Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup)

Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup)
Foto: dvorka

Túto deku by som mohla nazvať aj vypĺňačom voľného času (slovo nuda je pre mňa cudzie a priznám sa, nemám ho rada). Som zvyknutá stále niečo robiť a preto každý voľný čas si niečim vypĺňam. Posledné roky okrem iného aj háčkovaním 6-uholníkov na deku ktorú robím už šesť rokov. Moja známa ma poprosila o podrobný návod aby aj ona mohla háčkovať a tak som sa rozhodla, že ho spracujem cez tento portál.

Postup práce

Od roku 2011 kedy som uvidela obrázok takejto deky na internete a zaumienila som si, že takú musím mať som sa dala na háčkovanie z priadze Camilla. Má veľa farieb a preto mám deku pestrú. Prvé roky mali priadze trochu jemnejší odtieň, teraz sú jasnejšie a práve rozmanitosť dodáva deke šmrnc.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 1

Takto vyzerá 6-uholník v nákrese. Pre zrozumiteľnosť popíšem postup riadok po riadku. Použila som nasledovné háčkované očká: stred je "magické koliesko", 1. riadok: 1 x nahodené stĺpiky (alebo dlhé stĺpiky) + 1 retiazkové očko (posledné v kruhu je spojovacie pevné očko) 2. riadok: dva polodlhé stĺpiky zháčkované + 1 retiazkové očko (posledné v kruhu je spojovacie pevné očko) 3. riadok: tri 1 x nahodené stĺpiky + 1 retiazkové oko, (posledné v kruhu je spojovacie pevné očko) 4. riadok: 1 pevné oko + 4 retiazkové očká, (posledné v kruhu je spojovacie pevné očko) 5. riadok: aby sa vytvoril 6-uholník, strieda sa háčkovanie: tri 1 x nahodené stĺpiky + 3 retiazkové očká + tri 1 x nahodené stĺpiky a tri 1 x nahodené stĺpiky, (posledné v kruhu je spojovacie pevné očko).
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 2

Niekto háčkuje koliesko z retiazkových očiek, potom ho spojí a do neho háčkuje prvý riadok. Ja som sa naučila tzv. "magické koliesko". Priadzu omotám raz okolo prostredníka a prsteníka ľavej ruky (som praváčka) ako na obrázku. Koniec priadze držím palcom. Háčik si vsuniem popod priadzu, naberiem priadzu medzi prostredníkom a ukazovákom (na ktorom mám namotanú priadzu) a uháčkujem prvé tri retiazkové očká.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 3

Začiatok priadze si dám doprava, stiahnem aby mi koliesko spevnelo na prstoch. Potom tento koniec zas chytím palcom a doháčkujem 11 jeden-krát nahodených stĺpikov.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 4

Uháčkované dlhé alebo 1 x nahodené stĺpiky prvého riadku.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 5

Skôr ako dokončím riadok pevným okom, stiahnem počiatočnú priadzu aby mi vzniklo pekné koliesko. Prvý riadok (a aj ostatné riadky) ukončujem pevným okom a to tak, že háčik pichnem do tretieho retiazkového očka prvého stĺpika. Naberiem priadzu a pretiahnem ju cez retiazkové očko.

Prvý riadok - koliesko je hotové. Nechám si asi 4 - 5 cm priadze a zbytok odstrihnem.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 7

Začiatok druhého riadku je tak ako aj nasledujúce rovnaký. Aby nebolo vidno napájanie novej farby, háčik pichnem medzi posledné a prvé očko (stĺpik) tak ako na obrázku a háčikom si pretiahnem novú farebnú priadzu. Dostanem prvé očko. Odstrihnutú priadzu utiahnem a priložím aj s počiatočnou vľavo tesne ku koliesku zozadu. Postupne ako budem háčkovať prvé stĺpiky, budem tieto priadze zaháčkovavať aby ich zozadu nebolo vidno.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 8

Druhý riadok : Do jedného očka háčkujem dva polodlhé stĺpiky, ktoré zháčkujem spolu a uháčkujem jedno retiazkové oko. Postup: prvý stĺpik uháčkujem z troch retiazkových očiek, do toho istého oka kde som začínala prvý stĺpik uháčkujem polodlhý stĺpik ktorý ukončím zháčkovaním obidvoch stĺpikov. Uháčkujem jedno retiazkové oko a háčkujem dva polodlhé stĺpiky do nasledujúceho očka prvého riadku (na háčiku mi ostanú tri nite a tie zháčkujem nabratou priadzou) a uháčkujem nové retiazkové oko. Pokračujem tretiu dvojicu polodlhých stĺpikov. Takto vyzerá uháčkovaný druhý riadok.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 9

Tretí riadok háčkujem nasledovne: Tam kde mám uháčkované retiazkové oko medzi dvoma zháčkovanými polodlhými stĺpikmi, uháčkujem tri stĺpiky 1x nahodené stĺpiky. Uháčkujem jedno retiazkové očko a znova tri 1x nahodené stĺpiky z miesta, kde mám v druhom riadku uháčkované retiazkové oko.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 10

Štvrtý riadok je prípravný, ten ide rýchlo. V mieste uháčkovaného retiazkového oka z tretieho riadku uháčkujem pevné oko, potom voľne uháčkujem 4 retiazkové očká ktoré sú voľne nad tretím riadkom a tieto očká priháčkujem pevným okom na ďalšie voľné retiazkové oko z tretieho riadku. Na obrázku vidno uháčkované prvé pevné oko, 4 voľné retiazkové očká a druhé pevné oko. Nasledujú 4 retiazkové oká.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 11

Obháčkujem takto celé koliesko.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 12

Posledným piatym riadkom tvarujem z kolieska 6 uholník. Pod voľné retiazkové očká uháčkujem 3 1x nahodené stĺpiky, 3 retiazkové očká.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 13

Pokračujem zas 3 1x nahodené stĺpiky a tým ukončím jeden roh. Spolu mám 6 dlhých stĺpikov v rohu. Pod nasledujúce 4 voľné retiazkové očká zo štvrtého riadku uháčkujem 3 1x nahodené stĺpiky a mám stred hrany. Znova háčkujem roh: 3 nahodené stĺpiky, 3 retiazkové očká, 3 nahodené stĺpiky. Pod nasledujúce voľné retiazky 3 nahodené stĺpiky a t.ď.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 14

Po ukončení riadku zo zadnej strany si zháčkujem riadok pevným okom tak ako v každom riadku a
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 15

priadzu si zapracujem do vzoru, aby sa nerozplietla a aby bola schovaná. Takýmto spôsobom ukončujem každý 6 uholník.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 16

Toto je uháčkovaný 1 z veľa veľa kúskov.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 17

Ešte raz dám fotky vzoru a háčkovaného 6-uholníka. Prvý riadok.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 18

Druhý riadok.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 19

Tretí riadok.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 20

Štvrtý riadok.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 21

Posledný riadok.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 22

Takto vyzerala deka pred asi pol rokom. Teraz je o pár desiatok 6-uholníčkov väčšia.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 23

A aby som nezabudla. Zošíva sa po kúskoch najskôr pás tak, ako to mám odfotené,
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 24

Potom keď mám pozošívané pásy v požadovanej dĺžke, zošívam ich cik-cakovito spolu dokopy.
Háčkovaná deka na gauč alebo posteľ (fotopostup) - obrázok 25



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 24 ľudí (5,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 13 komentárov k návodu
  • mitzy, 9. marca 2017 o 16:07
    Dvorka, je to nádherné! A tá mačka! Ako si tam lebedí. Super5*


  • astra29, 9. marca 2017 o 16:13
    Obdivujem a skláňam sa, neviem, či by som mala toľko trpezlivosti, aj keď háčkovanie a iné ručné práce mám veľmi rada :-)


  • danda3, 10. marca 2017 o 14:51
    Nádherná práca milá @dvorka , obdivujem Tvoju trpezlivosť, ja som si trúfla na deku len zo štvorcov, toto už je ale iný level.


  • katka78, 10. marca 2017 o 15:45
    Podobne ako danda3, trúfla som si iba na deku zo štvorcov, teda u mňa skôr obdĺžnikov, aj tie boli štrikované (háčkovať ma v detstve nik nenaučil, len štrikovať a šiť). Obdivujem @dvorka tvoju šikovnosť, ale aj trpezlivosť. Deka je krásna a je za ňou vidieť kusisko práce. Nech sa ti aj ďalej darí vytvárať takéto krásne dielka.


  • kukulienka71, 10. marca 2017 o 18:42
    Veselá a farbami hýriaca vlastnoručne robená deka robí domov útulným. Pripomenula si mi prácu, ktorú som vlani začala a potom s príchodom slnečných dní šuchla do skrine - pospájané háčkované kvietky v modrých odtieňoch. Tiež som použila Camilu a aj Cataniu. Chýba mi tvoja výdrž. Krásna práca, detailný popis, 5* a obdiv posielam.


  • torticka, 10. marca 2017 o 22:02
    Krasna deka, ale paci sa aj micinke.


  • haji, 10. marca 2017 o 23:18
    Krásná deka i kočičák, svatá tvoje trpělivost a šikovnost! Smekám!


  • dvorka, 11. marca 2017 o 08:47
    Ďakujem za milé komentáre, ktoré vždy potešia. Čo sa týka trpezlivosti, nie je mojou silnou stránkou, no snažím sa. Preto tak dlho tú deku robím. A náš mačiak? ten deku priam miluje. Koľko krát ju rozložím keď k nej prišívam nové pásy, musí na nej byť a nedovolí mi s ňou hýbať.


  • babka123, 11. marca 2017 o 16:00
    Mačiak si myslí, že pre neho to už stačí. Načo ďalšia námaha. Obdivujem Tvoju trpezlivosť a krásne dielo.


  • evusik, 14. marca 2017 o 19:18
    krásna práca :-) viem čo to obnáša vytvoriť takéto dielo, ja som robila podobnú veľmi pestrofarebnú deku ale z kociek, výhodou je, že sa to háčkuje po kúskoch - to ma bavilo. Tvoja je veľmi krásna :)


  • evusik, 14. marca 2017 o 19:19
    a ešte sa mi veľmi páči tvoj mačiak, my máme psíka a u nás je to presne to isté, tiež máme podobné fotky... čím to je, že tie zvieratká vedia čo je dobré :)


  • atina47, 6. apríla 2017 o 10:11
    Vsechno super, Dvorka sikovna, deka pekna, kocourek spokojeny.


  • motyka, 6. apríla 2017 o 17:43
    Škoda, že som to nevidela skôr. Pridala by som Ti bodíky. Zaslúžiš si výhru v plnej miere. Viem, koľko práce a času to obnáša. Tiež háčkujem a pre mňa je to tiež nový vzorček. Deka je prekrásna. Ja ale využívam iba zbytky, len sem tam niečo prikupím. Ďakujem za vzorček. Určite využijem. Buď zdravá.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: