Každý máme ten svoj spôsob na šúpanie zemiakov. Ja som horúce zemiaky ochladila a potom pracne nožíkom sťahovala šupku. Včera mi prišiel mail ako si prácu uľahčiť. Tak som dnes vyskúšala a vyšlo mi to. Ponúkam tento návod pre tých, ktorý ho ešte nepoznajú.
Umytým surovým zemiakom jemne nakrojím šupky cez stred. Uložím do tlakového hrnca na sitko, podlejem vriacou vodou a na 5 minút nechám na minimu "fufňať". Potom zdroj tepla vypnem a nechám 10 minút dôjsť. Takto varím zemiaky ja. No každý si uvarí podľa svojho.
Uvarené zemiaky s prepolenou šupkou.
Zemiaky vložím do prázdneho hrnca so studenou vodou a nechám poriadne schladiť. Môjmu množstvu zemiakov stačila minúta.
Zemiak si vezmem do ruky a druhou rukou - prstami chytím šupku prvej polovičky. Šupku trochu pootočím a potom jemne stiahnem.
To isté urobím aj na druhej strane. Pretože som jednou rukou fotila, mám zemiak položený na doske.
Zemiaky majú síce ryhu v polovičke, ale ošúpané boli rýchlo. Mne to fakt fungovalo ☺
ubka, 21. augusta 2015 o 15:00
Poznám tento spôsob šupania zemiakov,dobre,že si to sem vložila:-) varím tak,ako Ty v pare.
mojack, 21. augusta 2015 o 21:43
mne to nefungovalo :-( ostanem pri starom sposobe - so studenou vodou.
sovka62, 22. augusta 2015 o 07:18
Nie všetky zemiaky sa šúpu rovnako. Skúsenosť ma naučila, že z takých s hladkou šupkou, ako máš na obrázku, stiahneš šupku na dva razy, aj keď ich po uvarení len zaleješ studenou vodou. Zato na tie, ktoré majú šupky hrubšie a drsné, neplatia žiadne triky. Tvoj spôsob som ešte neskúšala, takže ak natrafím na tie drsné, vyskúšam a dám vedieť.
viera1, 30. marca 2020 o 10:39
@katrinecka keď nemáš tlakový hrniec,tak ich varíš bez tlaku,normálne 15-20-25min (podľa veľkosti).Tlakový hrniec je len otázkou času varenia.
Mohlo by vás zaujímať: