Sušené slivky

Sušené slivky
Foto: olinecka
olineckaOlinecka, Richnava, 14. septembra 2015 18:26Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Tohtoročná úroda sliviek je veľmi dobrá a tak pridávam nápad ,ako si ich usušiť na zimu.

BIRDZ TV

Materiál

10
minút
príprava

Postup práce

Doma nemám sušičku ovocia ,ale livky sa snažím usušiť ,aby boli na Vianoce ,alebo počas roka.

Zrelé slivky preplachnem v mise pod tečúcou vodou dám zovrieť vodu a zalejem ich ,aby trocha popraskali,scedime.

Odkvapkane slivky si rozložime na plech ,ktorý vysteliem alobalom ,alebo potravinarskou fóliou.Ekektrickú rúru predhrejem na 150 stupňov plech vložím na vrchnu priehradku rúry a pri tejto teplote sušim 1 hodinu.Potom teplotu znižim na 100 stupňov.Sušim v priebehu dňa asi po dobu 6 hodín.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (4,1 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 15 komentárov k návodu
  • evita1b, 14. septembra 2015 o 19:20
    Je to síce dobrý nápad, ale vo veľkokapacitnej sušičke. Sušiť cca 2-3 kg sliviek týmto spôsobom je určite nerentabilné.


  • micca, 14. septembra 2015 o 19:39
    pekny napad ale naraz by sli susit aj styri plechy a pustit horkovzduchale třeba stiahnut teploty o 20 st menej za pokus to stoji.Ja som jedla v Bosne udene a tie su susene v udiarni


  • buchtabuchta, 15. septembra 2015 o 00:04
    Ja suším slivky v rúre na plechu roky. Nedávam ani alobal, ani ich nesparujem, len ich odkôstkujem a rozložím na plocho na plech. Dám tri plechy, zapnem na 100°c a ide sa. Slivky sa postupne scvrkávajú, tak ich skladám na plechy najprv dva, a potom jeden, a pridávam čerstvé. Keď sú všetky suché tak, ako si prajem, dám ich na plech zohriať, nechám na suchom mieste, ak je slnko, tak na terase, postáť a napchám do fliaš. Netlačím veľmi, aby nezačali plesnieť, ale nedávam ani veľmi na riedko, aby nevysychali. Trvá to tri-štyri dni a mám 3,5 litrový pohár plný slivák. Stojí to za to, sú úplne iné, ako teraz dostať v obchode. A vôňa v baráku, celý rok sa na to teším. Dám aj ja teraz alobal, lebo plechy sa strašne ťažko čistia, šťava sa odparí, skaramelizuje a drží ako fras.


  • buchtabuchta, 15. septembra 2015 o 00:05
    PS: Varešku medzi dvere, aby sa mohla odparovať prebytočná tekutina.


  • olinecka, 15. septembra 2015 o 07:08
    @buchtabuchta ,ako píšeš plech sa čisti zle a preto je ten alobal alebo folia.Ja som odfotila jeden plech ,ale mám v rúre na dvoch priehradkach.Vonku na slniečko dávam tiež ,ale sadajú nato muchy,osy,včely tak radšej v rúre.Odkladám do mikrotenoveho sačka a dávam do mraziaka.Krásny dník všetkym!!!


  • jednoduchy, 15. septembra 2015 o 07:33
    Zdravim :-)
    Ja som tento rok susil slivky v elektrickej susicke. Co som cital , tak pri tak vysokej teplote (120-100 stupnov) dochadza k degradacii vitaminov. Doporucovana teplota je okolo 50- tky. Slivky som rozpolil aby sa skorej vysusili a jednu varku som prelial rumom aby troska natiahli tu aromu. Tak uvidim ake budu. Ja ich susievam na nizku vlhkost aby sa dobre skladovali. Su sice take huzevnatesie ale mne to nevadi , staci ich vsak nechat den dva na stole a natiahnu su beznu vlhkost a su pekne vlacne.


  • denyany, 15. septembra 2015 o 07:49
    Tak to ti závidím- v dobrom, samozrejme, že máš čo sušiť, u nás sliviek niet ani na ochutnanie. Chcela som robiť džem slivkový, ale asi zájdem na trh pozrieť, po čom predávajú, či sa mi oplatí kupovať.


  • olinecka, 15. septembra 2015 o 09:25
    @denyany ,ja som tohto roku veľmi spokojná s úrodou sliviek ,keby sme boli bližšie dala by som Ti rada a nemusela by si chodiť na trhovisko naše slivky sú krásne veľké a luštia sa a sladučke,krásny dníkk všetkym!'


  • marikafil, 15. septembra 2015 o 11:09
    naša slivka zarodila toho roku prvý raz a fakt bohato, len nejako pomaly dozrievajú. sú obrovské, ale na môj vkus málo sladké. niektoré už opadávajú, tie sú sladké dosť, akurát sa do nich hneď pustia mravce. sušičku mám elektrickú, tam sa dá teplota nastaviť, ale tie, čo takto sušila moja suseda ma veľmi nenadchli, tak veru neviem, či sa do toho pustím...


  • buchtabuchta, 15. septembra 2015 o 16:21
    @marikafil , len sa pusti. V zime si budeš slivôčky vyberať z pohára, a budeš rada. So sušením nie je veľa práce, nemusíš sporák strážiť, nespália sa. A nedajú sa porovnať s tými veľkými, mastnými vlhkými miagami bez chute, čo predávajú ako sušené slivky.


  • denyany, 16. septembra 2015 o 22:35
    @olinecka , vďaka, aj takúto ochotu si cením. Tak nech ti tie slivky rodia každý rok k tvojej spokojnosti.:-)


  • adrianakr, 17. septembra 2015 o 20:08
    Ja tiez susim v susicke a postupne vyjedame. Maju inu lepsiu chut a nie su take blatove ako z obchodu. Davam ich pokrajane do doma vyrobeneho musly, do strudle miesto hrozienok.



  • paeva, 21. septembra 2015 o 22:29
    ja som sušila v sušičke to , čo som zachránila pred škorcami.poliať rumom ma nenapadlo. väčšiu časť som odkôskovala, niektoré som nechala celé. a uložím ich asi do sáčka ado mrazničky, aby sa im niečo nestalo, ako olinečka.


  • vladkaku, 25. septembra 2015 o 12:38
    my sušíme všetko nad pecou, máme niekoľko vrstiev, sused nám urobil zo železných tyčí 4-poschodový sušiak, asi za 3-4 dni sa to vysuší


  • marienka44, 30. októbra 2015 o 21:15
    moja priatelka susila z vlastnej urody slivky v rúre, ale namiesto kôstky dávala kusok, asi 1/4 vlašského orecha. Nosila nám ochutnať do práce. Je to fajnotka.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: