Zopár kuchynských ...

Zopár kuchynských ...
Foto: irenaw

Materiál


Postup práce

Na mrazenie byliniek používam uzatvárateľné vrecká. Dajú sa použiť opakovane aj prehľadne popísať. Skladujem ich uložené zvisle v jednom rade za sebou, tak sa ľahko hľadá. Aj sa bojím napísať, že podľa abecedy, aby ste si nemysleli, že som ako pán Monk, ale tak viem, do ktorej časti siahnuť ;-).

Bylinky mrazím vcelku. Veľké listy oberiem zo stoniek, malé nechám na stonke. Naplním vrecká. Pritlačením o podložku vytlačím vzduch a zavriem. Po zmrazení iba vreckom pomrvím, netreba listy vopred posekať.

Mrazím na zimu aj petržlenovú a zelerovú vňať. Stonky nevyhadzujem, ukladám do plochej krabičky tiež do mrazničky. V zime pridám hrsť stoniek do mäsového vývaru.

Vývar z varenia očistených zemiakov alebo zeleniny využijem ako ľahkú polievku. Stačí pridať strúčik prelisovaného cesnaku alebo posekané čili, kúsok masla a premiešať. Podávam horúce s krutónmi. Niekedy aj so strúhaným syrom. Do zemiakového je skvelá aj namrvená bryndza.

Zeleninu pre šúpaním umyjem, zo šupiek spravím malé množstvo vývaru na podlievanie jedál.

Vysušené čili papričky alebo bylinky rozmixujem s hrubozrnnou soľou. V dobre uzavretej nádobe zostane sypká.

Do mletého mäsa niekedy pridám jemne postrúhanú surovú zeleninu alebo zemiak, nie veľa, maximálne štvrtinu množstva. Zas trochu iná chuť.

Odrezky z piškótového cesta rozmrvím a v uzatvárateľnom vrecku zmrazím. Používam do dezertov namiesto piškót.

Ozdoby z čokolády skladujem v krabičke priamo na papieri na pečenie na ktorý som ich naniesla. Len odlúpnem ktorá sa mi páči. Keď robím nejaký zložitejší dezert, aj toto ušetrí čas, okrem toho, ani na zmrzlinovom pohári nevyzerajú zle :-)

Maličké ozdoby z marcipánu nechám dobre vysušiť a tiež skladujem v dobre uzatvorenej krabičke. Môžu sa poprášiť zemiakovým škrobom.

Strukoviny a obilniny varím vo väčšom množstve, aspoň 1 kg suchej suroviny. Uvarené nechám vychladnúť a navážim balíčky po 200 g. Mám základ na nátierky alebo do chlebového cesta.

Cesto na páje pripravujem tiež vo väčšom množstve, rozvaľkám na papieri na pečenie a zviniem. Rolku zabalím do fólie a dám do mrazničky. Pri nečakanej návšteve je to na nezaplatenie a na nerozoznanie od čerstvého.

Mak alebo orechy na štrúdľu zmiešam s kryštálovým cukrom a strúhankou a rozmixujem. Strúhanky len trochu, akoby som posýpala cesto pred pokropením maslom. Cukor podľa chuti. Odložím vo vrecku do mrazničky a odsýpam podľa potreby. Príklad na najrýchlejší koláč: Rúru dám vyhrievať na 220°C. Vopred pripravené pájové cesto nechám asi 10-15 minút povoliť na linke. Zatiaľ očistím ovocie. Cesto vložím do okrúhlej koláčovej formy. Nasypem asi 1-1,5 cm vrstvu mixovaného maku s cukrom. Husto naukladám ovocie, aspoň takú vrstvu, ako maková. Rozmrvím vločky s cukrom a maslom a dám navrch. Upečiem. Všetci sa čudujú, kedy som to stihla ;-)

Ak pečiem jedlo v rúre, volím aj pečenú prílohu. Vložím ju do rúry k hlavnému chodu neskôr a mám všetko naraz hotové.

Časovo náročnejšie jedlá úmyselne varím vo väčšom množstve a časť zmrazím po jednotlivých porciách. Viem, že to nie je ono, ale rodina má hlad, aj keď nestíham.

Na základe komentárov o priestore mi napadlo ešte jedno. Všetko, čo je len trochu možné predmrazím tak, že to už vo vrecku natlačím do krabice od mlieka. Niektorým krabiciam som zrezala vrch na výšku, niektorým na ležato. Aj kus mäsa dostane takto lepšie skladovateľný tvar. Predmrazené suroviny len vyberiem z krabice a ukladám tesne vedľa seba ako tehly. Mám to z návodu ku chladničke s mrazničkou :-).



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 19 ľudí (4,7 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 12 komentárov k návodu
  • andreacs, 9. septembra 2013 o 16:32
    Ďakujem za skvelé nápady!


  • smejkad, 10. septembra 2013 o 06:12
    niektore tipy su naozaj vyborne :-)


  • havino, 10. septembra 2013 o 10:49
    dobrá gazdinka @irenaw , podobne, ani stonku z vňaťky nezahodím a ešte k tomu z takého ligurčeka, kdeže, tiež tie hrubé takto mrazím a do nedeľného vývaru dávam


  • xxlka, 10. septembra 2013 o 17:29
    Tieto nápady tiež používam, overené, prefektné. Ja zvyknem robiť aj "zelené balíčky". Do kelového lístka pobalím všetko čo mienim dať do vývaru.Tzn: petržlenovú, zelerovú vňať, ligurček, kožku z paradajky. Skrutim, zaviažem niťou, a pekne poskladám da plochej krabičky a šups do mrazničky.


  • nika60, 10. septembra 2013 o 19:19
    skvelé nápady niektoré používam aj ja....


  • hanka56, 10. septembra 2013 o 22:52
    Jsou to dobré nápady, ale potřebovala bych vlastní dům abych mohla koupit 3 mrazáky (kam bych vše dávala) a měla je kam dát a né byt, kde se vejde sotva vysoká lednice s mrazákem :-) :-)


  • katarina64, 11. septembra 2013 o 07:32
    Niečo z toho používam i ja ale už teraz zápasím o každý cm v mrazničkách a to je ešte toho toľko vonku na hriadke...a to aj suším a to máme nie veľa zasadeného,len sa snažím všetko využiť...


  • irenaw, 11. septembra 2013 o 10:12
    ďakujem za pristavenie :-). @xxlka zelený balíček sa mi pozdáva, vďaka za tip. k tomu priestoru, na všetko toto mám vyhradený jeden šuplík v mrazničke, ktorá je súčasťou chladničky. bylinky sú v rovnkaých balíčkoch uložené zvisle na plocho, tak sa aj ľahšie hľadá. iné predmrazujem v hranatých krabičkách a tak dám do vreciek, uložím vedľa seba ako tehly. mrazím, čo mi vyrastie na parapete a čo kúpim na trhu. ďalšie dva šuplíky mám voľné na iné. nemám záhradu ani nič nechovám, takže mi priestor stačí.


  • ebaka, 11. septembra 2013 o 14:02
    Pekne zapísané nápady,veľa z nich používam aj ja


  • babidka, 4. novembra 2013 o 05:35
    Dobre rady !


  • lienka29, 15. novembra 2013 o 12:15
    si šikulka, super nápady, aj ja podobné používam a rada sa priučím novému :-)
    ja ani zo sušených byliniek (z mojich vlastných) stonky nevyhadzujem. Po vysušení lístočky stiahnem a stonky si odložím zvlášť. Napr. stonky z majoránu k pečenému mäsku na plech ;-)


  • irenaw, 22. novembra 2013 o 20:43
    @babidka @lienka29 vďaka :-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: