Myška pre mačku (fotopostup)

Myška pre mačku (fotopostup)
Foto: dvorka

Máme doma kocúrčiatko. Na hranie mu stačí aj vlastný tieň, alebo plstená gulička, ktorú však stále po chvíli hrania odpackne pod chladničku v kuchyni. Preto som mu uháčkovala myšku, takú akú som urobila aj kocúrikom ktoré sme mali prechodne u nás doma.

Materiál


Postup práce

Na myšku som použila len dva druhy očiek - stĺpikov. Trup myšky háčkujem z 1x nahodených stĺpikov, chvostík z polodlhých stĺpikov. Prvý riadok: 12 očiek = 1x nahodený dlhý stĺpik. Nerobím si retiazkoé koliesko, ale priadzu obtočím okolo ukazováka a stredného prsta na ľavej ruke ako na obrázku a urobím prvoriadkové stĺpiky. Začiatočné dielko dám dole z prstov, stiahnem počiatočnú priadzu a mám koliesko. Posledný a prvý stĺpik spojím pevným okom.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 1

Druhý riadok uháčkujem zas z 1x nahodených dlhých stĺpikov, ktoré robím nasledovne: do každého očka prvého riadku uháčkujem 2 stĺpiky. Vznikne mi 24 stĺpikov.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 2

V treťom riadku pridávam už len 4x a to nasledovne: Do prvého očka uháčkujem dva stĺpiky, do 2. - 6. očka 5x po jednom stĺpiku. Opakovanie: do siedmeho očka uháčkujem dva stĺpiky, do 8. - 12. po jednom. Spolu som uháčkovala 28 stĺpikov. Vznikne mi takáto miska.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 3

Štvrtý riadok nepridávam, uháčkujem 28 stĺpikov.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 4

5. - 10. riadok postupne uberám v každom riadku 4 očká nasledovne: V piatom riadku prvý a druhý stĺpik zháčkujem v jeden stĺpik. (Nahodím si priadzu, pichnem do prvého očka, vezmen priadzu a pretiahnem ju. To isté urobím do druhého očka a potom si naberiam priadzu na háčik a pretiahnem ju cez všetky vzniknuté očká). Potom uháčkujem 5 stĺpikov do nasledujúcich 5 očiek. A takto pokračujem do konca riadka. Ako vždy posledný a prvý stĺpik zháčkujem pevným okom. Šiesty riadok háčkujem podobne ako predošlý, len samostatných stĺpikov robím o jeden menej, 4x.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 5

Skôr ako budem pokračovať siedmym riadkom, urobím si výplň myšky. Podkolienku navlečiem na ruku, vezmem si do nej chumáč dutých vlákien. Predošlé myšky som plnila skartovaným papierom, ale dá sa aj vatou.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 6

Výplň si poriadne zmačknem v podkolienke a natesno ju zauzlím.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 7

Podkolienku pretiahnem cez zaviazanú výplň a zas ju pevne zauzlím.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 8

Znova podkolienku pretiahnem cez výplň, zostávajúci koniec odstrihnem a ostane mi takéto čudo.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 9

Výplň prstami stlačím do tvaru šišky a vopchám ju do tela myšky. A pokračujem v háčkovaní.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 10

Tak ako v piatom a šiestom riadku, aj v siedmom riadku zas zháčkujem dva stĺpiky v jeden a uháčkujem o jeden stĺpik menej ako v predošlom riadku, teda tri stĺpiky. V ôsmom riadku dva zháčkujem a ďalej uháčkujem dva stĺpiky, toto opakujem do konca riadku. Deviaty riadom dva zháčkujem a jeden uháčkujem. Desiaty riadok je posledný, háčkuje sa ťažšie, ale snažila som sa dva stĺpiky zháčkovať v jeden 4x.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 11

Prvé očko chvosta si spravím tak, že háčikom pichnem naprieč prvým a tretím očkom, aby som telíčko uzavrela. Potom už robím chvostík z polodlhých stĺpikov. (Aj na obrázku vidno ako postupujem. Nahodím si priadzu na háčik tak ako keď idem robiť 1x nahodený stĺpik. Háčik pichnem do predhádzajúceho očka teda jedného očka ukončeného telíčka). Na obrázku už mám kus chvostíka, nie začiatok.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 12

Naberiem priadzu na háčik, pretiahnem ju cez napichuté očká a ostanú mi tri očká na háčiku. Znova nahodím priadzu na háčik a pretiahnem ju cez všetky tri očká. Vznikne mi hrubá retiazka. Túto retiazku z polodlhých očiek používam pri začínaní háčkovaných prác aj papučiek.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 13

Uháčkujem niekoľko polodlhých stĺpikov chvostíka. Podľa toho, aký dlhý chvostík chcem. Koniec priadze som poprevliekala okolo každého očka chvostíka a zapracovala som ho do telíčka, aby netrčal.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 14

A naše kocúrčiatko má novú hračku.
Myška pre mačku (fotopostup) - obrázok 15



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 3 komentáre k návodu
  • jarbra, 23. novembra 2014 o 19:21
    @dvorka aky krasny, zlaty kocurik, hned by som ho brala, tak, tak len mu uhackuj mysku, aby sa mal s cim hrat, velmi zlatucky. :-)


  • micanela, 24. novembra 2014 o 00:56
    Rozkosne maciatko. Pekny napad, mysky a gulicky pod nabytkom a vlastne vsade doverne poznam :-) U mna sa osvedcila obycajna gulicka z papiera a vsetko co susti


  • betrisorka, 26. novembra 2014 o 18:46
    my máme vo všetkých kútoch korky z vína :D len potom beda tomu, kto ide potme, to sme ako Jánošík na hrachu :D



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: