Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup)

Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup)
Foto: dvorka

Každý máme ten svoj spôsob na šúpanie zemiakov. Ja som horúce zemiaky ochladila a potom pracne nožíkom sťahovala šupku. Včera mi prišiel mail ako si prácu uľahčiť. Tak som dnes vyskúšala a vyšlo mi to. Ponúkam tento návod pre tých, ktorý ho ešte nepoznajú.

Postup práce

Umytým surovým zemiakom jemne nakrojím šupky cez stred. Uložím do tlakového hrnca na sitko, podlejem vriacou vodou a na 5 minút nechám na minimu "fufňať". Potom zdroj tepla vypnem a nechám 10 minút dôjsť. Takto varím zemiaky ja. No každý si uvarí podľa svojho.
Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup) - obrázok 1

Uvarené zemiaky s prepolenou šupkou.
Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup) - obrázok 2

Zemiaky vložím do prázdneho hrnca so studenou vodou a nechám poriadne schladiť. Môjmu množstvu zemiakov stačila minúta.
Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup) - obrázok 3

Zemiak si vezmem do ruky a druhou rukou - prstami chytím šupku prvej polovičky. Šupku trochu pootočím a potom jemne stiahnem.
Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup) - obrázok 4

To isté urobím aj na druhej strane. Pretože som jednou rukou fotila, mám zemiak položený na doske.
Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup) - obrázok 5

Zemiaky majú síce ryhu v polovičke, ale ošúpané boli rýchlo. Mne to fakt fungovalo ☺
Šúpanie varených zemiakov v šupke (fotopostup) - obrázok 6



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 40 ľudí (4,7 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 11 komentárov k návodu
  • ubka, 21. augusta 2015 o 15:00
    Poznám tento spôsob šupania zemiakov,dobre,že si to sem vložila:-) varím tak,ako Ty v pare.


  • olinecka, 21. augusta 2015 o 17:54
    No,výborný nápad!!!


  • mojack, 21. augusta 2015 o 21:43
    mne to nefungovalo :-( ostanem pri starom sposobe - so studenou vodou.


  • jozka2, 22. augusta 2015 o 02:16
    Vyborny napad.


  • sovka62, 22. augusta 2015 o 07:18
    Nie všetky zemiaky sa šúpu rovnako. Skúsenosť ma naučila, že z takých s hladkou šupkou, ako máš na obrázku, stiahneš šupku na dva razy, aj keď ich po uvarení len zaleješ studenou vodou. Zato na tie, ktoré majú šupky hrubšie a drsné, neplatia žiadne triky. Tvoj spôsob som ešte neskúšala, takže ak natrafím na tie drsné, vyskúšam a dám vedieť.


  • valeri, 28. augusta 2015 o 11:30
    no videla som to na videu, ale neskúšala


  • zdezda, 29. augusta 2015 o 12:06
    Vyskúšam!


  • imko, 22. septembra 2015 o 13:37
    Tak toto urcite vyskusam,zajtra robim zemiakovy salat


  • katrinecka, 30. marca 2020 o 10:13
    A keď nemám tlakový hrniec?


  • viera1, 30. marca 2020 o 10:39
    @katrinecka keď nemáš tlakový hrniec,tak ich varíš bez tlaku,normálne 15-20-25min (podľa veľkosti).Tlakový hrniec je len otázkou času varenia.


  • terrina, 20. augusta 2020 o 21:12
    SUPER!!!



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: