Kolegyňa roky nekupuje práškový cukor - vyrába si ho doma. Ja som nevedela zohnať hroznový, ktorý namiesto práškového roky používam. Pred rokom som dostala kávový mlynček, ktorý bol pôvodne určený na mletie maku :-) a tak som spojila oba nápady dokopy a pomohla si.
Postup je úplne jednoduchý, skúsené gazdinky ho asi dávno využívajú, moja babka si práškový ručne mlela a na to som si spomenula len nedávno :-) Trstinový, prírodný cukor nasypete do kávového mlynčeka a za 30 s máte z neho výborný práškový cukor.
Mlynček je u nás určený na mletie maku, takže ak ste to ešte neskúsili odporúčam. Je to omnoho rýchlejšie a pohodlnejšie ako ručené mletie.
astheart, 25. augusta 2013 o 13:55
Tedy......, to, že se dá v kávomlýnku umlít cukr na práškový, ví snad každý. A na mletí máku??? Na to je kávomlýnek naprosto nevhodný. Umele totiž mák nerovnoměrně; část zůstane celá a z části je lepivá pasta, která se přilepí na mlýnek. :)
marikafil, 25. augusta 2013 o 13:59
@astheart - no možno to vie každý, ale mne to teda nikdy nenapadlo možno aj preto, že si práškový cukor kupujem, celkom tak možno 2 kilá za celý rok. s makom som to neskúšala, ale opražené sezamové, slnečnicové aj tekvicové semiačka na tom mlynčeku pomlieť idú a nič sa neprilepí, dôležité je mlieť len krátko, aby sa neprehriali.
pseudocognac, 25. augusta 2013 o 19:26
Trstinovy cukor? Preco? Je uplne ROVNAKY AKO REPNY, ale pestovanie cukrovej trstiny je neekologickejsie, okrem toho, treba ho dovazat, co vyzaduje spalovanie fosilnych paliv..HNEDY CUKOR JE iba NERAFINOVANY, trstinovy ako aj repny, su uplne totozne. Uvazila by som tu posadnutost trstinou, asi by si nechcela byt zvieratom, ktore je prave na tom trstinovom poli, ci? A podporovat to kupovanim trstinoveho cukru?, sa zamysli...
pseudocognac, 25. augusta 2013 o 19:27
Mletie krystaloveho cukru je u nas normalne, nebudem kupovat este aj skrob, ked chcem kupit cukor.
bubaya, 25. augusta 2013 o 20:30
Ja som na trieštivom kávomlynčeku v živote nemlela kávu. Zato som mlela cukor, aj orechy, mak, korenie, dokonca aj hrubú múku na hladkú, keď mi pochybela. Pri maku a orechoch treba mlieť krátko, vypnúť a vždy mlynčekom potriasť, aby sa to mastné pomleté nemalo čas usadiť dole medzi nožami. Teraz mám mlynček na každú vec. Je to dole v kasni a zakaždým si k tomu musím kľaknúť, vybrať, namontovať na stôl, pomlieť, demontovať, rozložiť, vyčistiť, umyť, vysušiť, zložiť, kľaknúť si a odpratať všetko nazad. Takže miesto knedlí s makom jeme stále s tvarohom, ten nemusím mlieť. Asi to všetko vyšmarím a kúpim si nový kávomlynček.
paploska, 25. augusta 2013 o 21:06
toot odporúčanie je pre kočky, ktoré o tom ešte nevedeli. a mak mi nevadí, že je taký jemný :-)
danka006, 26. augusta 2013 o 15:36
Pri mletí maku stačí pridať kryštálový cukor, mak sa nelepí, je rovnomerne zomletý. Dávam v pomere cca 2:1 mak:cukor.
gabusa, 27. augusta 2013 o 12:44
tiež používam už dlhé roky mlynček na kávu, na mletie skoro všetkého korenia , ktoré kupujem v celku a len časť si vždy zomeliem, takéto vychytávky si treba stále pripomínať
sonulienka, 29. augusta 2013 o 21:41
Ja som veru tiež niekedy dávno mlela na kávomlynčeku aj mak teraz mám Zepter robot a na tom meliem všetko ale je to dobrý nápad.Kto nechce nemusí taktiež ani trstinový cukor kto chce používa kto nechce nech nepoužíva. To isté je aj s olivovým olejom niekto píše,že pri grilovní je to jed niekto ho odporúča sto ľudí sto chutí.Ale veru keď inak nie je to dobre vedieť ako si pomožeme.