Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup)

Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup)
Foto: dvorka

Ručne háčkované oblečenie pre detičky ktoré momentálne robím je jednoduché, rýchle a ako darček pre dieťatko je to celkom pekný nápad. Pridám do návodu najskôr čiapočku a potom aj papučky.

Postup práce

Ak máme bábätko pri sebe, odmeriame najskôr obvod hlavičky (na obrázku je 56 cm), potom výšku čiapočky (na obrázku 21 cm).
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 1

Ak ideme háčkovať čiapočku pre dieťatko ktoré pri sebe nemáme a nevieme jeho presné miery, môžeme sa viesť tabuľkou ktorú som si opísala z internetu.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 2

Ako prvé začneme háčkovať placku, ktorej veľkosť si určíme podľa tabuľky. Pre novorodenca je priemer asi 10,5 - 12,5 cm.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 3

Začnem tzv. magickým krúžkom. Neháčkujem retiazku, ale okolo ukazováka a prostredníka na ľavej ruke obtočím priadzu a začnem háčkovať: 1 stĺpik z 3 retiazkových očiek a 17 dlhých (alebo 1x nahodených) stĺpikov okolo priadze namotanej na prstoch.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 4

Uháčkovaný tvar dám dole z prstov a voľnú priadzu stiahnem aby mi vzniklo pekné koliesko. Posledný stĺpik spojím s prvým stĺpikom.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 5

V druhom riadku zdvojnásobím počet dlhých stĺpikov na 36. Do každého očka uháčkujem 2 dlhé (jeden krát nahodené ) stĺpiky. Prvý stĺpik tak ako aj v prvom riadku a potom v nasledujúcich: z troch retiazkových očiek a druhý jden krát nahodený stĺpik. Obidva háčkujem do prvého očka prvého riadku.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 6

Tretí riadok ďalej tvarujem placku do kruhu. Do prvého očka uháčkujem dva stĺpiky (prvý je z troch retiazkových) druhý 1 x nahodený. Tretí stĺpik uháčkujem do druhého očka, štvrtý do tretieho. Tento postup opakujem. Dva stĺpiky do jedného očka, a dva samostatné stĺpiky. Pribudlo mi 12 stĺpikov = 48.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 7

Štvrtý riadok: Do prvého očka uháčkujem dva stĺpiky - prvý z troch retiazok a druhý 1x nahodený. Ďajej uháčkujem 3 samostatné dlhé stĺpiky. Ďalej: do prvého očka zo zdvojených stĺpikov predošlej rady uháčkujem dva dlhé stĺpiky, potom 3 samostatné a takto pokračujem do konca. Pribudlo mi 12 stĺpikov = 60.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 8

Piaty riadok: opakujem tak ako v predošlom, do prvého očka uháčkujem dva dlhé stĺpiky, potom 4 samostatné dlhé stĺpiky. Do prvého očka zo zdvojených stĺpikov predošlej rady uháčkujem dva stĺpiky, potom 4 samostatné. A takto pokračujem do konca.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 9

Odmeriam si priemer placky či je postačujúci. Je lepšie mať o pár milimetrov väčšiu placku ako menšiu. Hlavička rastie. Moja placka je zatiaľ o priemere 10,5 cm.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 10

Teraz uháčkujem výšku čiapočky daným vzorom, alebo naďalej dlhé stĺpiky. Treba si dať pozor aby vzor mal presný počet očiek ako posledný riadok placky. Určite nie menej alebo viac ako o 4 očká.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 11

Vzorom som háčkovala 10 cm výšku čiapočky + 1 cm som pridala na konečných väčších oblúčikoch.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 12

Vzorka čiapočky ktorú som háčkovala je na nasledujúcom obrázku. Skladá sa z dlhých (1 x nahodených) stĺpikov, krátkych stĺpikov a retiazkových očiek.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 13

Do vypratej a vysušenej čiapočky som háčikom pretiahla stužku a zaviazala. Môže sa uháčkovať aj kvietok a tým ozdobiť čiapočku.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 14

A tu je súpravička.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 15

Na túto čiapočku sa aj placka háčkuje vzorom. Na spestrenie som prišila kvietok.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 16

Modrá súpravička pre chlapčeka
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 17

Súpravička na chladnejšie počasie.
Háčkovaná čiapočka pre novorodenca (fotopostup) - obrázok 18



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 33 ľudí (4,9 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 16 komentárov k návodu
  • evusik, 7. októbra 2015 o 14:12
    @dvorka veľmi pekne ti chcem poďakovať za tento skvelý návod, podľa neho som uháčkovala svoju prvú čapičku pre kojenca, držala som sa presne návodu a musím povedať, že sa mi podarila hneď na prvý krát, som na seba pyšná:-))))
    ja som sa potom tak rozbehla, že som uháčkovala hneď 3 čiapky, veď idú Vianoce :) a chcem ich pridať na môj blog samozrejme aj s odkazom na tvoj návod podľa ktorého som postupovala, dúfam, že ti to nebude vadiť...
    prajem krásny deň :-)



  • dvorka, 7. októbra 2015 o 14:18
    @evusik : potešila si ma. A vôbec mi nebude vadiť ak pridáš môj popis. Veď preto som sa s ním robila, aby pomohol.


  • nikiki, 27. novembra 2015 o 00:50
    Ahoj ja sa chcem opytat kde som spravila chybu.
    Do 10-teho bodu som pochopila vsetko placka mi vysla super dokonca este vacsia aku som.chcela pretoze stale ked robim dalsi riadok dlheho stlpca placka sa zvacsuje ale nikdy mi nejde do toho tvaru ciapocky. Postupne treba na konci robit menej stlpikov alebo ako to funguje robila som podla navodu na youtube uplne jednoduchu ciapocku len z dlhych stlpikov ale nejako tomu nerozumiem preco mi to stale ostava len pri tej placke :(


  • dvorka, 27. novembra 2015 o 08:36
    @nikiki : správne si pochopila že do 10-teho bodu sa háčkuje placka - koleso kedy sa pravidelne pridávajú očká. Od 11-teho bodu sa háčkuje čiapočka rovno, teda už sa nepridávajú očká. Počet očiek musí byť v každých nasledujúcich riadkoch rovnaký ako v poslednom riadku placky. V prípade ak robíš nejakú vzorku v ktorej sa očká rozháčkujú na viac očiek, základ očiek - teda prvý riadok vzorovaného riadku je smerodajný od posledného riadku placky. Skús najskôr uháčkovať čiapočku z dlhých alebo krátkych stĺpikov . Takáto čiapočka je v 18-tom bode.


  • babuca1980, 30. decembra 2015 o 12:23
    Chcem sa spítať kde robím chybu ked robím základnú placku tak sa mi vlní a potom aj celá čiapka je zvlnená.


  • dvorka, 11. januára 2016 o 08:50
    Komentáre mi hádže do spamu, tak až teraz som našla Vašu otázku.
    Placka sa vlní vtedy, keď má koliesko viac očiek ako je potrebné. Možno máte hrubšiu priadzu alebo háčik. Skúste namiesto 17 stĺpikov v prvom riadku uháčkovať len 15 alebo 14. Už v druhom riadku kde bude dvojnásobný počet očiek uvidíte, či je placka rovná, alebo začína zvlnenie.


  • leus01, 29. januára 2016 o 20:21
    Dobry den. Chcem sa spytat ako prepojim v 2. riadku kratky stlpik na ten retiazkove oko do dalsieho oka. Myslim v bode 13. Som v 3.oku, kde som spravila kratky stlpik a teraz neviem ako mam spravit retiazkove oko do 4. Oka :-(


  • dvorka, 1. februára 2016 o 11:35
    @leus01 : zrejme háčkujete podľa priloženej vzorky kde ja retiazkové oko voľné, teda sa v druhom riadku háčkuje nasledovne: krátke oko na tretí dlhý stĺpik z predošlého riadku (prvého), potom sa uháčkuje jedno retiazkové očko voľne, teda sa k ničomu nepriháčkuváva, ako keby ste háčkovali čistú retiazku. Potom sa uháčkuje 1xnahodený stĺpik do krátkeho stĺpika v predošlom riadku, zas jedno voľné retiazkové očko a znova 1x nahodený stĺpik do toho istého krátkeho stĺpika. Vznikne taký trojuholníček, do ktorého sa potom v ďalšom riadku háčkuje vejárik. Zas jedno voľné retiazkové očko a t.ď. Čiže retiazkové oko sa do 4. očka neháčkuje. Snáď som to dobre vysvetlila?


  • leus01, 1. februára 2016 o 18:38
    Ano perfektne, ďakujem pekne :-D už sa teším na výsledok :-D


  • babkamt, 10. februára 2016 o 09:32
    Pekná čiapka. Viem oceniť námahu, ktorú si vynaložila, aby si podrobne vysvetlila postup. Škoda, že sa nedá tvoj návod uložiť. 5*


  • dvorka, 10. februára 2016 o 10:11
    @babkamat Ďakujem za uznanie. Ináč, ja si ukladám návody ktoré sa mi páčia tak, že celý návod aj s obrázkami označím, skopírujem a uložím si na počítači vo Worde. Mám urobené záložky podľa techniky alebo použitia a kedykoľvek sa viem bez straty času vrátiť k tomu, čo ma zaujalo.


  • felixa, 1. júna 2016 o 07:23
    Budeme mat prvé vnučatko,tak idem hačkovat podla tvojho návodu. Deti nechcu prezradit ešte pohlavie,tak bude čiapočka biela. podla tvojho návodu to pojde isto dobre.


  • majapaja, 3. júla 2016 o 14:48
    Paraaaadny navod!!! Dakujem!!!


  • 3sandra3, 3. júla 2016 o 18:52
    krásne


  • olmicu, 21. októbra 2016 o 13:30
    Poprosím návod na modrú čiapočku pre chlapčeka je pod číslom 17 Ďakujem


  • dvorka, 21. októbra 2016 o 15:01
    pre @olmica : je to už dávno čo som háčkovala tieto čiapočky. Jediné čo môžem poskytnúť je vzorka. Čiapočka sa háčkuje tak isto ako ružová. Najskôr placka podľa veľkosti hlávky a potom vzor: z prvého očka placky uháčkujem vejárik z troch dlhých (jeden krát nahodených) stĺpikov. Vynechám dve očká na placke a znova uháčkujem vejárik z troch dlhých stĺpikov. Takto pokračujem do konca riadka. Druhý riadok vzorky: medzi 2 vejáriky z prvého riadku vzorky vháčkujem vejárik do očka v strede medzi dvoma vejárikmi ako v predošlom riadku. Takto pokračujem až kým mám čiapočku dlhú ako potrebujem. Posledné riadky uháčkujem krátkym stĺpikom, asi tak tri. Do každého očka vejárika. Dúfam že bude stačiť. Prajem príjemné háčkovanie :-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: