Vianočný stromček z marcipánu

Vianočný stromček z marcipánu

Vianočný stromček z marcipánu je nielen peknou dekoráciou, ale pre maškrtníkov chutnou mandľovou vianočnou dobrotou. Tomuto stromčeku sme však doma odolali všetci, lebo je v ňom kus mojej tvorivej práce, ktorá si vyžaduje fantáziu, trpezlivosť a šikovné ruky. Zato radosť z neho je o to väčšia.

Materiál

420
minút
príprava

Postup práce

Najprv si pripravíme marcipán. Do hrnca nasypeme želatínu, zalejeme studenou vodou a necháme 3 minúty napučať. Pomaly zohrievame, avšak neprevaríme, pridáme med a mandľovú arómu. Teplú hmotu prilejeme do pripraveného práškového cukru. S rukami natretými štipkou Palmarínu vypracujeme hmotu, ktorú po vymiesení zabalíme do potravinovej fólie a necháme pri izbovej teplote tuhnúť cca 6 hod.

Pred vykrajovaním marcipán dobre premiesime a rozvaľkáme na plát cca 3 mm hrubý. Vykrajovacou formičkou vykrojíme vetvičky (také alebo podobné formičky o veľkosti cca 3-5 cm určite doma nájdete). Najväčších vykrojíme 13 ks, počet menších postupne znižujeme. Vykrojené vetvičky ukladáme mierne zohnuté po dĺžke na preložený kartónový papier a vyformujeme. Necháme 1 hodinu tuhnúť.

Medzitým si z marcipánu vykrojíme kolieska približne o priemere okrúhlej piškóty. Ich počet závisí od výšky stromčeka a veľkosti vykrajovačiek na vetvičky. Stromček začíname spodnou radou. Na podložku do stredu uložíme suchú piškótu, na ňu prilepíme po líci aj rube bielkom namočený krúžok marcipánu. Po obvode kolieska postupne ukladáme najväčšie vetvičky tak, aby boli o koliesko dobre prilepené. Ďalšiu radu zase začíname piškótou v strede a na ňu prilepeným namočeným marcipánovým kolieskom. Postup opakujeme až do vrcholca stromčeka, pričom počet a veľkosť vetvičiek smerom nahor postupne znižujeme.

Nakoniec si vykrojíme hviezdičku, ktorou stromček ozdobíme na vrcholci a vygúľame drobné farebné guličky, ktorými ozdobíme vetvičky. Môžeme použiť aj hotové dekoračné zdobenie. Stromček necháme vysušiť. Hotový je vysoký cca 20 cm, závisí od veľkosti formičiek a počtu radov vetvičiek.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (5,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: Jeden komentár k návodu
  • mitzy, 23. januára 2018 o 14:36
    Toto sa deťom muselo veľmi páčiť :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: