Mole a ako na ne?

Mole a ako na ne?
sonsSons, Martin, 22. septembra 2013 13:00Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Už ste mali doma mole? Myslím tie šatové. Ktoré keď vyletia chvíľku rozmýšľate odkiaľ sa k vám dostal tento zablúdený posol zlých správ. Potom si uvedomíte, že by to mohlo byť oveľa horšie ako len návštevník. Kontrolujete výbavičku, tie hrozné uteráky, ktoré ste dostali ako svadobný dar, nový kožuch,či kabát ktorý za sebou nemá ešte ani jednu celú sezónu až za chvíľu zistíte že ste vybrali všetky skrine. Poznáte to?

Materiál



    Postup práce

    Vtedy si poviem, že som nemala byť lenivá a radšej sa venovať prevencii ako riešeniu následkov. Nemala som sa spoliehať na to srdiečko naplnené levanduľou, a ktoré som si kúpila pre každý prípad dve aj keď túto vôňu veľmi nemusím. Niekde som sa dočítala, že je dobré šaty z času na čas vyprášiť a vetrať skrine. Odvtedy to robím. Skladujem v nich len čisté šaty. Pravidelne všetko z nich vyberiem a povysávam. Každú škáru a každú medzierku. Čo dokážem, sa snažím poumývať všade kde dočiahnem. To vraj funguje najlepšie. A samozrejme prostriedky proti moliam. Od vtedy mám pokoj.

    Keď som pátrala po účinných receptoch, našla som jeden veľmi zaujímavý. Chcela by som vedieť, či ho niekto vyskúšal. Podľa neho sa má miestnosť v ktorej sú mole pozatvárať, doniesť lopatka rozpáleného uhlia a naň treba vysypať trochu síry. Takto sa to má nechať pôsobiť 2 hodiny, no pochybujem, že v dnešnej dobe by to niekto praktikoval :)

    Mne sa však vyplatilo myslieť na mole skôr ako som ich našla a vždy som radšej vyprala aj čisté no nenosené prádlo. Vlnené veci som pre každý prípad prežehlila, prezrela a ak som niečo našla, očistila od náznakov kefou.



    Páči sa ti tento návod?
    Fejsbukni
    Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,3 hviezdičiek)

    Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 11 komentárov k návodu
    • peto55, 22. septembra 2013 o 23:29
      Mal som podobné problémy, s malími molkami v kuchyni. Aj po niekolkonásobnom prečistení skrinky s potravinami sa vždy znovu objavili. Po patraní (smradlavú chemiu som nechcel) som použil na každú oličku zopár bobkových listov. Ešte asi týždeň sa objavovali a potom pokoj. Sú to už asi 4 mesiace. Bobkový list tam stále mám.


    • andulka2, 23. septembra 2013 o 07:30
      V kuchyni je najlepšou prevenciou proti molia, že skôr ako odložíte po nákupe múku, ryžu, fazuľu, šošovicu, hrach, orechy, kokosokovú múčku, lieskové orechy, mak, proste všetko, čo by mohlo byť neskôr napadnuté moľami - dáte na 24 - 48 hodín do mrazničky. Zárodky molí si totiž môžete priniesť už z obchodu. Prvé opatrenie urobte, že vyberiete uskladnené potraviny, priestor vyčistíte a dáte potraviny do mraziaku. Ak to dodržíte a po nákupe skôr ako takéto potraviny uložíte ich dáte do mrazničky, kuchynské mole určite nikdy nebudete mať.


    • rea1, 23. septembra 2013 o 10:41
      :-)) ja síce nie som moľa ale to sírenie by ma spoľahlivo vypudilo odkiaľkoľvek.
      okrem levandule vraj proti moľom spoľahlivo funguje aj kvet pagaštana konského - teda obyčajný gaštanový kvet. mama mávala vždy hore na nábytku, tak, aby to nebolo vidno, keramický tanier a v ňom gaštanové kvety. ja sa spolieham na levanduľu v akomkoľvek prevedení. pomáha. alebo žijú naše mole v utajení a v rámci pudu sebazáchovy nelietajú na verejnosti.


    • kredenc, 23. septembra 2013 o 14:02
      Levanduľa, levanduľa, levanduľa a nevysmýšľajte smiešnosti.


    • tori111222, 23. septembra 2013 o 18:16
      moja suseda verí levanduli, ja zasa každý rok nazbieram pagaštan konský - kvet a mám ho položený hocikde v dome ...tento rok som akosi zabudla a tie potvorky si ma našli.. tak som siahla po levanduli a pekne sa odsťahovali.. bez retania..;D))))


    • tori111222, 23. septembra 2013 o 18:17
      bez reptania-- dopĺňam


    • evanaaa, 23. septembra 2013 o 22:28
      Treba rozlišovať - mola šatová a mola potravinárska a podľa toho robiť opatrenia, @sons mala na mysli tie šatové a @andulka2 zasa dala radu na tie druhé, oboje sa zíde, ja som jeden rok mala úžasné množstvo molí, lietali aj na chodbách mimo bytu, mala som dojem, že priletujú zvonka, robila som opatrenia, ale som sa ich zbavila. Napríklad, tento ani minulý rok ich veľa nebolo. A pomáhali aj lepiace pásky, na ne sa mi ich dosť nachytalo. Potom som si ešte pomohla sprejom, teraz sa sem-tam objaví nejaká ale hneď ju likvidujem.


    • iwanna, 25. septembra 2013 o 12:51
      pomoct moze aj parfum - oblubeny a na vlastne oblecenie, mam flasticku v skrini - a minimalne raz za tyzden nim postriekam policky. to je pri satovej moli. a v kuchyni, ak odchadzam na dovolenku - idu vsetky potraviny do chladnicky - teda tie, ktore tam normalne nepatria.


    • paeva, 27. septembra 2013 o 23:04
      jasi pamätám, moja mama dávala do vrecák otcovho obleku tabak. nepamätám sa, či to všetko smredelo, ale male nelietali.


    • chorvatka, 29. septembra 2013 o 00:07
      Môj recept je skôr vonavy : ked jeme pomarance, prekrojim supku na dve pologule, opatrne olupem. Potom urobim dierku na stuzku na zavesenie do skrine. Do takejto polo-supky napicham klinceky a zavesim do bieliznika, ci do satnovej skrine. Ale nezabudm, ze mole sa najradsej pustaju do spinavého oblecenia.


    • mezi, 27. novembra 2013 o 10:29
      @andulka2 : Mrazák má obmedzenú kapacitu a prečo by som mal nákup ukladať na dvakrát!
      ako píše @kredenc : levanduľa! je to za babku a vydrží z jednej úrody do druhej



    Pridaj komentár:

    Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



    Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

    Každodenný
    súhrn receptov »
    Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
    QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
    Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

    Návod je v kategóriach:

    Mohlo by vás zaujímať: