Háčkované vianočné zvončeky

Háčkované vianočné zvončeky

Pomocou háčika a vhodnej priadze sa dajú vykúzliť aj netradičné a krásne vianočné ozdoby. V mojich zvončekoch je kus tvorivej práce a fantázie. Inšpiráciu som síce čerpala z rôznych internetových stránok, napriek tomu je nakoniec každý zvonček jedinečný. Keď som sa naučila základné kroky ich háčkovania, prestala som kvôli absencii alebo nezrozumiteľnosti popisov podľa návodov postupovať a po prvých spoločných riadkoch som začala háčkovať aj podľa vlastnej fantázie.

Postup práce

Celý postup pozostáva z nasledovných krokov: uháčkovať, naškrobiť, napnúť na formu, usušiť a dohotoviť.

Základný princíp háčkovania: Každý zvonček som začala háčkovať uškom na zavesenie na stromček – 10 retiazkových očiek, ktoré som spojila. Potom som začala háčkovať prvú radu. Zo 6-8 retiazkových očiek, ktoré opäť spojím, urobím pútko a do neho vkladám 14 stĺpikov. Najlepší je párny počet kvôli vzorom. Stĺpiky môžu byť krátke, dlhé - dvojité, trojité alebo aj štvorité v závislosti od vzoru. Ich počet však môžete zmeniť podľa veľkosti formy (polystyrénového zvončeka, na ktorom sa po naškrobení bude hotový zvonček nakoniec napínať). Medzi jednotlivými stĺpikmi som podľa potreby háčkovala po 1-3 retiazkových očkách. Zvonček som rozširovala pridávaním stĺpikov a tiež retiazkových očiek medzi nimi. Potom vzor už len pár riadkov opakujem a nakoniec zase trochu rozšírim podľa veľkosti formy.

Škrobenie, napínanie, sušenie a dohotovenie: Každý uháčkovaný zvonček som namočila na 12 hodín do neriedeného tekutého škrobu. Potom som ho vyžmýkala a hneď pomocou nerezových špendlíkov (nehrdzavejú) napla na formu, aby mal pravidelný tvar. Ako formu som použila biele polystyrénové zvončeky, ktoré bežne dostať v textilných galantériách. Takto napnutý uháčkovaný zvonček nechám voľne vysušiť. Po vysušení som ho stiahla z formy. Musí byť pevný a zachovať si tvar. Nakoniec do uška ešte navlečiem niť na zavesenie, ja som použila na ozdobu aj korálku v mieste, kde je uzlík. A zvonček je hotový a môže sa zavesiť na vianočný stromček. Zdroje inšpirácie: http://www.otiskyprstu.ic.cz/hackovani.htm#zvonecky) https://sk.pinterest.com/pin/795448352904096513 https://i.pinimg.com/originals/9c/21/a2/9c21a23c4254666b59cacc903f8952eb.jpg



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 9 ľudí (4,1 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 4 komentáre k návodu
  • mitzy, 23. januára 2018 o 14:34
    Obdivujem tieto "titerné" ručné práce, krásne zvončeky!


  • kucharocka123, 25. januára 2018 o 14:06
    Ďakujem za pochvalu:)


  • borencek, 31. januára 2018 o 15:12
    Zvončeky sú naozaj krásne!


  • martamm, 27. februára 2018 o 08:12
    Krasne, moja mama (83) tiez podobne robi, aj anjelikov a rozne decky



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: