Potrebovala som do polievky petržlen. Všetku vňať som naraz nespotrebovala. Pridávam návod, ako si na dlhšiu dobu uchovám vňať čerstvú.
Petržlenovú vňať som odrezala, umyla. Nechala som ju obschnúť na kuchynskej utierke.
Spotrebujem aj hrubšie stonky. Tie som umyla, nechala obschnúť a dám ich v igelitovom vrecku do mrazničky. V zime ich použijem do mäsového vývaru.
Pripravila som si čistý suchý zavárací pohár. Do neho som vložila uschutú vňat.
Pohár som zavrela viečkom, uložila som ho do chladničky. Vňať v chladničke vydrží čerstvá aj dva týždne. Pri ďalšom použití len vyberiem vňať z fľašky, nasekám a môžem ju použiť na zemiaky, do polievky.
marianne, 19. augusta 2015 o 06:42
Výborne, mávam ju v mikroténovom vrecku v chladničke a tam to nie je ono. Tak ju suším, má vraj veľa železa a vápnika sušená. Tento rok mám veľmi peknú, minulý rok nič. Určite to takto vyskúšam.
sovka62, 19. augusta 2015 o 07:25
Výborný nápad, zvlášť pre tých, čo kupujú petržlen s vňatou, lebo na zväzku je jej na jedno použitie priveľa a ak ostane v mikrotenom vrecku, o pár dní j po nej.
olinecka, 19. augusta 2015 o 07:42
Ja dávam do pohára nasekanu aj so soľou skladujeme v chladničke,vydrží celú zimu!!
pacik, 19. augusta 2015 o 09:16
Vlani som skúsila zamraziť samostatné hrubé stonky petržlenu aj zeleru a bolo to do vývaru perfektné. Na drobno nakrájanú vňať mrazím osve.
sara50, 19. augusta 2015 o 12:28
Ja vňať nadrobno nasekám, a v plastovej nádobe šupnem do mrazničky, vydrží celý rok. Keď jej mám veľa, tak si 5-6 vetvičiek petržlenu spolu s 3-4 vetvičkami zeleru niťou zviažem do takého balíčka, balíčky dám do mikroténového vrecka alebo do väčšej plastovej nádoby a v zime používam do mäsových vývarov.
ajkadajka22, 19. augusta 2015 o 13:08
Ja si robím do mrazničky také balíčky z petržlenovej a zelerovej vňate,póru a kúska papriky,všetko zviažem do balíčka a potom dám 5 balíčkov do mikroténového sáčku,zvarím so zváračkou a dám do mrazáka.Takýchto balíčkov si spravím aj 50 na celú zimu.A na petržlenovú vňať mám taký malý zlepšovák.Celú,umytú a osušenú vňať dám do veľkého sáčku a do mrazničky.Nechám zmraziť a potom sáčik vyberiem a rukou pomrvím cez sáčok.Preložím do dózy a dám späť do mrazáku,bez krájania mám pripravenú vňať na zimu.
abdul, 19. augusta 2015 o 13:46
Umyjem, nasekám a napchám do tých misiek na ľad, čo sú v každej chladničke. Zalejem vodou a nechám zmraziť. Potom vyberiem a dám do mikroténu a nazad do mrazničky. Postupne stará vyberá len tie mrazené kocky a hádže do hrnca. Zatiaľ to vyhovuje.
alena45, 19. augusta 2015 o 14:56
@ajkadajka22 , dobre to robíš, aj ja by som chcela, ale určite na to zabudnem, lebo "Kedy sa budú dať nápady uložiť ?"
babkamt, 19. augusta 2015 o 21:47
@marianne prebytočnú vňať si tiež vysuším. No každý rok si zo všetkých vňatí dám do plastikovej nádoby, na vrch dám papierovú utierku, zakryjem a zamrazím. Nádobu si označím, aby som vedela čo v nej je. Tento spôsob , čo som pridala do nápadov je na uchovanie tak na 10 - 14 dní. Teraz dosť prší, nedá sa ísť do záhrady, preto som sa rozhodla takto si uchovať vňaťky. @sovka62 presne si to vystihla. @olinecka páči sa mi aj tvoj spôsob uchovania vňate.
babkamt, 20. augusta 2015 o 08:02
@pacik tieto mrazené vňate viem oceniť v zime aj ja. @sara50 si šikovná kuchárka, keď teraz v lete myslíš aj na zimu. @ajkadajka22 s tými balíčkami to máš dobre vymyslené:-) Páči sa mi aj tvoj spôsob . V lete dávam do vývarov aj parajku, papriku. Ty to máš pekne v jenom balíčku.@abdul v komentároch si odovzdávame naše skúsenosti, čo je dobré. Rady sú takto na jednom mieste. @alena45 , @hubata áno, vloženie do pohára nemá takú dlhú trvanlivosť ako pri mrazení. Ďakujem vám všetkým za nahliadnutie a za to, že ste sa podelili so svojimi skúsenosťami.
garanco, 20. augusta 2015 o 22:06
Ja si vňate: petržlen , kôpor, fenikel... nasekané mrazím-» varecha.pravda.sk/recepty/petrzlen-na-kazdy-den-v-roku-fo...
mám s tým veľmi dobré skúsenosti.
m6, 21. augusta 2015 o 10:36
Pane boze ospevujete to ako keby ste objavili Ameriku ved to su stare sposoby nasich sikovnych mamiciek
olinka12, 26. augusta 2015 o 16:00
m6 keď sa tu aj amerika neobjavila, ale tieto komentáre mám rada som gazdinka už pekných 44 rokov a tiež si všetko uskladňujem na zimu voľakedy sme zavárali aj mäso do patentných pohárov aj zeleninu sme zavárali potom prišli mrazničky tak všetko mrazíme a vôbec mi neprekáža, keď si tu gazdinky staršie z mladšími vymeňajú skúsenosti :D
huck, 30. augusta 2015 o 11:41
@babkamt vynikajuci sposob zabezpecenia petrzlenovej, zelerovej vnate na kazdodenne pouzitie - velka vdaka!... Nemyslim si, ze tu ide o objav storocia, ale ze si mne a mnohym inym zjednosusila ako zachovat cerstvu vnatku, bez ktorej neviem existovat. Doteraz som skusala vselico ako balit do alu-folie, do vlaznej papierovej utierky atd... Nic nie je tak efikasne ako tvoj navrh. Zasobu na zimu uz dlhe roky davam do mrazaku, ale tento tvoj sposob je pre mna priam fantasticky! Klobuk dole!
mamimna, 31. augusta 2015 o 16:24
Aj ja už mám vňať v pohári a je to veru lepšie ako v mikroténovom vrecku. Ďakujem za nápad.
taniky, 1. septembra 2015 o 16:20
Aj ja vňat dávam do mrazáku v sklíčku, ale spolu so soľou. Umyjem, nastrihám na menšie kúsky, nechám trocha obschnúť, posypem morskou soľou a vložím do malých sklíčok. Zaberie to síce viac miesta v mrazáku, ale je to praktickejšie. Je krásne zelená, a keďže je so soľou, polievku či iné jedlo už solím menej.
havino, 15. septembra 2015 o 12:03
@babkamt , fantastický nápad, výborný. Takto vyzerá vňaťka z minulej nedele a pridaná do pohára aj túto nedeľu. Ja osobne záhradku mám, ale nie vždy človek odtrhne toľko, koľko potrebuje a ľúto vyhodiť, ved sa varí denne. Tak som ju skladovala v mikrotene a to do troch dní išlo do koša vždy. Nenapadlo by ma ju dať do pohára, veru nie a ako padne vhod, napríklad, ako dnes, bolo treba vňaťku do polievky a vonku leje, ako z krhly, s dáždnikom som chodievala. Na zimu riešim vňaťky v mrazničke, samozrejme, ale toto je sezónne uskladnenie, pokiaľ je možnosť čerstvej vňaťky a že čerstvá je len čerstvá, darmo písať, však? Dakujem srdečne, Tvoj nápad funguje na 5 *.
xanadu1955, 15. septembra 2015 o 16:15
@Babkamt , vyskúšané, srdečná vďaka za recept, už mám vniatku 4 týždne takto uloženú a stále je zelená, skúšam do kedy takto vydrží je to naozaj úžasné ešte raz srdečná vďaka
babkamt, 16. septembra 2015 o 01:07
@havino som rada, že si vyskúšala dať vňať do pohára a si s nápadom spokojná. Tento rok sa mi nepodarilo dopestovať petržlen na vňať. Preto ,ak si vykopem petržlen, koreň spotrebujem do polievky a vňať tak ako ty, celú nepotrebujem. Skúsila som ju dať do pohára a fungovalo to. Predstav si, že som dokonca nechala pohár s vňaťou na kuchynskej linke 2 dni a nič sa jej nestalo. Táto vňať je dobrá nielen v čase daždivého počasia, ale aj počas horúčav, kedy sa mi nechce chodiť po záhrade. Ďakujem za pridanú fotku. @xanadu1955 som rada, že si spokojná s kondíciou vňate aj po štyroch týždňoch. Ďakujem, že si sa ozvala.
jozka2, 18. septembra 2015 o 22:29
Vdaka vam vsetkym za krasne komentare,ktore obohatili babkamat napad.Takto si predstavujem aj hodnotenia pod receptami,ale zial nikto to tu nepraktizuje.Ja sa snazim pridavat ako to robim ja,ale dostane sa za to cloveku vynadane,ze sa robi mudrejsi.Taniky,sol do mrazaku neptari,mrazom sa rozklada.
jozka2, 18. septembra 2015 o 22:31
Este,citala som otazku co s koprom.Ja ho posekam a tiez davam do sacku zmrazit.Potom,len vyberam podla potreby.Prave teraz som otrhala vnat z mladej cibulky,ktoru idem zamrazit,aby som mala po ruke do zemiakov.kase.
marianne, 26. júna 2016 o 19:24
A takto som zacala skladovat vsetko zelene zo zahradky: stavel, salat,vsetky bylinky, kopor,vsetky vnatky , aj hrasok,bobulove ovocie... skratka co sa da strcit do sklenenej flase, strcim...umyjem, trosku osusim a sup do sklenenej flase a do chladu..takto vydrzi aj 2-3 tyzdne i viac ako cerstve ...naposledy aj alchemilku