Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1

Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1
Foto: jarbra

Zahrada to je moj relax, nemam problem pracovat v nej od rana do vecera aj ked musim si nieco ,, zobnut pod zub ,, :-) (tak toto je moj problem ), neviem prestat pracovat, stale si hovorim este kusok, este toto a koncim :-))) Ked sme kupovali dom s pozemkom a videla som ako, to vsetko vyzera v duchu som si povedala, och Boze, dokazem z tohoto pozemku nieco niekedy urobit? A ako to urobit, ked som 1600 km vzdialena od SL?

Postup práce

Dnes ked sa pozeram na tu nadhernu zelen sama nemozem uverit, co som uz sama dokazala zo zahradou urobit. Bola to luka zarastena krickami, travou, burinou, teren krivy apod. Zahradu a teren som zacala upravovat cca pred 4 rokmi. Rozmyslala som co s tym velkym pozemkom urobit, nic ma nenapadlo len vysadit stromy, tuje, smrecky apod. Vysadila som cez 200 tuj a smrecky, ( na jar vysadba 200 tuj bude pokracovat okolo plota ), zivy listnaty plot cca 2000 ks, dreviny, kriky, 3000 ks cibuloviny apod. Pozemok ma 60 arov, rozdelili sme ho na polovicu, (udrzat takyto pozemok na jednu osobu je vela ). Tieto tuje na obrazku som vysadzala pre 2 rokmi. V zadnej casti je cesta vysypana kamenmi na dovoz stavebneho materialu, palivoveho dreva ( kurime iba drevom, nie je tu kanalizacia ani inzinierske siete ako sa hovori ,, tu je koniec sveta ,, ) :-))), ale priroda je tu nadherna, pokoj a klud. V zadu su vysoke stromy, pozemok sa taha este poriadne ,, kusisko ,,. Koli zahrade a domu som sa musela aj obetovat a byt na SL aj 3 - 4 mesiace, ... pracovat a upravovat teren, aby sme s manzelom mali aj na SL,, hniezdecko ,, kde mozme v nadhernej prirode relaxovat. Zato vsetko vdacim mojmu manzelovi, ktory ma podporoval, doveroval a respektoval, patri mu moje velke DAKUJEM. Holandsko je rovinatou zemou, nemame kopce a tie mi velmi chybaju, spravny oficialny nazov je ,, Nederland ,, ( co znamena Nizka krajina ) v holandcine ,, Neder ,, znamena nizky.
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 1

Zo zadnej casti pozemku beriem zeminu na vyrovnavanie terenu. Pozemok som chemicky osetrila proti burine. S krampacom som prekopavala podu a vyberala dokladne burinu, travu a kamene. Podu - zeminu som vozila na miesto, kde som chcela mat skalku ( dobry kus vzdialeny ).
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 2

Skalky som zalozila v prednej casti pri dome a za domom do zahrady, pozemok som vyrovnavala zeminou, ( s furikom som otocila aj 20x na jedno miesto co bolo aj potrebne, pri takejto praci, ani cvicit netreba ) :-))))
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 3

Po vyrovnany terenu, zacala som upravovat miesto na zalozenie okrasnych skaliek. Skalky pekne vyniknu, ked su vo svahu, zalozila som na rovnom tereneje na vychodnej strane a dari sa im. Snazila som sa vysadzat nenarocne a dekorativne skalnicky, ako plazive floxy ( PHLOX SUBULATA, PHLOX DOUGLASSII ) rozne druhy a odrody druhu taricka ( AUBRIETA ), rozchodnik ( SEDUM ), skalnicu ( SEMPERVIVUM ), rozec ( CERASTIUM ) apod. Dozadu som nasadila ihlicnany ( tuje, borovice, smrecky ), dopredu cibulovin ( tulipany, narcisy, krokusy, hyacinty, konvalinky, snezienky, mini ruze, nezabudky, papradie apod. Zbehovec plazivy ( Ajuga reptans ), je vhodna aj na tvorbu kvetinoveho obrubnika, ktora ma krasne kvety a listy, su nadherne sfarbene do fialovo - modra. Kvitne od aprila do juna. Vysadila som medzi jarne cibulovite kvety. Je to vdacna podopokryvna trvalka.
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 4

Mozme ju pestovat v kazdej pode, horsie znasa suche a vapenate pody. Je to nenarocna, otuzila trvalka, dobre znasa sucho, ale za obcasneho polievania vie byt velmi vdacna. Na jesen ju stale rozsadzam a doplnam na miesta, ktore su prazne pri kamenoch a v lete sa z nich tesim, su nadherne zakvitnute. Odporucam!
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 5

Jednotlive druhy pestovane vo vacsich skupinach su velmi efektne.
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 6

- Pohlad zhora nadol pri dome ( tiahne sa smerom dole do zahrady ) je to vychodna strana.
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 7

- Pohlad zdola nahor pri dome - vychodna strana.
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 8

Takto krasne kvitne, Zbehovec plazivy ( Ajuga reptans )
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 9

Zo zahrady mam velku radost, pretoze zahradnicke prace pokladam za prijemne travenie chvil, vdaka ktory je pozemok udrziavany, ako sa patri. A navyse praca v zahrade poskytuje zdravy aktivny odpocinok.
Pozemok, ktorý roky nebol ošetrovaný a upravovaný Východná strana časť 1 - obrázok 10



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 22 ľudí (4,7 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 3 komentáre k návodu
  • hubata, 21. decembra 2014 o 19:11
    @Jarbra : máš môj obdiv, takáto záhrada sa nepredáva tá sa dedí a najkrajšia je až po niekoľkých rokoch. Nechala si v nej srdce. Je krásna!


  • jarbra, 22. decembra 2014 o 01:52
    @hubata dakujem pekne, mas pravdu az po niekolkych rokoch bude zo zahrady ,, nadherne dielko ,, aj ked to pomaly vsetko rastie, mam aj tak radost a ako pises fakt nechala som v nej kus srdca. Mam este co robit aby vyzerala podla mojich predstav, ked to dokoncim, tak ta pozvem na ,, kolaudaciu ,, :-) Prajem Tebe aj celej Tvojej rodinke krasne a prijemne prezitie vianocnych sviatkov, vela zdravia, stastia a lasky, nech sa vam dari v novom roku 2015. S pozdravom.


  • babkazelka, 15. januára 2015 o 10:43
    že wau, držím palce a veľa síl pri plnení svojho záhradného sna.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: