Možno poznáte, možno nie. Je to len chvíľka práce s umývaním, drhnutím, krájaním, mrazí sa to samo. A už len hádžeme voňavé trojuholníčky podľa chuti do čaju, koktejlu, či kam chcete.
Ja som mala takéto pekné 3 stredne veľké citróny. Poriadne som ich vydrhla drátenkou a umyla. Ak máte možnosť, kúpte nestriekané Bio.
Odkrojíme vrch a spodok, neviem to inak nazvať :) Tie samozrejme môžeme ešte využiť do koláčov, na pácovanie apod.
Rozkrojíme na štvrťky...
a každú štvrťku na pásiky - trojuholníčky so šírkou cca 0,8 - 1 cm podľa veľkosti citróna, asi takto.
Kôstky nožíkom /prstom/ vylúpneme nabok a už odkôstkované vkladáme do nádoby, v ktorej ich budeme mraziť.
Zatvoríme, dáme do mrazničky, môžeme občas potriasť, aby sa nezlepili, ale väčšinou to nie je potrebné, dajú sa pekne oddeľovať.
Tu ich mám samozrejme pred zmrazením, nemala som momentálnu zásobu, ale verte, že chutia ako čerstvé, celkom stačí 1 kúsok na 2,5 - 3 dl čaju. Keď v teplom čaji mierne povolí, dá sa pekne vyžmýkať, čerstvá šťava čajík krásne ochutí a kôra prevonia. Mimochodom z tých 3 citrónov mi vyšlo 77 kúskov, už aj tá zima môže prísť :) Na zdravie :)
janikbj, 15. januára 2014 o 21:01
dobrý nápad. ja mrazím citr. šťavu v nádobke na ľad, lebo nikdy nespotrebujem celý citrón naraz. a tak mám stále v zásobe a z mrazenej kocky sa dá ľahko odkrojiť aj menší kúsok, keď potrebujem len pár kvapiek. zamrazím si aj takto, s kôrou :-)
fiby, 15. januára 2014 o 22:20
Výborný nápad, ja si tak odkladám kože s citróna ktoré využívam do pečenia.
rea1, 16. januára 2014 o 08:14
ja dávam do mrazničky celý citrón, na tento účel si kupujem bio (som asi lenivá drhnúť ich). takto zmrazený citrón sa dá báječne strúhať - do koláčov, na zeleninové šaláty, proste všade, kde potrebujeme citrón a šťavu z neho. odstrúham potrebné množstvo a zvyšok zas uložím do mrazáku.
ela77, 16. januára 2014 o 14:21
@Mariamka , je to výborný nápad, používam podobne, len vrchnú žltú šupku obstrúham a dám sušiť a potom na malom kávomlynku elektrickom zomeliem(použijem pri pečení), zošúpem bielu dužinu, tú dám samostatne do mrazničky a keď robím -pečený čaj, tak ju pridám do neho. Očistený citron nakrájam na kúsky, alebo kolieska a dám zamraziť. Potom už iba pridám do čaju. Je tak viac využitý citrón, ako keby sme z neho vytláčali iba šťavu z čerstvého a hlavne nám aj trocha ochladí čajík, keď ho taký zamrazený pridáme do neho.
mariamka, 16. januára 2014 o 17:50
@dievcence , ste tu sikulky, ja som vedela :)
@janikbj aj ja som volakedy len stavu, ale vzdy bol velky odpad, tak mi to bolo luto, ale stava ako taka je univerzalnejsia, to mas pravdu, ved napokon, da sa tak aj tak :)
@fiby to by ma nenapadlo, naozaj dobry napad, mam rada kolace s citr. korou
nasa @rea1 furt vymysli nieco originalne :) uz som pocula o struhani mrazeneho cironu, a tusim aj tu na vareche, len na to treba asi mrazuvzdorne rukavice :)
@ela77 @janger tak vy to mate inak premyslene, ako sa vravi "Komu sa neleni .. " :)
vsetkym dakujem za povsimnutie, aj @zfi @daguska @anina6 ... u nas ide citronovy cajik na odbyt a ked som kolkokrat nasla uschnute polovicky v chladnicke, bolo mi to luto, takto sa minie kazdy jeden takmer bezo zvysku
eviana, 16. januára 2014 o 18:23
@megdesign , krásny citrónovník... ako dlho ho máš? Na akom mieste - svetlo, teplo, vlhko - v byte, dome? Tu neďaleko je skvelé kvetinárstvo a v lete tam mávajú úžasne priam stromčeky citrusov, už dlhšie pokukujeme práve po citrónoch, len sa trošku bojím, že vyvalím za to majlant a neprežije. Pls, poraď... a pokojne sa aj chváľ :)
eviana, 16. januára 2014 o 18:26
Inak to so šupkou - ako píše @ela77 robievam aj ja... pridávam ju nastrúhanú (alebo rozmixovanú) a usušenú do cukru, spolu s vanilkou aj citrónovú, aj pomarančovú (každú zvlášť) a mám úžasný voňavý cukor (čo mi pripomína, že som nedávno domíňala a načim mi zrobiť nový). Vidíš @mariamka , tento Tvoj nápad je dobrý aj na pamäť :) Ďakujem :)
eviana, 16. januára 2014 o 18:36
@mariamka , mandošky sú mandarínky a klobky sú klobásy ... momentálne takto narýchlo mi moje ďalšie "novotvary" nenapadajú, ale postupne sa isto dáke objavia... prepáč, že som zabudla priložiť prekladový slovník, ale môj chlap v ňom stále listuje a mám k sebe len jeden kus slovníka pribalený :)
megdesign, 16. januára 2014 o 18:53
Viac info:
» www.kvetyazahrada.sk/clanky/citrusy...
» www.botanika.wbl.sk/Citrusy.html...
megdesign, 16. januára 2014 o 19:01
@eviana a nieje to tak strasne nakladne. Na zaciatok idealny
» www.citrus-shop.cz/?p=productsMore&iProduct=462&sN...
mirop, 17. januára 2014 o 08:07
akosi nerozumiem... nieje lepsie a jednoduchsie proste pouzivat cerstve citrony?
kimlo, 17. januára 2014 o 08:37
@megdesign konkrétnu odrodu neviem, mám to od otca ktorý sa dlhé roky zaoberal pestovaním citrusov, ešte od môjho detstva. Pamätám si že sme doma nikdy citróny nekupovali, po celý rok sme mali čerstvú úrodu. Tento konkrétne je cez leto voľne v záhrade a cez zimu zimuje v mojej bývalej izbe kde je dostatok svetla. Stále sú na ňom kvety aj dozreté plody.
eviana, 17. januára 2014 o 08:57
Prekrásne citróny @kimlo , s takými sa ani netreba chváliť, veď dobré sa chváli samo :)
Aj manželova teta pestovala citróny, mala ich na presklenenej verande - takmer ako zimnej záhrade - počas celého roka a darilo sa im tam úžasne, v podstate mala plnú verandu citrónovníka a citrónov.
Ale ja v byte nemám také ideálne podmienky, max. parapetné okno mu môžem poskytnúť, preto sa pýtam, či do toho ísť, či neísť.
monika35, 22. januára 2014 o 07:27
..ešte lepšie je zmraziť celý umytý citrón, potom ho nastrúhať do krabičky a držať v mrazničke, možno použiť do všetkého..
yana, 13. februára 2014 o 03:29
Nadhera tie citronovniky. Ale vratme sa k teme, super napad, zatial mrazim len nastruhany a davam si ho do skoro vsetkeho. Neter poslala mail, ze citron do mrazaku. Jeden som tam strcila na skusku a potom jak debil suchala na struhaku rucne, lebo sa nikde nezmestil. Teraz ho uz mudro nastvrtkujem, necham zmrznut (teraz aj za oknom, mame 20) a nastruha ho masina.