Sušenie byliniek (fotopostup)

Sušenie byliniek (fotopostup)
Foto: ancicka
ancickaAncicka, Spišské Podhradie., 21. júla 2014 14:34Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Bylinky sa zbierajú od jara do jesene,no hlavne v lete ked zbierame bylinky,ktoré majú vyžšie stonky,zaberajú dosť miesta a v byte je ťažko ich sušiť,hlavne ak chcem vysušiť väčšie množstvo byliniek.Ja som to vyriešila takto:

Materiál


Postup práce

Veľká väčšina byliniek sa zberá teraz v lete a to ked nazberám,tak za celú náruč byliniek.Také množstvo treba dobré a kvalitne vysušiť,lebo bylinky by sa mali strihať vysušené,nie za čerstva.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 1

Vyriešila som to tak,že som si v izbe natiahla šnúrku od steny k stene.Na každej máme nejaký obraz ,ktorý je zavesený na klincu.Na klinec uviažem šnúrku,potiahnem krížom k druhému a upevním na klinec.Takto si na šnúrku povešam bylinky a krásne za pár dní mi vyschnú.A tá vôňa v izbe,tak to si asi vie každý predstaviť
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 2

Tu sú krásne vysušené bylinky.Podľa druhu si ich roztriedim.Tu mám asi 5-6 druhov a to ľubovník,mätu piepornú,miší chvost,repik,medovku,zlatobyľ,betoniku,...
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 3

Začínam zberať na jar,ked začína kvitnúť podbeľ.Tú som práve v lese na jahodových,ostružinových a malinových listoch. Začínala kvitnúť aj šalvia.Na takéto chodievam s košíkom.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 4

Takéto drobné sušim rozprestretá na plachte,natržník husí,alchimilku,skoroceľ,materinu dušku a pod.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 5

Lipový kvet,
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 6

Ked si roztriedim bylinky,tak ich každé zvlášť strihám.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 7

Strihám kvalitné časti a zažlknuté a hnedé odstraňujem.Tie nie sú vhodné na čaj./Na obr. mi to skreslilo do červena,ale v skutočnosti tie lístky sú hnedé,ktoré som odstranila.Je to ľubovník./Taktiež ak je byľ dlhá 30-40 cm,tak strihám iba vrchnú časť asi 10 cm.a bočné tenké.Ostatnú t.j. strednú,hlavnú hrubu stonku odhadzujem.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 8

Takto mi ostane kvalitna bylinka na čaj.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 9

Každý druh bylinky takto potom uložím do sáčku a nakoniec ked mám všetky bylinky posušené,tak si ich miešam.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 10

Uvediem1-2 príklady,ako miešať bylinky. 1,čiernohlavok,alchemilka obyčajná,betonika lekárska,,levanduľa,ľubovník,miší chvost,nátržnik husi,praslička,repík a veronika.--osoží pri ženských chorobách,dýchacich,traviacich i močových chorobách. 2,fialka trojfarebná,miší chvost,nátržnik husí,prasličky,veroniky,žihľavy,jahody,ostružiny,mäty piepornej,púpavy,skorocelu,rumančeka,,feniklu,--slúži ako univerzalný detský čaj. 3,mäta pieporná,medovka lekárska,,miší chvost,rumanček,fenikel,valeriana,--ukľudňujúci. 4,4-5 druhy metky zmiešam spolu,--proti prechladnutiu. 5,žihľava,yzop,veronika lekárska,šalvia lekárska,skoroceľ,list ríbezle čiernej,prvosienka,podbeľ,pľucník lekársky,pamajorán,obyčajný,natržník,miší chvost,materina duška,kvet lipy,hluchavka a t.d.-- prieduškové,pri kašli. Je to veľké množstvo kombinácii,ja som uviedla tie podľa mňa základné kombinacie,ktoré užívame roky. Takto v dozach držím bylinky celý rok.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 11

Sušená levanduľa a yzop je vhodný do skriň na prevoňanie pradla a proti moľom.Taktiež ked vyšijete pekné vrecuško môžte použiť ako darček.Verte,že sa takému darčeku každý poteší.
Sušenie byliniek (fotopostup) - obrázok 12



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 70 ľudí (4,2 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: Jeden komentár k návodu

Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: