Papučky-capačky pre novorodenca

Papučky-capačky pre novorodenca
Foto: dvorka

Ako som sľúbila, pridávam postup na háčkované papučky k čiapočke.

Postup práce

pridávam návod na uháčkovanie spodnej časti papučky. Pre novorodenca stačí 8 cm spodok. Začína sa z 9 - tich očiek. Táto obojstranná retiazka sa háčkuje z polodlhých stĺpikov. Návod sa dá nájsť aj na internete, skúsim ho popísať v bode 3.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 1

Pre informáciu dávam aj popis značiek. Akoby "8" je prvé očko urobené z dvoch retiazkových očiek. "T" je polodlhý stĺpik - 1x nahodený krátky stĺpik kde všetky 3 nite sa zháčkujú naraz v jedno očko. "I" je krátky stĺpik. "F obojstranné" je 2x nahodený stĺpik - vznikne dlhý stĺpik. "°" je pevné oko posledné v rade, ktorým spájam prvé z rady.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 2

Obojstranná retiazka z polodlhých stĺpikov pre tých, ktorí ju ešte nevedia. Uháčkovala som dve retiazkové oká - musia byť trošku voľnejšie, aby sa dalo do nich háčkovať. Nahodím si na háčik priadzu, pichnem háčik do druhého uháčkovaného očka (naberiem dve nite očka) vezmem priadzu zozadu a pretiahnem ju dopredu. Na háčiku mám 3 nite - ako na obrázku. Zas naberiem priadzu háčikom a všetky tri nite zháčkujem v prvý polodlhý stĺpik. Vznikne mi širšie oko. Pokračujem ďalším polodlhým stĺpikom. Nahodím si priadzu, pichnem do posledného uháčkovaného očka (beriem 2 priadze) vezmen priadzu na háčik a pretiahnem ju, znova naberiem priadzu a zháčkujem 3 nite v jeden polodlhý stĺpik.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 3

Takto vyzerá nabratie posledného očka háčikom, na ktorom mám nahodenú priadzu.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 4

Prvý riadok uháčkovaný. Je to obojstranná retiazka, takže pokračujem podľa nákresu druhý riadok. Začnem dvoma retiazkovými očkami, na druhom oku uháčkujem dva krátke stĺpiky ...
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 5

Mám uháčkovaný druhý riadok, ešte spojím posledné očko s prvým pevným okom.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 6

Podľa návodu uháčkujem tretí riadok.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 7

A štvrtý. Spodok papušky mám.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 8

Teraz uháčkujem dookola buď krátke, polodlhé alebo dlhé stĺpiky, podľa ďalšieho návodu. V mojom prípade som volila polodlhé stĺpiky. Tie sa háčkujú kolmo na spodnú časť. Prvé očko uháčkujem ako stále dvoma retiazkovými očkami. Potom idem háčkovať. Pichnem háčik do prvého očka dole a do druhého očka späť. Vidno to na obrázku. A uháčkujem daný polodlhý stĺpik. Znova pichnem háčik do očka (kde mi trčí háčik zľava) a vypichnem zo spodu do nového očka. Musím dávať pozor, aby som niektoré očko nevynechala. Takto obháčkujem dookola celý spodok.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 9

Na obrázku je celý rozkreslený popis vrchnej časti papučky. Dole na spodku je vpravo začiatok z polodlhých stĺpikov a po 50-tom očku som pridala jedno retiazkové očko, uháčkovala som dva polodlhé stĺpiky a znova retiazkové očko. Tak som obháčkovala 52 + 2 očká a spolu mám 54 očiek potrebných na vzorku.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 10

Pre istotu dávam ukážku kolmých popodlhých stĺpikov ktorými začínam prvý riadok vrchu papučky.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 11

Zväčšene vzorka. prvý riadok sú polodlhé stĺpiky, druhý riadok tmavá farba sú vejáriky z piatich 2x nahodených dlhých stĺpikov a medzi nimi je 1 krátky stĺpik. Tretí riadok je červený. tam háčkujem V-čka z 2x nahodených dlhých stĺpikov medzi ktorými je jedno retiazkové očko. V strede vejárika ( v treťom očku vejárika) uháčkujem krátky stĺpik. Medzi vejárikom a krátkym stĺpikom je jedno retiazkové očko.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 12

Tu mám uháčkovaný druhý riadok vrchu papučky. V treťom riadku už zužujem čpičku.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 13

Vyfotila som ešte raz stredový nákres. pre upresnenie: Tretí riadok okolo stredového vejárika sú po jednom 2x nahodené dlhé stĺpiky, a medzi nimi a krátkym stĺpikom nie je retiazkové očko. Štvrtý riadok nad stredovým vejárikom je zas len krátky stĺpik a nad V-čkom vejárik. Tie malé bodky sú len spojnica očiek - to sa neháčkuje. Piaty riadok som uháčkovala V-čko, urobila som retiazkové očko, nad stredom vejárika krátky stĺpik a do ďalších dvoch očiek vejárika pevné oko a taktiež nad stredom a pokračujem 2 pevné oká na vejáriku, krátky stĺpik, retiazkové očko a V-čko a potom vzorka. posledný riadok sú vejáriky väčšie z troch 2x nahodených dlhých stĺpikov jedného 3x nahodeného dlhého stĺpika a zas troch 2x nahodených DS. Stred som háčkovala nasledovne: vejárik, na retiazkovom očku predošlého riadku pevné oko, uháčkoval asom jedno retiazkové oko, na stredovom oku predošlého riadka pevné oko, zas jedno retiazkové oko, pevné oko na retiazkovom oku predošlého riadku a vejárik.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 14

Takto vyzerá papučka po treťom riadku. Tu vidno ako sa tvaruje špička.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 15

Po štvrtom riadku.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 16

Piaty riadok uháčkovaný
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 17

Hotovo. Nemala som peknú stužku, tak som dala len obyčajnú šnúrku. A na titulnej fotke je dokončená papučka so zapracovanými nitkami. Samozrejme treba paučky vyprať, ja dovnútra dávam papierové utierky aby vysali vodu a pekne sa vytvarovali. Cez noc ich nechám tak, potom vyberiem dosuším a vsuniem háčikom šnúrku.
Papučky-capačky pre novorodenca - obrázok 18



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 12 ľudí (4,9 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu:

Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: