Vianočná ruža

Vianočná ruža
Foto: janaa

Vianočná ruža alebo tiež Vianočná hviezda (euphorbia pulcherrima - prýštec najkrajší) je obľúbená živá vianočná dekorácia. Tu je zopár mojich rád, ako sa z nej môžete tešiť čo najdlhšie aj po Vianociach...

Postup práce

Vianočná ruža sa v našich končinách kupuje najviac pred Vianocami (teda v zimnom období), je ale veľmi citlivá na chlad, pretože pochádza z teplých krajín. Preto je dôležité myslieť na to už pri jej kupovaní a prenášaní z obchodu domov. Najlepšie je prenášať ju dobre zabalenú aspoň v dvoch-troch vrstvách papiera, aby ju chlad nepoškodil. Keď prídete domov, nerozbaľujte ju hneď, ale nechajte ju ešte zabalenú aspoň hodinku aklimatizovať sa, a až potom ju vybaľte.

Najnevhodnejšie miesto pre vianočnú ružu je na parapete nad radiátorom. Sálavé teplo z radiátora a suchý vzduch jej nerobia dobre. Na druhej strane je ale aj veľmi citlivá na chlad a preto by nemala byť v miestnosti, kde je teplota nižšia ako 15˚C. Ideálna je pre ňu bežná izbová teplota a potrebuje aj dostatok svetla. Vianočná ruža je citlivá aj na prievan a vraj aj na cigaretový dym (to ale nemám overené, u nás nikto nefajčí :).

Vianočnú ružu stačí polievať, až keď substrát preschne. Dávajte však pozor na to, aby ste ju nepreliali. Keď v miske pod kvetináčom zostane veľa vody, jej korienky môžu začať hniť a celá rastlina vyhynie. Z nadmerného polievania jej môžu tiež opadať všetky listy. Každé dva týždne môžete do zálievky pridať hnojivo na kvitnúce kvety.

Ani po Vianociach ju nemusíte vyhodiť. Môžete ju skúsiť pestovať ďalej (k ďalším Vianociam), ale je to trochu náročnejšie. Počkajte až na rastline uschnú a opadajú všetky listy (aj tie zelené) a potom ju zrežte na 10 cm dlhé výhonky a prestaňte ju zalievať. Rastlina by mala byť v svetlej miestnosti pri teplote 20-22°C. Polievať ju stačí iba raz týždenne.

Po asi mesiaci ju môžete presadiť do novej zeminy a znova začať zalievať. Ak sa vám darí a vianočná ruža ešte stále žije, preneste ju v lete von, ale nie na veľmi horúce slnečné miesto. Určite ju nedávajte na priame slnko. Nechajte jej asi päť výhonkov a ostatné odrežte. Koncom leta, keď teploty poklesnú, musíte ju znovu preniesť do miestnosti.

Ak chcete, aby vám kvitla na Vianoce, musíte ju približne od konca septembra nechať na svetle len 9-10 hodín denne, na zvyšok dňa ju musíte zakryť (napríklad nejakou škatuľou, alebo čiernou igelitkou), aby bola v úplnej tme. Mala by vám začať kvitnúť o dva až tri mesiace, práve v čase vianočných sviatkov. Nie je to kvitnutie v pravom zmysle slova, to iba vrchné listy zmenia farbu na červenú (alebo aj inú, podľa kultivaru) a rastlina vyzerá, ako keby kvitla.

Upozornenie: Šťava rastliny je jedovatá! Keď manipulujete s rastlinou umyte si ruky a celú rastlinu radšej držte z dosahu malých detí.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (4,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 12 komentárov k návodu
  • pacik, 9. januára 2014 o 20:18
    Moja má za sebou už piate Vianoce . Je celý rok na tom istom okne na južnej strane, zalievam ako ma napadne a každé leto ju zostrihám . Minulé leto už bola taká obrovská, že som ju dala von, či prežije a keďže bola stále v kondičke, zostrihala som ju až v septembri, ale na maximum. Nič si z toho nerobila a už začiatkom novembra začala kvitnúť. A ako ju poznám, vydrží jej to až do leta, resp.pokiaľju zasa neostrihám :-)


  • janaa, 10. januára 2014 o 08:10
    @pacik - ďakujem za pekný komentár a tú päť ročnú vianočnú ružu tíško závidím, mne sa nedarí ju udržať pri živote ani od jedných Vianoc po druhé :))
    A ona ti normálne kvitne na červeno, aj bez toho zatieňovania, čo všetci záhradníci odporúčajú?


  • sonulienka, 10. januára 2014 o 11:54
    @pacik naozaj výborný receptík na udržanie ruže. Ja mám od predvlani a máš pravdu ako som ju dala na parapet nie je taká pekná ako bola pred tým.Idem ju vrátiť na povodné miesto možno sa ešte spamatá.
    Ďkaujem.


  • pacik, 10. januára 2014 o 15:32
    Kvitne aj bez zatieňovania, celý rok na ňu svieti slnko, teda okrem toho, keď je zamračené. Po minuloročnom zostrihaní, fakt na pohľad skoro likvidačnom, ako začala púšťať nové výhonky, na koncoch sa lístočky hneď začali červenať. Ale musím dodať, že predchádzajúce pokusy mi tiež nevychádzali. Tejto sa u nás asi páči :-)


  • rulik, 10. januára 2014 o 17:57
    moja má za sebou II. Vianoce, vlani najar som ju trochu zostrihol a cez leto aj letnil, na jeseň šla na JZ okno, kde bola skoro do Vianoc, aj som sa chystal, že ju budem zatieňovať, ale nakoniec to ani nebolo potrebné, sama začala na koncoch letorastov červenať a drží doteraz


  • janaa, 10. januára 2014 o 20:31
    @pacik - ďakujem za odpoveď... teraz mám kúpené dve, takže experiment vianočná ruža pokračuje aj tento rok :)
    @rulik - ďakujem za komentár, ak zakvitla aj bez zatieňovania, zrejme ste jej vytvorili ideálne podmienky :)


  • janger, 11. januára 2014 o 09:49
    @janaa , ake vyborne rady! Mne sa nikdy s vianocnou ruzou nedari. Vydrzi mi maximalne par tyzdnov.....a koniec. Budem sa na buduce Vianoce drzat tychto tvojich rad. Dakujem :-). A len tak mimochodom, pre tych, co by nevedeli...Kvet su vlastne len tie mini-bobulky, gulicky, co vidite v strede hore. Rastlinka sa snazi pritahovat hmyz na svoj nepritazlivy kvet tymi krasnymi farebnymi listami.


  • 2010, 11. januára 2014 o 12:08
    Ten krik asi 3 metre je vianocna ruza, je taka zvadnuta suseda moc nepolieva a je v suchom kopci na skale cely den na slnku a tento tyzden su styridsiatky.
    Mne by zase begonie ci orgovan vyhynuli aj ked by som sa velmi snazil. Zazrak ze to u vas rastie . Cheers





  • janaa, 13. januára 2014 o 09:13
    @2010 - ďakujem za pekné a zaujímavé foto.
    Neviem síce v ktorej časti zemegule je to fotené, (podľa tvojho opisu a tej palmy v pozadí usudzujem, že o dosť južnejšie od nás :), len sa chcem spýtať: ten krík aj normálne "kvitne" na červeno, alebo je celý rok iba zelený?
    Ja som zase videla fotky z Mexika (čo je vraj domovina tejto rastliny) a tam to tiež rastie hocikde popri ceste ako krík. V našich zemepisných šírkach sa ale vianočná ruža dá pestovať iba ako izbová rastlina v kvetináči. A ako sa tak zdá podľa komentárov, niektorým sa aj celkom darí :))


  • janaa, 13. januára 2014 o 09:23
    @janger - ďakujem za pekný komentár :)


  • 2010, 13. januára 2014 o 14:49
    @janaa , jasne ze to cervene vyzera to podobne ako toto tu ked to kvitne.
    Cheers
    » www.bugbitten.com/images/71887f62f073a78511cbac56f8cab53f...


  • janaa, 14. januára 2014 o 07:14
    @2010 - ďakujem za odpoveď :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: