Ako som založila kvetinovú skalku

Ako som založila kvetinovú skalku
Foto: jarbra

Praca v zahrade ma velmi bavi a kedze je velmi velka 60 - arova, tak sme pozemok rozdelili na polovicu, jednu cast mam na chov oveciek, vietnamske prasiatka, morky apod. A druha nam sluzi na relax na vsetko co k tomu patri. Kedze ma praca bavi, tak len vymysla tvorim a zakladam kvetinove skalky. Skalky zakladam cca 3 roky mala som ,, podzemneho navstevnika - medvedik ,, a ten mi vela znicil moje zahony, skalky ... ba dokonca z jednej mi zmizli vsetky kvety ,, z povrchu zemskeho,, co uz

Postup práce

Velkost skalky zavisi od miesta v zahrade. Najvhodnejsia poloha je vychodna alebo severovychodna.

Ako zacat: Najprv si zvolime miesto, kde chceme mat kvetinovu skalku. Z pozemku odstranime burinu tak, ze pouzijeme chemicke pripravky na hubenie buriny, jednym slovom (Herbicidov ), aby sme zabranili rastu. Pozemok vyrovname, na spodok dame ciernu zahradnicku foliu. Navozenu podu preosejeme, takto na pripravenu foliu navrstvime cca 10 cm drenaznej drviny z horniny tvoriacu skalku. Na drenaz dame este aspon 10 - 20 cm pody. Ked sa poda ulahne, zacneme ukladat kamene ( dovezene kamene z prirody, musime ulozit, tak ako lezal ). Kamene musia lezat pevne, najskor osadime najvacsie kamene, ktore spevnime mensimi. Pri ukladani kamenov nepravidelne skupiny v podobe poloblukov a inich tvaroch, musia byt vzdy obratene licnou stranou k nam. Pri osadzani prezrieme vsetky strany kamena a vyberieme tu, ktora sa najviac hodi na povrch ( napr. pekny tvar alebo zaujimava struktura a pod.) Takto postupne zakladame celu skalku. Pri zakladani mozme sucastne vysadzat rastliny do strbin medzi kamene. Aby sa rastlinkam dobre darilo, tak pod korenie dame vhodnu zeminu.

Skalku som vysadila s letnickami, skalnickami, trvalkami ( trpaslicie druhy ) apod.Toto je zaciatok kvetinovej skalky, zlava do prava.
Ako som založila kvetinovú skalku - obrázok 3

Zacala som od stredu s najvacsimi kamenami a postupne som ukladala mensie.
Ako som založila kvetinovú skalku - obrázok 4

Od stredu som potiahla do uskeho tvaru.
Ako som založila kvetinovú skalku - obrázok 5

Opat som rozsirila skalku a ukoncila v zuzenom tvare.
Ako som založila kvetinovú skalku - obrázok 6

Pri vybere rastlin myslime na farebnost, velkost a taktiez, aby nam skalka kvitla co najdlhsie. Mozme vysadit aj drobne dreviny zakrpatene. Skalku mozme stavat v kazdom rocnom obdobi pokial sa da s podou dobre pracovat. Ak sa zaklada na jesen, tak je dobre ju osadzat na jar.

Volne miesta okolo rastlin vyplnime kamennou drtou. Nakoniec vydatne popolievam. O mesiac sa nam zacnu v skalke rozrastat krasne rastlinky z ktorych urcite bude mat radost. Prajem vela trpezlivosti, vela kreativnych napadov.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 12 ľudí (3,3 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu:

Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: