Mne trvalo veľmi dlho, kým som prišla na to, ako krásne upiecť tortový korpus, aby sa mi nevydul.
Pri tom pečení je potreba si odskúšať vo svojej rúre, lebo každá rúra pečie inač. Je to skoro jedno, či pečiem korpus z celých vajec alebo oddeľovaných.
Formu vyložíme papierom a boky netreba natierať. Na 4-5 vajec používam formu s priemerom 22 cm. Cesto vylejeme do formy, rovnomerne rozotrieme a je dobré formou troška potriasť o stôl, aby vyšiel vzduch. Rúru si nahrejeme na 200 °C a vložíme formu do rúry. Pečieme prvých 5 min na 200 °C a 20 min na 180 °C. Neotvárať dvierka aspoň 20 min, aby korpus neklesol. Po vypnutí nechať korpus v rúre s otvorenými dvierkami asi 5 min. Je dobré nechať korpus vo forme, kým nevychladne.
Tento korpus je z oddeľovaných vajec zo štvorcovej formy.
Tento z neoddeľovaných vajec, okruhla forma.
Kakaový korpus...
...takto vyzerá krásne v reze.
Toto je korpus s olejom.
Ked sa budete pridržiavať bodu 2, tak by sa vám mal korpus vydariť.
skorica, 9. júla 2016 o 20:49
Dakujem za tento príspevok do nápadv,lebo ja možno ako mnoho iných kuchtičiek ,tiež sa mi korpus vydúva,alebo sa mi vrch pripáľuje.Najbližššie vyskúšam a dám vedieť,ako sa mi to podarilo.
adrianakr, 9. júla 2016 o 22:33
Rada by som nasla korpus bez vajec alebo max. 1 vajco. Dcera je alergicka na vajcia. Uz mam par receptov na kolace bez vajec.ale tortu zatial nie. Ak by mal niekto receptik, tak by potesil
ancicka, 9. júla 2016 o 23:31
@adrianakr , dnes 22:33
ja mám recept na korpus bez vajec,ale je to na veľký plech.
3 hrnčeky /250 ml/ múka,
2 hrnčeky kr.cukor,
2 hrnčeky kyslé mlieko/najlepšie domáce/
3/4 hrnčeka olej,
2 PL kakao,
2 čl soda bikarbona,
troška škorice a všetko spolu vymiešať.
je to starý recept,mám ho od zo starej babkinej kuchárky.
Bolo by treba korpus prispôsobiť na tortovu formu a to zrejme suroviny s polovičnej dávky. Vyskúšaj.
Na veľký plech mám ho vyskušaný a je vláčny,až šťavnatý.
Robila som ho aj tak,že namiesto sody som pridala kypriaci prášok,druhý raz zasa kypriaci prášok pernikový a vždy inač chutí.
No nikdy ma nenapadlo vyskušať recept ako tortový korpus.Možno raz aj na to príde.Dala si dobrý nápad.
Ešte niekde pohľadám v starých knihach ,tam som čítala rcp. s minerálkou a tiež asi bol bez vajec.Ak to bude tak,tak Ti ho tu pridám.
Pozdravujem!
ancicka, 12. júla 2016 o 15:30
adrianakr, 9. júla 2016 o 22:33
2. recept,ktorý som sľúbila,
1 šálka/kávová/kokos,
1 šálka cukor,
1šálka múka,
1 kypriaci prášok,
1 šálka mineralka /alebo môže byť aj mlieko/,
1 vajce /nemusí byť/
forma tortová
piecť na 180°C 35-40 min.