Často robievam sádlovníky a moji známi mi veľmi radi ponúknu sadlo zo zabíjačky. Najnepríjemnejšie z celého je mletie toho sadla a rozdeľovanie do sáčkov na určitý počet porcií. Dnes mi napadlo, ako to urobiť a nezababrať sa až tak od mastného :)
Čokoľvek, čo potrebujeme pomlieť, navážime na porcie, ktoré potrebujeme. Ja konkrétne sádlo ;)
Pripravíme si mlyniec, nakrájame jednotlivé porcie na kocky. Na mlyniec navlečieme sáčik, v ktorom to chceme uskladniť, gumičkou upevníme okolo výstupu z mlynca a dávku pomelieme. Potom sáčik vymeníme a pokračujeme ďalšou dávkou.
Ja som to doteraz vždy mlela do veľkej nádoby a rozdeľovala. Mastnými rukami som si vždy nešikovne porcovala a otvárala sáčiky.
smejkad, 5. marca 2014 o 14:30
ano, ja takto struham aj struhanku,mak, orechy a podobne
vrecko upevnim gumickou, aby nesklzlo a potom struham-meliem do vrecka a nerozsypa sa mi po linke :-)
marikafil, 6. marca 2014 o 09:41
super nápad, ja robím tiež - nie so sadlom, ale s orechmi a makom. na moju kuchynskú linku sa totiž tie staré mlynčeky po mojej mamke nedajú prichytiť, jedine na pracovný stôl, kde mám aj počítač. preto aby mak nebol všade, mlynček dostane "náhubok":-)
aroooo, 6. marca 2014 o 17:36
dobrý nápad s tým sáčkom. Na spracovanie sádla odporúčam: surové pokrájať na menšie štvorce, ako keď sa robia škvarky a tak isto ho vytopiť, zliať do uzatvárateľného skleneného pohára a hotovo.Škvarky síce nie sú nič moc, len tvrdšie blany. Podľa potreby sa potom cesto už len namaže touto masťou a prekladá ako obyčajne. Pri zabíjačkách sme sádlo takto spracovali a bol pokoj a vždy po ruke, keď sa piekli krémeše, šatôčky.... a aké boli dobré.....