Ktorú utierku použiť na utieranie riadu?

Ktorú utierku použiť na utieranie riadu?
Foto: sons

Každý vie, že utierka je v domácnosti nenahraditeľný pomocník. Na trhu je ich možnstvo. Všimli ste si medzi nimi rozdiely? Viete ktorá je lepšia? A ako sa o ne starať, aby stále dobre plnili svoju funkciu?

Materiál



    Postup práce

    Prvým druhom sú bavlnené utierky. Sú cenovo veľmi výhodné, no kvalitou sa nájdu utierky, ktoré sa ich prevýšia. Je to hneď z niekoľkých dôvodov: pri častom používaní nasajú do seba množstvo materiálu, ktorý časom nepríjemne páchne a už od začiatku utieranie s nimi nie je veľmi efektívne. Žiaľ zápach z týchto utierok často nie je možné vyprať.

    Ľanové utierky sú naproti tomu značne efektívne a relatívne dlho vydržia. Ďalšou ich výhodou je že nepúšťajú chĺpky a preto sa veľmi hodia na utieranie a leštenie skla. Ľanové vlákna sú však veľmi tvrdé a prv ako začnú dobre sať, je potrebné ich niekoľko krát vyprať.

    Utierky z mikrovlákna sú na svete od konca 50tych rokov. Sú efektívne hlavne preto, lebo sú vyrobené z jedného vlákna ktorého jemnosť nepresahuje 0,7 den (čo predstavuje hmotnosť 0,7 g na 9000 metrov vlákna), čo zabezpečí, že sa do neho nedostane žiadna vlhkosť. No práca s nimi môže byť však nepríjemná pretože sa zachytávajú na drsnej pokožke. Hlavne u ľudí, ktorí trpia suchou pokožkou alebo kožnými ochoreniami.

    Pre všetky ostatné utierky v zásade platí, že by sa mali vyprať pri 95°C skôr ako budú použité. Tiež je vhodné pri ich praní nepoužívať aviváž. Tá nanesie na utierku jemnú ochrannú vrstvu. S takou sa zle utiera. Je lepšie ak sa namiesto aviváže použije octová voda, ktorá má aj tú výhodu, že odstraňuje zápach.



    Páči sa ti tento návod?
    Fejsbukni
    Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (5,0 hviezdičiek)

    Staňte sa fanúšikom nášho nového webu:

    Pridaj komentár:

    Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



    Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

    Každodenný
    súhrn receptov »
    Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
    QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
    Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

    Návod je v kategóriach:

    Mohlo by vás zaujímať: