Madeirové vajíčka (fotopostup)

Madeirové vajíčka (fotopostup)
Foto: dvorka

Prichádza Veľká noc a občas treba doplniť výzdobu, ktorú ja poväčšinou porozdávam.

Postup práce

Najdôležitejšie sú pekné vajíčka s pevnou škrupinou. Ja si celý rok vyfukujem tie najkrajšie a najväčšie vajíčka. Poriadne ich premyjem z vnútra a odložím do papierovej prepravky. Ak postoja aspoň mesiac, ich škrupina spevnie a nie sú krehké ako čerstvo vyfúknuté. Potom si povyberám motívy či už z internetu, alebo moje predošlé nafotené výrobky.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 1

Na stôl si dám froté uterák aby sa prášok zo škrupín mal kde zachytávať.Na vajíčka si ceruzkou vyznačím stredové čiary ktoré vedú naprieč a pozdĺž vajíčka. Potom podľa námetu si vyznačím krúžky, kde budem vŕtať. Niekedy si pomáham aj kružidlom. Pripravím si vrtáky a môžem začať. Ja mám trochu väčšiu modelársku vŕtačku, ale už som si zvykla a málokedy sa mi stane, že by mi vajíčko puklo.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 2

Opatrne a hlavne pomaly vyvŕtam dierku jednu za druhou. Začínam menšími a potom podľa potreby malé dierky zväčším väčším vrtákom.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 3

Po vyvŕtaní vajec nasleduje ich odblanenie. Tento postup som nefotila. Pracovala som v gumených rukaviciach. Do malej krabičky od 500 g masla som si naliala savo a do neho som po jednom dávala vajíčka. Trvalo pár minút kým sa rozpustila vnútorná blanka a vajíčko ostalo čisté. Po vybratí zo sava som vajíčko umyla v mydlovej vode a uložila do papierovej prepravky. Postupne som takto očistila všetky vyvŕtané vajíčka.

Nasledovalo farbenie vajec. Ja používam šupky od cibule, ktoré si taktiež odkladám počas celého roka. Do vriacej vody v hlbokom kastróle vložím za dve - tri hrste šupiek a nechám variť. Ak sa dá menej šupiek, farba vajec nie je tak výrazne hnedá. Voda sa pri varení rýchlo sfarbuje a keď sa mi zdá pekne tmavohnedá, vyberiem šupky a odstavím zdroj tepla. Vajíčka vkladám dierovanou lyžicou jedno po druhom do hrnca toľko, aby bolo dno pokryté, ale neboli na sebe. Vajíčka sa naplnia vodou a klesnú na dno. Fotku mám rozmazanú pre paru ktorá vychádzala z hrnca, preto pridávam už ofarbené vajíčko. Dĺžka pobytu vajec vo farebnej vode je podľa toho akú máme zafarbenú vodu a aké hnedé vajíčko chceme. Mokré vajíčka sa javia tmavšie, keď vyschnú trochu zblednú. Tento bod treba odsledovať.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 5

Na maľovanie používam vonnú lampu - vľavo. Sviečku mám položenú na sklenenej krabičke aby bol zdroj tepla vyššie. Do nádobky kde sa dáva voda si dám kahanček od čajovej sviečky a do neho si nalámem biele voskovky. Rozpúšťanie trvá dlhšiu dobu a vosk musí byť veľmi horúci aby sa s ním dobre kreslilo. Požívam ceruzku so špendlíkom s väčšou hlavičkou.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 6

Pomaly robím čo najpevnejšie ťahy a tým maľujem vajíčka. Aj keď najskôr maľujem nanečisto, aj tak sa mi stáva že pevnú ruku mám pri posledných kusoch.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 7

Ak nie je vŕtačka, dá sa maľovať aj nedierkavé.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 8

Veľmi pekné sú aj biele vajíčka, no tých sa predáva veľmi málo u nás a keď, tak sú malé. Z desiatich sa mi podarí vybrať nanajvýš dve.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 9

Minuloročné sviatky jari na snehu, tento rok dúfam takéto nehrozia.
Madeirové vajíčka (fotopostup) - obrázok 10



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 51 ľudí (4,9 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 23 komentárov k návodu
  • evusik, 14. marca 2015 o 17:23
    prekrásne, obdivujem každého kto ničo takéto vie... si veľmi šikovná :-)


  • zolik, 14. marca 2015 o 20:07
    tak ty musis mat svätu trpezlivost. mas moj velky obdiv.


  • jahodka, 14. marca 2015 o 21:54
    to je nádhera


  • julko, 15. marca 2015 o 06:35
    nádherné


  • garanco, 15. marca 2015 o 11:44
    Ja by som Ti dala aj 10 bodov za tú krásu!!!
    (výborne si popísala pracovný postup, ale aj tak by som sa do toho nikdy sama nepustila:-( .... )


  • lethe, 15. marca 2015 o 12:13
    robiť to teda nikdy nebudem, ale tvoja práca je - klobúk dolu : )


  • motyka, 15. marca 2015 o 12:52
    Skláňam sa pred ľuďmi, ktorí toto dokážu. Tak aj pred tebou . Ja na to nemám. Je to nádherné.5*


  • hubarka35, 15. marca 2015 o 13:58
    Krásne....aj super opísaní postup,no na toto ja niesom....vajíčka vyfukujem..a z dcerkou si malujeme....ale kupila som si včelí vosk a s tým chcem na ne kresliť....


  • dvorka, 15. marca 2015 o 17:58
    Ďakujem za milé komentáre a pochvaly. Pre mňa to je relax a odreagovanie sa od roboty ktorú mám. Viem pri takejto piplačke úplne vypnúť.


  • bubaya, 15. marca 2015 o 19:39
    Konečne viem, ako sa tieto krásne vajíčka robia. Niežeby som sa teda pokúšala niečo také urobiť, lebo na to by som nemala trpezlivosť ani ľahkú ruku. Ja zvládnem akurát to farbenie cibuľou. Klobúk dolu, si veľká šikovnica.


  • jarbra, 16. marca 2015 o 01:09
    nadherne si urobila vajicka, si sikulka, skusala som pred rokom, ze si take urobim mam nato aj kufrik s malickou vrtackou, pilnicky apod. ... ked som zavrtala, prasklo mi, ... mozno bude tym, ze boli cerstvo vyfuknute, ... pekne, takato vajicka si zasluzia 5*, Pozdravujem


  • medovnicek, 16. marca 2015 o 11:11
    náááááááááááááááááádherná, prekrásna práca


  • evita1b, 18. marca 2015 o 08:34
    Konečne sa tu objavilo aj niečo VEĽMI VKUSNÉ. Vajíčka sú nádherné, dekoratívne a určite veľmi pracné. Výsledok však stojí zato.


  • finczi, 18. marca 2015 o 09:05
    Veľmi pekné! Obdivujem zručnosť a trpezlivosť!


  • tinca, 21. marca 2015 o 12:14
    Tak tento nápad by mal určite vyhrať!!! @dvorka zlaté ručičky, kráááása 5*. Ja mám pár kusov od @klaura ale biele. Aj ona robí krásne vajíčka


  • tinca, 21. marca 2015 o 12:15
    a ešte krásne úvodné foto aj ostatné, perfektný fotopostup:)


  • izabella929, 21. marca 2015 o 15:39
    nádherná práca.-)


  • valeri, 22. marca 2015 o 18:45
    Pekná práca, na toto ja nie som :-)).


  • leomax, 22. marca 2015 o 19:15
    Mimoriadne pekná, prpľavá, ale fakt nádherná práca @dvorka. Len tak mimochodom, @valeri , tejto peknej práci, na ktorú Ty nie si /ale samozrejme ani ja a tisíce nás ďalších/ by bolo potrebné pridať tých 5 hviezdičiek, lebo, môže sa stať, že takúto perfektnú prácu pri mesačnom hodnotení predbehne nejaký gýč, ktorými nás tu zaplavuje nejaká pani J.


  • marta5, 6. apríla 2015 o 17:43
    Nádherná práca,sú krásne--moja suseda ich maľuje i vrta niekoľko rokov,naučila sa to ako dieťa od dedka,predtým sa len maľovali.Viem aká je s tým práca,aj jej sú prekrásne a to vrtanie to by som nikdy nedokázala-mate môj obdiv.


  • marta5, 6. apríla 2015 o 17:51
    Ona ich farbi aj krepovým papierom,papier dá do vody,ktorá sa zafarbi ,potom sú rôzne farby,fialové,ružové,zelené,oranžové...no prekrásne.Aj toho roku som od nej dostala 4 vajíčka,jedno z nich bolo kačacie,mala ich aj na výstave-sú perfektné,je to nádherne umenie...


  • martamm, 21. apríla 2015 o 09:29
    Prekrasne, techniku zdobenia voskom ovladam, ale zatial som sa nedostala k praci s vrtackou, no to je len otazka casu, velmi ma laka takato jemna a nadherna praca :)


  • alena45, 21. apríla 2015 o 13:00
    konečne vidím, ako sa to robí. Piplačka, ale aj ja mám doma na ozdobu len madeirové vajcia - kúpené samozrejme.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: