Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup)

Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup)
Foto: jarbra

Ked boli nase deti male, chodili vypletene a ohackovane, ako sa hovori, od hlavy, az po paty. Teraz, strikujem len ponozky, ktore su v nasej rodine velmi oblubene, ako vzorovane, pestrofarebne, norske vzory atd. Pletiem na dvoch ihliciach, je to velmi jednoduchy postup.

Materiál


Postup práce

Potrebujeme ihlice c. 3 a 3,5, vlnu a vyuzijeme aj zbytky vln.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 1

Vzor pletenia: Pruzny vzor... 1 hladke - 1 obratene, stale nad sebou.( lem ) Zerzejovy vzor: lice hladko, rub obratene.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 2

POSTUP PRACE: Zacneme lemom na 26.ociek (t.j. polovica ponozky ) na ihliciach c.3. pletieme pruznym vzorom do vysky asi 8cm.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 3

Prepletieme ocka na ihlice c.3,5 a pokracujeme zerzejovym vzorom ( alebo pruznym vzorom ). Pletieme rovno az k pate.

Pre patu uberieme na zaciatku kazdej rady po 1 ocku tak, ze spletieme prve 2 ocka v 1 ocko anglicky (...ocko pletieme, ako hladke, ale ihlicu vpichujeme sprava, dolava, takze pletieme hladko za zadnu nit ocka ). Tymto sposobom uberame, az mame na ihlici 10 ociek.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 5

Dalej postupujeme tak, ze na zaciatku kazdej rady naberieme na lavu ihlicu posledne ubrate ocko. Toto ocko upletieme anglicky a vsetky nasledujuce ocka vcetne okrajoveho upletieme zerzejovym vzorom ( alebo pruznym vzorom ).

Tymto sposobom pletieme a na zaciatku kazdej rady priberieme po 1 ubratom ocku, az mame opat 26 ociek.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 7

Mame upletenu patu a pokracujeme zerzejovym vzorom ( alebo pruznym vzorom ) do potrebnej dlzky chodidla.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 8

SPICKU: Upletieme rovnakym sposobom, ako patu. Po dopleteni spicky pokracujeme v pleteni vrchnej casti. Pletieme nad 26 ockami, pricom na zaciatku kazdej rady naberieme pred okrajove ocko chodidla, ktore spletieme s krajovym ockom vrchnej casti s okrajovymi ockami chodidla. Dopletieme zerzejovym (... alebo pruznym ) vzorom, az k lemu.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 9

Ocko si prepletieme na ihlicu c.3. Lem pletieme pruznym vzorom a pri pleteni poslednej rady ocka volne uzavrieme.
Pletené ponožky na dvoch ihliciach (fotopostup) - obrázok 10



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 30 ľudí (4,6 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 38 komentárov k návodu
  • motyka, 16. januára 2014 o 12:24
    Taktiež pletiem práve teraz, ale na 5 ihliciach. Pre dievčatá, ktoré rozumejú pleteniu je to fajn návod, ale pre začiatočníčky by som odporučila ďalšie foto, alebo inú formu ukážky celkového postupu.


  • jarbra, 16. januára 2014 o 12:53
    @motyka ,mas pravdu aj som chcela postupne dat foto, ale momentalne nemam cas na ponozky, mam nieco rozrobene, urcite do konca tyzdna pridam postupne foto. Dufam, ze to pomoze ! Je to velmi jednoduchy postup. Dakujem ti za pripomienku. :-)


  • torticka, 16. januára 2014 o 15:02
    Prosím Vás, neviete ako by som si ponožky uložila, ale nie do KK?


  • garanco, 16. januára 2014 o 16:06
    Už som viackrát špekulovala, ako upliesť ponožky na dvoch ihliciach. Pre mňa je Tvoj postup zrozumiteľný - vyskúšam.


  • ebaka, 16. januára 2014 o 19:38
    POnožky som plietla naposledy pred 20-timi rokmi,ja som porozumela,ale chcelo by to aj foto.Ja som plietla tiež na 5-tich ihliciach a Tvoj postup sa mi páči.


  • jarbra, 16. januára 2014 o 21:10
    @torticka , ja tiez mam niekedy, problem si nieco ulozit, s tym ti ja nepomozem, snad sa najde niekto, kto ti rad poradi...


  • jarbra, 16. januára 2014 o 21:18
    @garanco dakujem Ti ... som rada ,ze nemas s tym problem, urcite ten postup dam, ma pravdu @motyka , ... nestiham


  • jarbra, 16. januára 2014 o 21:25
    @ebaka , dakujem pekne, vydrz bude aj postup, ... dievcence, tak ste ma nastartovali s tym fotopostupom, ze asi v noci nebudem spat a aspon jednu upletiem dufam, ze to stihnem do rana ... :-)


  • smorko, 17. januára 2014 o 11:45
    Krásne ponožky ja tiež pletiem na dvoch ihliciach.


  • aroooo, 17. januára 2014 o 12:53
    robila som touto technikou na 2 ihliciach dávno biele zo Snehurky s čipkovaným vzorom /paráda na leto/ a predvlani hrubé na doma miesto papúč a to som už zabudla na koľko očiek sa to začínalo a boli dosť veľké. Ja si v nápadoch ukladám na FB , škoda že sme nedali ukladanie ako v receptoch, hoci sľúbili ....


  • ancicka, 17. januára 2014 o 14:28
    Poznam túto techniku na dvoch ihliciach,je to jednoduché pletenie.Kto rad pletie,tak odporúčam.


  • torticka, 17. januára 2014 o 17:22
    Tomáško, beď mi pomôž.


  • astheart, 17. januára 2014 o 21:32
    Před lety jsem tímto způsobem "zlikvidovala" celý koš zbytků příze. Na 5 jehlicích nerada pletu, pořád mi padají. Na těch dvou mi to ukázala kamarádka. Jde to velmi rychle. :)


  • lidia3, 18. januára 2014 o 05:43
    aj ja si pletiem na doma papučky ale len nizke po členok a rada to nosim,ale malo vydržia rychlo sa na spodu prederu,pokial bol chemlon tak to bolo dobre ešte jedni chemlonove doma mam nosi ich muž


  • dobryhrncekvar, 18. januára 2014 o 10:50
    @torticka , vysvieť si celý postup ľavou stranou myši, potom stlač pravú stranu myši, daj kopírovať a potom si otvor nový dokument, otvor ho a vlož celé príkazom prilep, potom ulož a máš to


  • dorotinka, 18. januára 2014 o 18:06
    ja som urobila už tento mesiac 5-párov, je to vďačná robota, lebo ponožky sa každému zídu, a keď sú robené z dvojitej hrubšej vlny tak moje príbuzenstvo chodí po byte len v nich bez papúč., tento istý postup dodržiavam aj ja, len ja robím pätu, špičku a chodidlo hladko z oboch strán, sú potom pevnejšie a vrch robím zväčša 2-hladko, 2 obratko, ale ja ináč, to už závisí od toho, ako sa komu páči.... ináč návod zdokumentovaný dobre, ale len pre pokročilejšie pletiarky tak, ako podotkla moja predpisateľka......


  • marijanna, 18. januára 2014 o 18:50
    ..ked budes pliest v noci, do rana budes ako Nastenka z Mrazika...len teba nebude hnat macocha, ale fotoaparat..:)


  • jarbra, 18. januára 2014 o 19:09
    @motyka ,@ebaka , ako som slubila pridala som par foto dufam ,ze to pomoze,... fakt je to jednoduchy postup, urobila som zatial na rychlo len jednu, @dorotinka , tak to si ,,sikulka,, ja uz iba pletiem ponozky, ktore su oblubene v rodine, moje 3 dospele deti, nechcu pletene veci, ale ponozky si pytaju hlavne v zime na lyzovacku a o vnucencoch ani nehovorim... :-)... ja tiez ich nosim po byte, papuce nepotrebujem, pretoze ked sedim, ...stale som vyzuta jedna je vpravo druha vlavo .. :-)...co sa tyka toho tvojho postupu mas pravdu su pevnejsie, ale uz roky ini postup nerobim a na 5 ihliciah som neskusala, podla mna je to zlozite, ini postu uz nehladam, 45 rokov som mu verna .....tiez sa ho drzim a vymyslam....


  • dorotinka, 18. januára 2014 o 20:07
    ak môžem poradím "tortičke" ja si všetky veci čo sa mi páčia ukladám do záložiek buď pod tým názvom aký je zverejnený, alebo si dám podľa svojho, aby som to ľahšie našla. Nepotrebné veci časom dám odstrániť. (je to veľmi jednoduché)


  • motyka, 18. januára 2014 o 21:25
    Ďakujem za doplnenie postupu. Teraz je super. Myslím, že väčšina dievčat to pochopila. Vyskúšam najbližšie podľa Teba. Možno budem pliesť už na dvoch. Alebo to použijem aj z toho - aj z toho. Páči sa mi možnosť vzoriek na vrchnej časti ponožky, lebo na 5 ihliciach je to zložitejšie. U nás sa tiež zvýšil záujem o ponožky a rada ich pletiem. Ešte raz, vďaka za super návod. Si poklad Jarbra.


  • jarbra, 18. januára 2014 o 23:21
    @motyka , nemas zaco mi dakovat som rada, ze si spokojna a nabuduce kludne napis mi svoju pripomienku bud kladnu alebo zapornu , :-) , Dobru noc Ti prajem.


  • torticka, 19. januára 2014 o 14:12
    Ďakujem pekne, už to mám.


  • amelie, 20. januára 2014 o 09:04
    @jarbra , vždy som sa chcela naučiť pliesť ponožky, kým žila svokra, plietla ich pri telke a zásobovala nás. Plietla na 5 ihliciach, nebezpečne trčali do priestoru a mihali sa ako blesk, ponožky boli dokonalé, ale postup nezvládnuteľný:-( Zásoby sú fuč, na chalupe je v noci zima. Tvoj návod je perfektný a možno by som si pritom ani nevypichla oko :-), takže si ho vytlačím a skúsim, či sa mi aspoň čiastočne vydaria ako tie tvoje:-) ďakujem:-)


  • amelie, 20. januára 2014 o 09:06
    to sa mi podaril pekný lapsus:-))) samozrejme, že si vytlačím tvoj návod, nie oko:-))))


  • babina28, 20. januára 2014 o 09:42
    tvoje ponožky sú úžasné,ešte dnes začnem pliesť aj ja a potom ti poviem ako sa podarili


  • jarbra, 20. januára 2014 o 12:06
    :-))) @amelie , @babina28 , dakujem pekne dievcence, @amelie aj si ma rozosmiala s tym oko , davaj pozor :-),mas pravdu s tym pletenim na 5 ihliciah, to som nikdy neskusala, pretoze len ked som pocula ze na 5 ihliciach, tak ma odradilo, ale tento postup je OKAY . Ked mozem Vam poradit moj napad a dobra rada, nemusite mat klasicke ihlice, urobte si takto, ako ja pletiem vid. cislo 1. Pletiem na okruhlich ihliciach, drot som odstrihla asi 10 - 12cm od ihlici a super sa pracuje, pretoze su kratke, prakticke a hlavne neublizite nikomu. Mozte si odrezat z korku koliesko a dajte ho na koniec drotu, ja to nemam, pretoze stale pletiem na ihliciach a ten drot je taka pomocka. Tak vela stastia, nech sa vydaria ponozky a hlavne pozor @amelie :-)))


  • jarbra, 20. januára 2014 o 12:09
    Ospravdlnujem sa za gram.chyby v komentaroch ( neviem to vratit naspat, aby som to opravila ) :-(


  • jarbra, 20. januára 2014 o 18:20
    @babina ,tesim sa,.... velmi sa neponahlaj,...sprava o tvojich upletenych ponozkach dorazi do Holandska ,, netom,, rychlo ...vela stastia, nech sa vydaria, drzim palce... :-)))


  • amelie, 26. februára 2014 o 15:28
    pokúsila som sa znova vytlačiť tvoj návod, ale "podstránka sa stratila":-( @babina , máš nejaký trik na vytlačenie (alebo odoslanie)?


  • finczi, 10. marca 2014 o 19:12
    presne takto pletiem-e ponožky u nás doma už roky. je to veľmi jednoduché, účelné a robia veľkú službu a radosť nožičkám rôznych majiteľov. môžem len odporučiť!


  • jarbra, 10. marca 2014 o 19:32
    @finczi , ja uz len pletiem ponozky, rozdavam, darujem ... chcem vyrobit vlnu, ktoru mam, uz ,, peknych par rockov,, ... zaujimave, ze ta vlna je stale rovnako pekna, ani sa mi nechce verit, ze niektoru mam aj viac ako 30.rokov ... ked deti boli male, tak som velmi vela strikoval, takze zasoba ostala, ... je to velmi jednoduchy postup, ktory zvladnu aj zaciatocnicky... dakujem aj ja odporucam :-)


  • xxx123, 5. októbra 2016 o 13:01
    rada majstrujem a skumám všetko preto ma zaujímá táto stránka


  • xxx123, 5. októbra 2016 o 14:49
    možem poprosit o vzorku a nápady na ponožky dakujem


  • xxx123, 5. októbra 2016 o 14:52
    pošlite nám tip námet na ponožky dakujem


  • xxx123, 5. októbra 2016 o 14:56
    možem poprosit o vzorku a nápady na ponožky dakujem


  • xxx123, 5. októbra 2016 o 14:56
    možem poprosit o vzorku a nápady na ponožky dakujem


  • xxx123, 5. októbra 2016 o 14:57
    možem poprosit o vzorku a nápady na ponožky dakujem


  • xxx123, 5. októbra 2016 o 15:04
    rada majstrujem a skumám všetko preto ma zaujímá táto stránka



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: