Hmoždinka v stene

Hmoždinka v stene
Foto: sons
sonsSons, Martin, 2. novembra 2013 15:00Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Nedávno som si kúpila vešiak do chodby a chcela som si ho zavesiť na stenu, no naše steny v byte sú také, že obsahuje veľmi hrubú omietku a tehlu. Akonáhle zavŕtam do steny odlúpne sa mi kus a odpadne a žiadna hmoždinka mi v nej nedrží. Už dávno mi otec ukázal takú malú pomôcku. Možno to nie je pre vás nič nové, ale tak snáď niekomu pomôže ako si spraviť sám. Upozorňujem som úplný amatér. Určite sa to dá spraviť aj krajšie, no podstatné je že vešiak drží.

Materiál


Postup práce

Navŕtame si dieru a vložíme dnu hmoždinku. Ja zväčša používam vrtáku a hmoždinky č. 8.
Hmoždinka v stene - obrázok 1

Okolo hmoždinky nastrkáme spáratka alebo kúsky špajdlí. Je to preto, aby sme vyplnili prázdny priestor okolo hmoždinky, ktorá sa nám hýbe v diere, takže ju zafixujeme.
Hmoždinka v stene - obrázok 2

kladivom ich pozatĺkame.
Hmoždinka v stene - obrázok 3

Toto je nekvalitný obrázok, ale takto to nejak vyzerá. Nie je to moc čistá práca, ale keď priložíte predmet, ktorý chcete pripevniť na stenu a priskrutkujete, tak to nevadí. Ak máte obavy, že toto nebude stačiť, tak ešte sa môže dať nejaké lepidlo alebo sádra do diery a až potom dávať špáratka. To už neviem čo je vhodnejšie :)
Hmoždinka v stene - obrázok 4



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 5 komentárov k návodu
  • hubata, 2. novembra 2013 o 15:55
    Namiesto špáradiel dávam do dierky celé drievko a ešte ho namočím aj do sekundového lepidla. Zatiaľ ma obrazy nezabili.


  • silvi, 2. novembra 2013 o 16:04
    Ja bijem do steny klince. Zatial ma police nezabili, ved keby aj, tak by som nepisala.


  • ezermester, 2. novembra 2013 o 18:00
    je to ešte jednoduchšie: ak mám hmoždinku 8mm - volím vrták 6mm do mäkkého materiálu steny, prípadne navrtam hlbšie a dám dve hmoždinky za sebou a dlhšiu skrutku (dobre zaťahovať aku vrtačkou)


  • fialka49, 2. novembra 2013 o 20:39
    Manžel volí tiež veľkosť vrtáka tak, ako píše ezermester. Navyše, do preglejky, veľkosti asi ako A5 (polovica hárku A4) navŕta otvor zvoleným vrtákom, rozstrapatené okraje (z druhej strany) začistí, vrták cez prevŕtanú preglejku priloží na označené miesto, kde treba vŕtať, obyčajne mu pri tejto práci pomôžem tak, že dobre pritlačím preglejku a on môže vŕtať. Pri tomto postupe sa toľko neotriasa omietka, málokedy sa stane, aby vypadol kus omietky. (Čert však niekedy nespí, potvora potvorská). Hmoždinku obalí do pásika papiera (novín) aká je dĺžka hmoždinky, otočí asi 2x a tak zatlčie hmoždinku do vyvŕtaného otvoru. Takáto je naša prax.


  • ontario, 3. novembra 2013 o 10:33
    Omítka opravdu při použití vrtáku kladiva odpadává,řešení je použít vrták menšího průměru,jak napsal kdosi přede mnou.Páratka a podobné věci považuji za dost amaterské a stačí na obraz a pod. věci.Když chcete mít závěs opravdu pevný v tak měkkém materialu,jako je tehla ,porobeton ,tak doporučuji a já používám stále -omotat hmoždinku fáčovinou / z lékarničky/ ,udělat řídký sádrový roztok a omotanou hmoždinku namočenou v sádrovém roztoku zasunout do otvoru , nechat zaschnout a potom začistit sádrou/stěrkou/.Rovněž takto ukotvuji i šrouby,když chci použít matky k přišroubování předmětu /hlava šroubu omotána fáčem vsunuta dovnitř otvoru a závit šroubu z otvoru ven na patřičnou délku/.Rovněž lze odřezat hlavici šroubu a na závit,který přijde do otvoru- namotat fáčovinu namočenou v sádrovém roztoku a postup stejný jako předtím.Místo sádry lze použít stěrku,cement ,ale sádra rychleji tuhne.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: