Ako podať mačke tabletku

Ako podať mačke tabletku
Foto: mitzy

Nedávno ma kamarátka požiadala o radu, ako dať mačke tabletku, pretože si nevedela rady. Mám super tip od sestričky z veteriny. Banalita, ale niekomu môže pomôcť.

Postup práce

Tabletku (alebo polovicu - podľa dávkovania od veterinára) položíme do polievkovej lyžice s teplou vodou a podrvíme ju čajovou lyžičkou. Potom takto pripravený liek natiahneme do striekačky. Chytíme mačičku a liek jej vstrekneme na dva krát alebo naraz do papuľky.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (4,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 20 komentárov k návodu
  • garetka, 28. marca 2017 o 18:22
    ... skús to s mojou mačičkou. Kým jej otvoríš papuľku, budeš doškriabaná a dokúsaná, tekutinu z papuľky vypľúva a začne sliniť ako niagarské vodopády a liek je všade, len nie v mačičke. Mám to vyskúšané.


  • salinka, 28. marca 2017 o 18:53
    My uz tiez mame za sebou x pokusov, ale s tymto receptom sme nepochodili. Mozno je rozdiel podavat liek u veterinara a v domacom prostredi. Lebo nasa Salinka je u pana dochtora nadmieru poslusna. Sedka na vysetrovacom stole, a riadi sa pokynmi lekara


  • afataga, 28. marca 2017 o 18:53
    s mackou nemam skusenosti, ale psikovi zabalime tabletku do syra, alebo sunky a zhltne, ani nevie co :-), sice neradi jej to davame, ale obcas sa neda tomu vyhnut


  • afataga, 28. marca 2017 o 18:55
    @salinka :-))) nas pes by usiel aj cez zavrete dvere, ordinuje sa na zemi, bez sance ju vylozit na stol, jednak ma 23 kg a potom sa brani akoby chcela odletiet :-)


  • salinka, 28. marca 2017 o 18:56
    Ale doma je to doslova boj zblizka. Nakoniec sme nasli jej najoblubenejsiu pochtinu (to su tycinky) a do nich sme jej napchali tabletky. Len tak nam to fungovalo


  • salinka, 28. marca 2017 o 19:20
    :-))) No ked chodime so psickom, to je ina melodia! Celou cestou sa tesi, ze ide na vylet, ale ked zaostri na verinarovu branicku, je po spolupraci. Zaprie a vsetkymi styrmi do betonu a dalej ho len nesieme na rukach. A doktorom to urcite nebude, je velmi priatelsky a privetivy.


  • mitzy, 28. marca 2017 o 19:27
    To vážne? :-D divoká cica. No mne toto funguje najlepšie a kamoška mi dala spätné echo, že to zafungovalo aj u nej po jej neúspešných pokusoch dať tabletku do jedla aj do krku. Moje mačky to vždy vynechali v jedle lebo to cítili. No a mojej jednej keď som dala tabletu rovno do papuľky tak sa normálne tvárila že to prehltla a keď som ju pustila, vypľula. Keď niekomu zafunguje, dajte vedieť :)


  • dvorka, 28. marca 2017 o 20:15
    Ja som môjmu kocúrovi takto dávala ryžový vývar keď mal po zmene granúl hnačky. Bol to boj, ale akosi som to zvládla na niekoľko krát. Tabletku som dávala zatiaľ len odčervovaciu a tú zjedol spolu s granulkou do ktorej som mu ju schovala.


  • mitzy, 29. marca 2017 o 08:26
    Ja som ešte malá takú skúsenosť, že som spozorovala u "môjho" potulného kocúra svrab v uškách. Bol ale divoký a nedal by sa chytiť. Kŕmila som ho ale pravidelne a tak som rozdrolila tabletku od veta proti svrabu na prach a posypala mu jedlo. Ušká sa mu zahojili a po nejakom čase mi dokonca dovolil ľahko ho pohladkať. Ale to už je doba ;,) Zvieratá sú úžasné tvory.


  • zahra, 30. marca 2017 o 18:35
    Raz sme macku oklamali tabletkou v kusku oblubenej mäsovej tycinky, odvtedy sa ich nedotkne. Nevieme ju dostat do prepravky, ani na rukach do auta. Zverolekar musi ku nam domov, chodi aj s posilou a dlho si posedia, kym macicka prestane byt ostrazita. Milujeme ju sestnast rokov aj napriek trom znicenym gaucom.


  • mitzy, 31. marca 2017 o 08:36
    To je krásne, že ste radšej vymenili gauč ako mačičku <3 16 rokov je úžasný vek! Všetko dobré prajem :)


  • mirusia, 8. apríla 2017 o 11:50
    Ja som sa raz uz na nasu macku tak napajedila za cele tie sceny okolo toho, ze som ju zvrchu zabalila do trigovice, pekne aj cez nozky proste spravit z nej taku larvu, sadla som si na zem, ju si prehodila taku zabalenu ako mimino pri kojeni, samozrejme pretocenu na chrbat a teraz mala milion reci okolo toho ale to bolo dobre lebo som jej aspon ,,spoza,, hlavy strcila do tlamicky prsty aby ju nechala otvorenu. Presnejsie je to palec a ukazovak a davam ich cez boky papulky vzadu, tam kde nema ostre zuby. Usta jej tlacenim prstov pootvorim, supnem druhou rukou tabletku dnu (pokial mozno tak rovno na hrdlo nie dopredu na jazyk) a ona tym ze lezi a hlavu ma zaklonenu tak to musi prehltnut. Prvy krat sme boli vyplasene obe ale teraz je to par sekundova zalezitost. Staci sa len trochu nas*at :)


  • martamm, 8. apríla 2017 o 22:44
    Neverim, ze niekto z veteriny by radil rozpustit tabletky, ved to je jeden hnus, macicka to jednoducho vypluje, alebo vygrcia, my s manzelom odcervujeme spolocne, ja drzim cicu na stole, aby sa nehybala, mam ju chrbtom k sebe, chytim za predne labky, pritisnem sa k nej tak, aby nemala moznost vycuvat, manzel otvori papulku, supne tabletku hlboko, ako sa mu podari, potom masiruje krk pokial tabletku nezhltne


  • mitzy, 9. apríla 2017 o 08:16
    @Martamm : prečo by som v popise písala niečo, čo nie je pravda? Prosím neodsudzuj niečo iba preto, že ty to robíš inak. Nepíšem tam ani o pidi tabletkách na odčervenie. Pred šiestimi rokmi sa moja mačka priotrávila. Taxi - rýchlo - veterina. Po vyšetrení som pre ňu dostala tabletky: ráno a večer poltabletu do kontroly. Tabletky dost veľké. poltableta ako keď zlomíš starý paralen-máš polmesiac s ostrým koncom čo ide zle prehltnúť aj človeku nie to mačke. Prvú sme dali rovno tam s veterinárom a sestričkou. Bola som v tom Greenhorn, žila som single (teda nie každý má vždy doma na pomoc druhú osobu) a zadúšala som plač nad svojou mačkou a sestrička (tak ako bola milá ku zvieratkám tak bola milá k ľudom) mi poradila tento trik. Aj striekačku mi dali. Neporadila by som si inak. Mne to fungovalo, tak veľký kus tablety by moja mačka neprehltla - na dva krát zlomenú poltabletu sama aj tak ťažko by som zvládla - však by som mačku totálne vystresovala - nevraviac o tom ako bolo mne, keďže som sa vtedy naozaj o ňu bála - takže preto rozpustené vo vode a podané v striekačke. Šlo to super. Btw na foto je zas antibiotikum (zápal močových ciest) - nie tabletka na odčervenie. Takže žiaľ, nie vždy sa podáva iba malá tabletka na odčervenie... Ak niekomu táto rada pomôže, budem rada. Ja som za túto radu bola vďačná. A práveže som s podaním lieku takto problém vôbec nemala. Tento spôsob som si už potom nechala aj na odčervovacie tabletky. Ten spôsob, ktorý máte s mužom je super, klasika z kníh ako podať tabletku. Každý je ale iný, v inej situácii.
    @Mirusia : viem si živo predstaviť ten boj ;)


  • violetacamorova, 18. apríla 2017 o 18:19
    Sa smejem, určite je cica na ktorej to funguje, ja ako nováčička s mačkou išla som jej dať prvý krát stiekačkou dopapuľky, a pozerám vyplavuje sa to vom cez bok pyšteka aj so slinou. Druhý pokus pevne držím na nohách, ešte aj pomocník, vstriekla som je to poriadne hlboko a asi päť minút čakáme, či prehltne... oči ma jak garfild... po určenom čase prepustená na slobodu, lebo som si myslela, že už to musí byť v nej... a tá potvora to držala v pyšteku a vypľula na zem... jej sa môžu dávať iba injekcie, dúfam, že ich nebude potrebovať...


  • petrkluc, 18. apríla 2017 o 20:20
    Já bych příště uvítal návod, jak dát tabletku koni. Můj plnokrevník Bonifác je velice vzpurný a žádná finta na něj nezabírá, dokonce mě již i pokousal.


  • mitzy, 19. apríla 2017 o 11:04
    @violetacamorova toto presne poznám u nás len s tým, že naša drží práve tú nerozpustenú v puse a potom vypľuje. u mňa je toto záchrana. držím palce, aby bolo čo najmenej návštev u veterinára a micke prajem ladný krok :)
    @petrkluc : vyskúšaj hypnózu (ale nie žartujem :)


  • dorisa, 10. októbra 2017 o 17:37
    Ahoj @mitzy ,my máme problém so psíkmi, tie zaseknú zuby a koniec.Možno by tá striekačka pomohla, ale dcérin ppsík musí každy deň 2x užívať tbl, tak rieši to mletým mäsom a to tak,že urobí guľku a dá dnu...psík rýchlo chmatne po mäsku a tabletka je tam, kde má byť.


  • radost, 10. októbra 2017 o 17:46
    @dorisa
    si ma sem doviedla komentom..:-)
    milé čítanie..
    my sme psíkovi dávali tabletku do kúska syrokrému-iba tak zožral...


  • jojino, 10. októbra 2017 o 17:58
    Ja by som ju dal zožrať myši a potom tu myš dal zožrať mitzy.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: