Spracovanie zemiakového cesta

Spracovanie zemiakového cesta
Foto: hag
hagHag, Veľký Biel, 3. októbra 2015 18:09Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Aj Vám už sa stalo, že zemiakové cesto "neposlúcha - tečie"? Dnes som malo tú smolu, že som si s ním nevedela rady. Pôvodne som chcela robiť manželovi k fazuľovej na kyslo zemiakové pagáčiky, pražené na panvici. Bolo z toho toto:

Postup práce

Pripravila som si klasické zemiakové cesto z varených zemiakov. Zemiaky uvarila v šupke, vychladli, očistené postrúhala, pridala vajíčka, soľ, múku a aby to malo lepšiu chuť, na drobúčko som do cesta nakrájala domácu údenú slaninku. Zvyknem dávať do pagáčikov krúžky údenej klobásky a tak ich vyprážať, ale chladnička zívala prázdnotou, tak bola dobrá aj slaninka.

Problémy nastali, keď som cesto vyvaľkala a išla vykrajovať úhľadné pagáčiky. Lepilo sa to, formičkou som nevedela prekrojiť slaninky, ktoré sa tam v celom ceste motali a tak to bolo zubaté, škaredé a ťažko sa s takým lepivým cestom manipulovalo. Tak som to vzdala a začala robiť rohlíčky. Tie sa dali, ale ja už som sa ponáhľala a pražilo sa to rýchlo. Tak som rohlíčky nestíhala.

To sa cestu stalo osudným a rozhodla som sa, že ho nahádžem do oleja lyžicou. Tak aj bolo. Zobrala dve lyžice a nakladala. Formu to má zaujímavú, ale chuť ako vždy - dokonalú. Manželovi to vôbec neprekážalo, na tanieri mal obľúbenú fazuľu na kyslo, v nej kusisko údeného a k tomu obľúbené zemiakové cesto. Nie síce pagáčiky, ale dobrota to vraj bola.

Žijeme v rýchlom svete. Od dnes už nevaľkám a nevykrajujem formičkou. Už len hádžem lyžicou ;)



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 18 ľudí (4,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 11 komentárov k návodu
  • marika9, 4. októbra 2015 o 07:58
    Super. Určite vyskúšam. Máš pravdu, v dnešnej uponáhľanej dobe sa treba zariadiť.


  • marika9, 4. októbra 2015 o 08:00
    Ešte niečo. Mohla by si to dať medzi recepty, aby si to mohli varecháči uložiť. Pre istotu, aby nezabudli.


  • venusa, 4. októbra 2015 o 11:16
    Zo zemiakovým cestom sa má robiť rýchlo a tiež záleží od sorty. Nič lepšie sa k fazulovici nehodí, ako takéto niečo od zemiaku. ( ja aj podlisnik)


  • venusa, 4. októbra 2015 o 11:19
    Ak ti pomôže moja skúsenosť, používam na zemiakové cesto varené ošúpané zemiaky a mám ho vydarene a zasadne bez vajec.


  • janealli, 4. októbra 2015 o 12:29
    Poradila mi jedna známa, že zemiaky do zemiakového cesta sa majú uvariť deň vopred, nie čerstvo uvarené, vtedy sa s cestom pracuje lepšie. Tiež mám podobnú skúsenosť ako ty. ale ja som vtedy šúľala šúlance, chcela som si narobiť aj do zásoby do mrazničky, vyžadovalo si to poriadnu! dávku trpezlivosti, cesto by som bola najradšej hodila sliepkam, tak zle sa s ním pracovalo.


  • hag, 4. októbra 2015 o 13:42
    Ďakujem za komentáre. Chcem ešte podotknúť, že to cesto bolo schválne také vajíčkové. Práve tie pagáče z takého robievam, sú potom nadýchanejšie. Aj rohlíčky k sviečkovej robievam z takého, kde pridávam veľa vajíčok. Potom nemusím obaľovať v trojobale, ale len ušúľam rohlíčky pomocou strúhanky a vyprážam. Mám dosť skúseností so zemiakovými cestami, keďže mám vďačných konzumentov, ale napriek tomu sa občas zadarí netrafiť správnu hustotu. Väčšinou to je vtedy, ak nestíham deň vopred uvariť zemiaky a ledva vychladnú, už ich strúham, alebo jednoducho niekedy človek natrafí na ten nesprávny druh zemiakov. Ale ako sa hovorí - všetko zlé je na niečo dobré ;)


  • duskousko, 5. októbra 2015 o 02:59
    ...prilis vela prace...a vela straty casu...efekt asi nebude "nalezity"...aj ked chutil...predsa ta kysla kapusta s varenym udenym, musi byt dobra aj s rohlikom ci s chlebikom...-;)!? Ale OK...a hrat sa este s formickami...
    naozaj nechapem! Ta lyzica to zachranovala!..-:)!


  • hag, 5. októbra 2015 o 06:01
    @duskousko tam nebola kyslá kapusta. Normálny fazuľový prívarok na kyslo :) Samozrejme, aj to sa jedáva s chlebíkom. Ale láska ide aj cez žalúdok, tak prečo by som mu neurobila radosť niečím, čo má veľmi rád? Takmer radšej ako mňa? ;) :D


  • kuchticka, 8. októbra 2015 o 06:04
    @hag - veru si dobre spavila. Ked je zemiakove cesto z cerstvo uvarenych zemiakov taketo riedke to je asi normalne. Ked chcem aby cesto na zemiakove knedle, placky nebolo riedke uvarim zemieky 1-2 dny pred sparacovanim. Ale ked to vyslo tak ako to vyslo a chutilo je najdolezitejsie. Tak nech sa dari I nabuduce.
    Este diskutujes na Pravde? Asi sa odtial pozname - ??


  • kristinamia, 9. októbra 2015 o 22:33
    Aj ja si to chcem ulozit... vyzera to fakt mnamkovo


  • dorisa, 3. novembra 2015 o 12:21
    blahoželám k výhre



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: