Mám rada cestoviny akékoľvek a s čímkoľvek. A pretože špagety sú moje najobľúbenejšie, skúsila som si niečo podobné vyrobiť po domácky.
Ja si robím bezvaječné cestoviny a tentokrát som robila zo špaldovej celolozrnnej polohrubej múky a vody. Cesto som dobre prepracovala. Myslím však že či už je cesto s alebo bez vajec, z pšeničnej alebo inej múky, je to jedno. Dávam len tip ako si spraviť niečo iné ako vyvaľkané a nakrájané cestoviny.
Narobila som si guľky s priemerom + - 1,5 cm.
Do lisu som si dala prvú guľku a vytlačila som ju cez lis ešte nad doskou, lis som otvorila a vložila druhú guľku a tú som taktiež pretlačila. Vychádzajúce slíže držali pohromade. A ešte som dala tretiu guľku cesta a tú som už opatrne pretláčala nad hrncom s vriacou slanou vodou. Nožíkom som potom "odrezala" cestoviny z lisu a začala som trojtlačenie ešte raz. Premiešala som variace sa cestoviny a po chvíli som ich vybrala sitkom. Takto som postupne uvarila všetko cesto.
Uvarené cestoviny som ešte premyla v horúcej vode a nechala odkvapkať. Nie sú dlhé ako špagety, ale asi v polovičnej dĺžke.
Či už do polievky, ako hlavné jedlo alebo príloha, ako komu chutí.
jarbra, 5. februára 2015 o 13:24
super, aj my mame radi spagety, zapisujem aby som nezabudla, dakujem ... prajem pekny den, 5*
smejkad, 5. februára 2015 o 15:31
:-)))))))))))))))))))))
tie najlepsie napady su take, ze si potom clovek pleskne po čele - take jednoduche, ze mna toto nenapadlo!
:-))))))))))
spaghetti, 5. februára 2015 o 15:52
... za tu nekonecnu trpezlivost tlacit minigulky cez cesnakovy lis si zasluzi autorka obdiv hodny len tomuto kurioznemu napadu.
Lutovala by som jej usile, ak by mala urobit take jedlo, co len pre dvoch.
hubata, 5. februára 2015 o 18:54
Existuje aj lis na cesnak s väčšími dierkami ...... kto má trpezlivosť tlačiť.
braxi, 5. februára 2015 o 19:52
A čo lis na zemiaky?, ten je veľký, len či by to išlo, musím vysúšať...inak je to dobrý nápad...
hannah22, 5. februára 2015 o 21:58
ale aj tak je to parádne, vyskúšam na kratšie cestoviny ako zavárku do polievky.... tam ich tak vela netreba....
motyka, 6. februára 2015 o 20:44
Dvorka, výborný nápad. Robila som na Vianoce cez lis - kakaové hniezda a išlo to celkom rýchlo. Neskúšala si ich dať naležato troška vyschnúť? /Žeby sa to nemuselo rovno do hrnca./ Keď je potreba pre viacej členov rodiny. Čo myslíš, bolo by to možné? Urobila by som aj do zásoby. Vtedy keď mám čas. Díky, za nápad aj za odpoveď.
dvorka, 7. februára 2015 o 08:57
Ďakujem za všetky komentáre ktoré prišli. Pre @motyka ja som z uvedeného množstva urobila cestoviny pre troch jedákov a myslím že som sa narobila menej ako keby som ich vaľkala a krájala, pretože rovnomerné krájanie mi ozaj nejde. A ešte sa chystám ich robiť na preschnutie ako píše @amelie no to inokedy.
tetrisss, 9. februára 2015 o 13:54
to je super napad, veru, tie hniezda sladke som uz aj ja vyskusala, ale toto ma nenapadlo, vyborne.
scharlott, 14. februára 2015 o 18:58
Dvorka, zapáčil sa mi Vaš zlepšovák a tak som ho hneď aj vyskúšala. Všetko šlo ako po masle až nato, že v hrnci s horúcou vodou sa mi milé špagetky nechceli oddeliť a zostali pekne spolu. Je fakt, že som dala univerzálnu múku, lebo som inú nemala po ruke, takže nabudúce skúsim s tou polohrubou. Inak to ide šup- šup Ď:)
dvorka, 15. februára 2015 o 15:45
@Scharlott : ja som cestoviny hneď po spustení do vody premiešala. Len to viem poradiť.
gubics, 24. februára 2015 o 16:32
Perfektný nápad, aj ja si myslím, prečo ma to nenapadlo, je to také jednoduché. Gratulijem! A vyskúšam.