, 21. marca 2014 o 14:13
@valeri : preto su plastove vykrajovatka aj plastove noze ;)
A hadam tie kolace, co sa krajaju na plechu nekrajas na tom smalte kovovym nozom....
@ancicka nemusis pouzivat papier na pecenie, existuju aj taketo veci a vydzia /temer/ vecne ;)
» www.4home.sk/silikonove-podlozky-na-pecenie-2-ks/...