Jednoducho a rýchlo očistiť cesnak (fotopostup)

Jednoducho a rýchlo očistiť cesnak (fotopostup)
Foto: elixir
elixirElixir, Berlín, orig. Žilina, 4. júna 2015 13:11Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Takto sa mi podarilo cesnak rýchlo ošúpať bez toho, aby sa strúčik poškodil. Návod budem hlavne šťastne a vo veľkom aplikovať pri varení cesnakovej polievky :), ale aj pri iných jedlách. Tip na namáčanie som videla v TV relácii Markt.

Materiál

5
minút
príprava

Postup práce

Prichystáme si cesnak a pohár s vodou.
Jednoducho a rýchlo očistiť cesnak (fotopostup) - obrázok 1

Cesnak vhodíme do pohára, aspoň na 5 minút ho namáčame.
Jednoducho a rýchlo očistiť cesnak (fotopostup) - obrázok 2

Po uplynutí času cesnak ošúpeme podobným spôsobom ako banán.
Jednoducho a rýchlo očistiť cesnak (fotopostup) - obrázok 3



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 19 ľudí (4,6 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 18 komentárov k návodu
  • babidka, 4. júna 2015 o 16:57
    Dobreeee :-) Najma ked ti treba toho cesnaku vela-prevela naraz . nas zat ked potrebuje cesnaku vela , da ho do mraznicky a po chvilke je taky tuhy , ze ho staci stlacit a cesnak doslova vyskoci z obalu .


  • elixir, 4. júna 2015 o 20:13
    O mrazení som ešte nepočula, praktické, viem si predstaviť, že to ide copydup. :) Tu tiež som sa ani nenazdala a mala som strúčik von zo šupy.


  • adakovalinka, 4. júna 2015 o 22:37
    Zaujímavé! Nestratí arómu?


  • mezi, 5. júna 2015 o 07:43
    Mrazený cesnak má asi taký osoh v jedle ako mrazené zemiaky.


  • elixir, 5. júna 2015 o 07:49
    @adakovalinka Aróma v poho zostala, cesnak ostal neporušený, teda šťava sa nemala kade uvoľniť do vody. :)


  • dvorka, 5. júna 2015 o 13:17
    Ja mám svoj spôsob práce s cesnakom v prípade, ak potrebujem cesnak prehnať lisom. Odkrojím len spodok strúčika, vložím ho do lisu a pretlačím. Šupka mi ostane v lise, cesnak v miske a ani s čistením lisu nie je problém.


  • priroda, 6. júna 2015 o 22:42
    ...alebo zatlacit plochou noza, odkrojit spodok cesnaku, rozrezat po dlzke na polovicku
    a vybrat zeleny stred - naklicenu cast, lebo je to jedovate.
    To iste plati aj o cibuli - vybrat zeleny, nakliceny stred.


  • elixir, 7. júna 2015 o 10:35
    Napadlo ma, že sem pridám aj ďalšie diskusie, ktoré súvisia s týmto postupom, aj s komentármi tak trochu.
    Ďalšie spôsoby čistenia: » varecha.pravda.sk/diskusie/jednoducho-a-rychlo-ocistit-ce...

    O kvalite cesnaku, porovnanie + názory na jedovatosť: » varecha.pravda.sk/zazitky/horrorovy-cesnak/1449-clanok.ht...


  • katka78, 7. júna 2015 o 11:06
    Myslím, že je to dobrý nápad pre tých, čo naozaj potrebujú šúpať väčšie množstvo cesnaku, napr. na cesnakovú pastu, zaváranie atď. Užitočná pomôcka. A kto potrebuje z cesnaku odstrániť tú vnútornú časť, ten "klíčok", aj to sa dá jednoducho s použitím vody. Ošúpaný cesnak stačí nechať namočený vo vode a "klíčok" sám po nejakom čase vyjde. Cesnak zostane neporušený.


  • garanco, 8. júna 2015 o 15:30
    Cesnaku až tak veľmi nepoužívam, ale na uľahčenie roboty sa to hodí. Keď je v zime šupka na cibuli veľmi suchá, tiež ju na chvíľu namočím do studenej vody a potom sa ľahko očistí.


  • evanaaa, 8. júna 2015 o 21:54
    Niekde som videla aj taký spôsob - uzavrieť do fľaše, tú poriadne pretrepať a malo by byť hotovo.


  • milan3, 11. júna 2015 o 13:47
    Mám odskúšaný spôsob ako "evanaaa". Do dvoch kovových misiek vložiť cesnak aby mal dosť priestoru a riadne potrepať - 2-3 minúty podľa potreby a potom len vysypať šupy. Pri množstve, ktoré som predtým čistil ručne pri výrobe domácich klobás, je to výborný pomocník. Postup s vodou odskúšam, je to zaujímavé. S mrazením by som bol opatrný, naozaj môže byť efekt ako u zemiakov, vyskúšam, dám vedieť.


  • vybusna, 11. júna 2015 o 13:49
    ja som to s tym pretrepanim medzi kovovymi miskami skusala a vobec nic....nic sa mi neosupalo......ale neberiem to nijako tragicky, ja zas toho cesnaku tak vela naraz nepotrebujem, aby som ho neosupala nozom.


  • klukodvody, 13. júna 2015 o 10:21
    Zdravím všechny .Já zase někde viděl a mimo jiné to funguje ,celou hlavičku dát do zavařovací sklenice s patentním uzávěrem a třepat .
    Zkoušel jsem to ,jde to ,ale na mně to moc dlouho trvalo .Tak raději klasiku ,ale tu vodu vyzkouším .A také má takový váleček co prodávají na loupání česneku je z nějaké měkké hmoty ,ale zase ho potom musím umývat tak nožík a ruce a je to .


  • redenc, 13. júna 2015 o 20:45
    Cesnak zoberiem do ruky, ošúpem a nevymýšľam Máte proti tomu niečo?


  • elixir, 14. júna 2015 o 11:53
    @redenc Nik nemá nič proti tomu... Predsa rob ako chceš, ako v kuchyni, tak aj všeobecne v živote, pokým nenútiš a neobťažuješ tým druhých. ;)


  • pusta1, 14. júna 2015 o 12:50
    toto som neskúšala, určite skúsim.
    ja pritlačím čepeľ noža nna plocho na cesnak a ide krásne ošúpať, zíde celá šupka vcelku.


  • spetkasoli, 29. augusta 2015 o 09:16
    tiez pouzivam tento sposob cistenia cesnaku, ide to velmi rychlo, aj@dvorky metoda je osvedcena a dobre funguje



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: