Takto sa mi podarilo cesnak rýchlo ošúpať bez toho, aby sa strúčik poškodil. Návod budem hlavne šťastne a vo veľkom aplikovať pri varení cesnakovej polievky :), ale aj pri iných jedlách. Tip na namáčanie som videla v TV relácii Markt.
Prichystáme si cesnak a pohár s vodou.
Cesnak vhodíme do pohára, aspoň na 5 minút ho namáčame.
Po uplynutí času cesnak ošúpeme podobným spôsobom ako banán.
babidka, 4. júna 2015 o 16:57
Dobreeee :-) Najma ked ti treba toho cesnaku vela-prevela naraz . nas zat ked potrebuje cesnaku vela , da ho do mraznicky a po chvilke je taky tuhy , ze ho staci stlacit a cesnak doslova vyskoci z obalu .
elixir, 4. júna 2015 o 20:13
O mrazení som ešte nepočula, praktické, viem si predstaviť, že to ide copydup. :) Tu tiež som sa ani nenazdala a mala som strúčik von zo šupy.
elixir, 5. júna 2015 o 07:49
@adakovalinka Aróma v poho zostala, cesnak ostal neporušený, teda šťava sa nemala kade uvoľniť do vody. :)
dvorka, 5. júna 2015 o 13:17
Ja mám svoj spôsob práce s cesnakom v prípade, ak potrebujem cesnak prehnať lisom. Odkrojím len spodok strúčika, vložím ho do lisu a pretlačím. Šupka mi ostane v lise, cesnak v miske a ani s čistením lisu nie je problém.
priroda, 6. júna 2015 o 22:42
...alebo zatlacit plochou noza, odkrojit spodok cesnaku, rozrezat po dlzke na polovicku
a vybrat zeleny stred - naklicenu cast, lebo je to jedovate.
To iste plati aj o cibuli - vybrat zeleny, nakliceny stred.
elixir, 7. júna 2015 o 10:35
Napadlo ma, že sem pridám aj ďalšie diskusie, ktoré súvisia s týmto postupom, aj s komentármi tak trochu.
Ďalšie spôsoby čistenia: » varecha.pravda.sk/diskusie/jednoducho-a-rychlo-ocistit-ce...
O kvalite cesnaku, porovnanie + názory na jedovatosť: » varecha.pravda.sk/zazitky/horrorovy-cesnak/1449-clanok.ht...
katka78, 7. júna 2015 o 11:06
Myslím, že je to dobrý nápad pre tých, čo naozaj potrebujú šúpať väčšie množstvo cesnaku, napr. na cesnakovú pastu, zaváranie atď. Užitočná pomôcka. A kto potrebuje z cesnaku odstrániť tú vnútornú časť, ten "klíčok", aj to sa dá jednoducho s použitím vody. Ošúpaný cesnak stačí nechať namočený vo vode a "klíčok" sám po nejakom čase vyjde. Cesnak zostane neporušený.
garanco, 8. júna 2015 o 15:30
Cesnaku až tak veľmi nepoužívam, ale na uľahčenie roboty sa to hodí. Keď je v zime šupka na cibuli veľmi suchá, tiež ju na chvíľu namočím do studenej vody a potom sa ľahko očistí.
evanaaa, 8. júna 2015 o 21:54
Niekde som videla aj taký spôsob - uzavrieť do fľaše, tú poriadne pretrepať a malo by byť hotovo.
milan3, 11. júna 2015 o 13:47
Mám odskúšaný spôsob ako "evanaaa". Do dvoch kovových misiek vložiť cesnak aby mal dosť priestoru a riadne potrepať - 2-3 minúty podľa potreby a potom len vysypať šupy. Pri množstve, ktoré som predtým čistil ručne pri výrobe domácich klobás, je to výborný pomocník. Postup s vodou odskúšam, je to zaujímavé. S mrazením by som bol opatrný, naozaj môže byť efekt ako u zemiakov, vyskúšam, dám vedieť.
vybusna, 11. júna 2015 o 13:49
ja som to s tym pretrepanim medzi kovovymi miskami skusala a vobec nic....nic sa mi neosupalo......ale neberiem to nijako tragicky, ja zas toho cesnaku tak vela naraz nepotrebujem, aby som ho neosupala nozom.
klukodvody, 13. júna 2015 o 10:21
Zdravím všechny .Já zase někde viděl a mimo jiné to funguje ,celou hlavičku dát do zavařovací sklenice s patentním uzávěrem a třepat .
Zkoušel jsem to ,jde to ,ale na mně to moc dlouho trvalo .Tak raději klasiku ,ale tu vodu vyzkouším .A také má takový váleček co prodávají na loupání česneku je z nějaké měkké hmoty ,ale zase ho potom musím umývat tak nožík a ruce a je to .
pusta1, 14. júna 2015 o 12:50
toto som neskúšala, určite skúsim.
ja pritlačím čepeľ noža nna plocho na cesnak a ide krásne ošúpať, zíde celá šupka vcelku.
spetkasoli, 29. augusta 2015 o 09:16
tiez pouzivam tento sposob cistenia cesnaku, ide to velmi rychlo, aj@dvorky metoda je osvedcena a dobre funguje
Mohlo by vás zaujímať: