Dekoračný stromček (fotonávod)

Dekoračný stromček (fotonávod)

Tento dekoračný stromček je vyhotovený z kvietkov, ktoré nie sú kúpené, ale každý je výsledkom práce mojich rúk. Na jeho vytvorenie som použila dekoračný materiál foamiran a sklenený pohár na vysokej stopke. Stromček je variabilný, pod kalich pohára môžeme vložiť malú dekoráciu podľa ročného obdobia alebo sviatkov, či suvenír z dovolenky a tak ho aktuálne meniť. Pohár môžeme nahradiť napr. aj šálkou.

Postup práce

Základným materiálom, ktorý som použila na vytvorenie kvietkov koruny stromčeka je penová hmota foamiran. Je podobná papieru, však hrubšia, ohybná a za tepla tvarovateľná. Predávajú ju v obchodoch s kreatívnymi potrebami.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 1

Postup je nasledovný: Na tvrdý papier si nakreslíme 2 tvarovo rovnaké kvietky - väčší (priemer cca 6 cm) a menší (priemer cca 4 cm). Ja som obkreslila set 2 cukrárskych formičiek na kvietky. Podľa tejto šablóny vystrihneme z ružového foamiranu 40 menších a 40 ks väčších kvietkov. Strihať môžeme aj viac vrstiev naraz.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 2

Obdobne si urobíme šablónu lístka (veľkosť asi 5 x 3 cm) a malého kruhu o priemere cca 0,5 cm. Podľa týchto vzorov vystrihneme zo zeleného foamiranu cca 30 ks lístkov a 40 ks malých koliesok, ktoré budeme neskôr vkladať do stredu kvietkov spolu s bielymi piestikmi. Piestiky som kúpila hotové. Okraje lístkov po obvode šikmo zastrihneme.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 3

Žehličku rozohrejeme na stredný stupeň a každý kvietok pomocou špajdle pridržíme na žehliacej ploche asi 3-4 sekundy, kým sa kvietok nezačne skrúcať. Zároveň sa trochu zmenší a zmení aj odtieň svojej farby na tmavší.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 4

Hneď za tepla kvietok položíme na gumenú hubku, pritlačíme v strede ceruzkou a okvetné lístky opatrne prstami vytvarujeme. Necháme vychladnúť.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 5

Rovnako postupujeme aj pri tvarovaní zelených lístkov, ktorým za tepla môžeme pomocou špajdle nakresliť aj žilky.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 6

Kvietky do finálnej podoby poskladáme tak, že do stredu menšieho prilepíme zelený krúžok, cez obidve vrstvy urobíme špajdľou otvor, cez ktorý prevlečieme 2-3 ks napoly preložených bielych piestikov. Nitky piestikov rozdelíme do strán a prilepíme tavnou pištoľou alebo sekundovým lepidlom. Potom prilepíme väčší kvietok, zelený lístok a všetko spolu napichneme na špendlík.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 7

Hotové kvietky napicháme pomocou špendlíkov do polystyrénovej gule. Začíname po predznačenej stredovej čiare gule po celom obvode, odkiaľ postupujeme nahor a nadol, kým nebude celá plocha zaplnená. Na spodnej časti gule necháme miesto na prilepenie pohára.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 8

Korunku stromčeka prilepíme pomocou tavnej pištole o pohár pomocou malého kruhu foamiranu, ktorý vložíme medzi guľu a pohár. Pod kalich naaranžujeme malý kvietok, veľkonočné vajíčko alebo inú ozdobu podľa vlastnej fantázie.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 9

Konečná podoba dekoračného stromčeka.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 10

Vyskúšala som korunu stromčeka upevniť aj do šálky ako kytičku. Je to tiež zaujímavá dekorácia.
Dekoračný stromček (fotonávod) - obrázok 11

Tento postup na výrobu kvietkov je veľmi zjednodušený a zvládne ho aj laik. Verím, že návod na stromček bude pre niekoho vhodnou inšpiráciou na vytvorenie bytovej dekorácie. Ďakujem všetkým za nahliadnutie.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (5,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 2 komentáre k návodu
  • haji, 27. apríla 2019 o 21:25
    Pěkný nápad! Máš velice šikovné ruce a bohatou tvořivost!


  • kucharocka123, 27. apríla 2019 o 21:45
    Ďakujem krásne za pochvalu, haji.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: