nedávno som objavila v jednom obchode krúžky z kovu na tvarovanie jedla priamo na tanieri - ryža, mäso ale aj dezerty... cena tohto výrobku mi zotrela úsmev z tváre a ja som začala rozmýšľať z čoho si takéto krúžky vyrobiť... už mám krúžok z konzervy ktorú mi manžel upravil, tak aby som sa neporezala a mám super krúžok na ryžu, zemiakové pyré... a už mi chýbal len valec na tvorenie dezertov
stačí zobrať plastovú fľašu a odrezať-odstrihnúť stred tak aby nám ostal asi 10cm valec
valec postavíme na podložku-tanier a plníme čím chceme, ja som na spodok dala podrvené keksíky zmiešané s maslom a džemom a potom som striedala vanilkový krém, banány a jahody a ešte vanilkový krém zmiešaný s nastrúhanou čokoládou
naplnený valec som dala do chladničky, potom som tenkým nožom prešla po vnútornej strane valca a potom som celkom ľahko stiahla valec
a je hotovo... dezert chutil a ja som rada, že mám šikovnú pomôcku a celkom zadarmo :)
17.5.2015 - tvorenie dezertíkov vo fľaši sa mi celkom zapáčilo a tak som vyskúšala urobiť dezertíky vo valci z malej fľaše, na obrázku sú tri valce zo 0,7 lit. fľaše... majú priemer 6,5cm a ten najmenší je vysoký 8 cm... plnila som broskyňovým želé, stečeným jogurtom, vanilkovým pudingom, jahodovým džemom, orechovo-jablkovým želé pudingom
ako je vidno podaril sa iba ten najmenší ten je zo stečeného jogurtu a broskyňového želé (broskyňové pyré + Zlatý klas)...
tie vyššie dva padli ako podťaté, príčiny boli asi dve - použitý jahodový džem, po ňom sa to jednoducho zošmyklo dole a potom výška, bolo to zbytočne vysoké... mohlo by to držať keby som použila želatínu ale aj ten malý dezertík je veľmi sýty a pre jednu osobu až až... z toho mi vyplýva jediné -ak by som robila pre návštevu tak len do takéhoto malého valca a polovičnú dávku, radšej dať navrch kopec čerstvého ovocia, prípadne šľahačku...
dúfam, že som tým ktorí majú chuť vyskúšať pomohla :)
pulsatilka, 4. mája 2015 o 22:56
No, to je úžasný nápad. Výborne si sa vynašla. Veru, takto to aj ja vyskúšam. Nedala by si postup na vanilkový krém? Ďakujem.
denyany, 5. mája 2015 o 02:02
Veru, niekedy len stojím v nemom úžase nad niektorými cenami za relatívne jednoduchý tovar! Ale môžu si ho nechať, keď tu máme takéto hlavičky! Vďaka za nápad.
smejkad, 5. mája 2015 o 06:32
tak toto sa mi paci, nech idu volakde s kuskom plechu za kopu penazi, vyborny napad :)
elixir, 5. mája 2015 o 07:55
Veru pekný nápad. :) Páči sa mi, že veľkosť sa dá meniť v závislosti od hrúbky fľaše, aj výška; mám aj tie kovové krúžky, ale takýto nápad sa zíde. :)
viera1, 5. mája 2015 o 08:20
Presne tak,treba sa vynájsť.Ja som nedávno sledovala moju mamku,ako cukruje koláče a napadlo ma,že jej kúpim toto:
» www.skrupinka.sk/pecenie/1069-mechanicke-sitko-na-muku-a...
Zhodou okolností volala neter,že príde domov (je v Prahe) a že práve je v Ikei a vravím,kúp sitko pre starú mamu.Mali ho v akcii za 59,-Kč (cca 2,15€),normálne stojí 2,99€ (!).Niektorým obchodníkom už niet rady,čo sa cien týka a tak si pomáhame ako vieme.Mám rada kreatívnych ľudí :)
evusik, 5. mája 2015 o 08:28
@all teším sa, že sa vám tento nápad páči :) bála som sa, že mi to nepôjde vybrať z toho valca, ale išlo to výborne, stačilo tenkým nožom prejsť po vnútornom obvode a krásne som ten valec zdvihla a dezert ostal neporušený... a tiež sa mi páči, že si takto môžem vyrobiť krúžky rôznej veľkosti - veď plastové fľaše sú rôzne :-)
evusik, 5. mája 2015 o 08:32
@pulsatilka vanilkový krém robím takto:
4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky
6dkg Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti
v polovici mlieka rozmiešam cukor a dám variť, v druhej polovici rozmiešam žĺtka a Zlatý klas a spolu uvarím puding, nechám ho mierne vychladnúť, premixujem a pridám maslo a zase premixujem, ak je to len pre dospelých pridám rum...
a ja rada pridávam nasekanú a nastrúhanú čokoládu potom je to taký straciatelový krém...
malroxa, 5. mája 2015 o 12:31
ja som si kúpila dva takéto valce na tvarovanie z tescomy, ale nie sú také vysoké...toto je super nápad
valeri, 5. mája 2015 o 13:13
nápad za 100 bodov ! Tie kúpené sú nižšie a oveľaaaaa drahšie :-)) a toto je variabilné, rôzne fľaše, rôzne veľkosti dezertu.
helios, 5. mája 2015 o 19:38
Tento nápad je naozaj výborný. Ja som už viackrát rozmýšľala nad kúpou valcov na tvarovanie, ale vždy ma odradila cena. Už sa teším, ako to budem skúšať.
zolik, 5. mája 2015 o 19:56
A ja blbec som si ich kupila vo WMF. Kolko som za to mohla mat mineralok? Ale napad je za 5* a tie aj davam!
esi, 5. mája 2015 o 20:51
ja sa spýtam, ten puding máš cca na 1 kus dezertu? Čiže keď budem mať na oslave 6 žien, tak to znásobím? Neviem to takto odhadnúť .
elysa, 5. mája 2015 o 21:33
výborný nápad, si riadne kreatívna, tiež mi je ľúto dať za kruhy toľko peniažkov, zvlášť, keď sa to nepoužíva nejak často:)
evusik, 5. mája 2015 o 22:03
ešte raz všetkým ďakujem :-) dúfam, že sa bude každému kto to vyskúša dariť :)
evusik, 5. mája 2015 o 22:07
@esi množstvo toho krému je asi ako keď varíš puding s pol litra mlieka, podľa toho by si to mohla odhadnúť... mne samozrejme zostalo a tak som ešte mužovi urobila len tak do misky z čoho mal veľkú radosť lebo k tomuto som ho nepustila lebo veď fotky :-)
keby som ale robila pre každého jednu porciu tak určite použijem niečo menšie, tento bol ako taká malinká torta a aj som ho rozkrojila na 4časti a veru mala som dosť... ja sa chystám skúsiť takéto mini dezertíky z 7dl fľašiek...
babkamt, 6. mája 2015 o 20:04
nápad hodnotím na sto bodov. Už dávno som si chcela kúpiť to tvorítko, len ma odrádzala cena. 5* @viera1 tomu mechanickému sitku som neodolala, asi pred mesiacom som si ho kúpila. Nedávno s ním robila vnučka muffiny. Mali ich v dvoch veľkostiach. Ja som si vybrala väčšie sitko.
amelie, 7. mája 2015 o 10:57
si chytrá šikulka, @evusik :-))) ja som si vo Francúzsku kúpila štvorec, kruh, obdĺžnik a elipsu aj s piestmi na vytlačenie náplne, celá nerezová sada ma vyšla na necelých 7 eur . Keby som ich nemala, určite si vyrobím podľa tvojho návodu. Mimochodom, tescoma sa mi vidí dosť drahá, nedávno som u nich obdivovala stojan s dvomi valčekmi na pečenie trdelníkov, ale cena takmer 20 eur sa mi zdala veľmi neslušná:-( Takže budem trdelníky ďalej piecž na malých 2,5- decových fľašiach od piva...
elza, 7. mája 2015 o 20:24
tie valce na trdelníky ma tiež pritiahli - mám vnukov, ktorí milujú trdelníky - ale ked som videla tú cenu, tak som si vyrátala, že za to kúpim kopu trdelníkov na nejakých trhoch a ešte zostanú vzácne príležitostné koláčiky :-)
evusik, 7. mája 2015 o 21:13
@amelie keby tie formičky u nás stáli 7 Eur tak si ich kúpim bez rozmýšľania... ja som ochotná vysoliť nemalé peniaze za kvalitné hrnce, panvice a dobré nože , ale to sú veci ktoré v kuchyni dennodenne používam... ale ak je niečo čo použijem raz za čas neprimerane drahé tak to nekúpim, to mi je ľúto peňazí :-( ale asi je nás viac takých :-)
spetkasoli, 8. mája 2015 o 11:32
@evusik , diky za super napad i za skvely recept na dezert, zrovna sa mi to hodi na nedelne pohostenie. Jsi sikulka a s prianim pekneho vikendu pridavam 5*****
evusik, 9. mája 2015 o 07:42
@katka78 @spetkasoli ďakujem :) dúfam, že vám tento nápad poslúži tak ako mne...
ebaka, 9. mája 2015 o 15:48
Pridávam 5* za super nápad ....si kreatívna a všetky Tvoje nápady tu publikované to dokazujú.
esi, 10. mája 2015 o 07:06
Viem že toto je príspevok na dobrý nápad. Ozaj je to dobrý nápad. Urobila som si 4 veľké a 5 malých z 0,5 lt. fliaš. A urobila som aj tento dezert. Do pudingu by som dala menej masla a hlavne cukru.Bolo to dosť sýte. Možno tvarohové niečo a hlavne veľa veľa ovocia. Dala by som určite trochu želatíny, nakoľko keď som dezert vybrala, bol pekný ale sa mi to zošmyklo. A ešte s spýtam, prečo sa mi tá čokoláda v tom pudingu hneď pri miešaní roztopila a puding tým nebol taký pekný ako ho máš ty. Ale nápad je to výborný a pekne to ukáže na tanieri. Dávam prst hore.
evusik, 10. mája 2015 o 08:07
@esi ďakujem :-)
čo sa týka krémov, pudingov tam sa dá vymýšľať a kombinovať s ovocím donekonečna... želatína aj mňa napadla, ja chcem vyskúšať len na vrch také želatínové ovocné okružie... čo sa týka toho zošmyknutia ja som to doteraz robila len vo valci z veľkej fľaše a to mi držalo, takže v tej malej asi treba použiť želatínu... mám nachystané dve malé fľaše a pôjdem to vyskúšať - dám vedieť...
no a čokoládu dávam do celkom studeného krému vtedy sa nerozpustí...
@ebaka @medulienka122 ďakujem :-)
jezibaba15, 24. septembra 2015 o 16:41
Prave som sa registrovala a nasla som Tvoj napad. Presne ako Teba, aj mna odradila cena podobnych pomocok v Tescome. Vyborny napad, urcite ho vyuzijem. Treba len pohnut rozumom... :)))))
evusik, 24. septembra 2015 o 18:42
@jezibaba15 veru človek si musí vedieť pomôcť.... vitaj na Vareche :-)
Mohlo by vás zaujímať: