Baretka so šiltom (fotopostup)

Baretka so šiltom (fotopostup)
Foto: dvorka

Túto baretku som pred pár rokmi našla na internete aj s návodom, práve som dokončila svoj tretí a asi najvydarenejší výtvor. Robila som ju pre moju mamku, ktorá aj podľa ocka v nej vyzerá ako umelkyňa :)

Postup práce

Najskôr si urobím základné koliesko so 16-timi stĺpikmi. Ja neháčkujem retiazkové koliesko, ale na ukazovák si namotám priadzu, asi 15 cm koniec si nechám a obmotám ho okolo prostredníka a prstenníka. Palcom si držím koniec priadze. Háčik prestrčím pod priadzu ako na obrázku, vezmem priadzu namotanú na prste a prevlečiem. Namiesto prvého stĺpika uháčkujem dve retiazkové očká. Potom háčkujem 15 polodlhých stĺpikov okolo priadze namotanej okolo dvoch prstov spolu s koncom priadze.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 1

Polodlhý stĺpik sa háčkuje podobne ako 1x nahodený. Na háčiku mám prvý stĺpik z dvoch retiazkových očiek. Nahodím si priadzu na háčik, Pichnem háčik do kolieska z priadze namotanej okolo prstova naberiem priadzu. Vzniknú mi tri očká na háčiku, ktoré priadzou prevlečiem v jedno oko. (Pri 1x nahodenom stĺpiku by som najskôr zháčkovala dve očká a potom ďalšie dve).
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 2

1. RIADOK: Uháčkujem 15 polodlhých stĺpikov. dám dole z prsta, priadzu ktorá mi visí stiahnem.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 3

Koliesko ukončím spojením prvého retiazkového stĺpiku pevným okom. Pre lepšiu viditeľnosť háčkujem začiatok jednofarebnou priadzou, lebo baretku som háčkovala z dvoch priadzí. Jednej melírovanej a druhej jednofarebnej. Sú tenké a spojením som dosiahla peknú farbu a chcenú hrúbku.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 4

HÁČKOVANIE ZA 2. NIŤ (alebo zadnú).
Ak háčkujeme klasicky, naberáme aj 1. aj 2. niť a urobíme stĺpik. Teraz však budeme háčkovať len za 2. niť, teda prvú necháme tak a vytvára sa rovné koliesko pod uháčkovanými stĺpikmi.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 5

Na obrázku vidno ako háčkujem za 2. niť a 1. nechávam neobháčkovanú. Vysvetlila som
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 6

2. RIADOK: Háčkujem do jedného očka 4 stĺpiky, potom jedno očko vynechám. Nasledovne: Uháčkujem prvý stĺpik z dvoch retiazkových očiek za 2. niť a za túto istú niť uháčkujem ešte 3 polohlhé stĺpiky. Keďže sú v jednom očku, vznikne takzvaný vejárik. Jedno očko vynechám. Uháčkujem druhý vejárik zo 4 polodlhých stĺpikov. *jedno oko vynechám, vejárik zo 4 polodlhých stĺpikov* To čo je v hviezdičke opakujem. Opakujem 7x, vznikne mi 8 vejárikov. Druhý riadok ukončím spojením posledného očka s prvým očkom pevným okom. Takto vyzerá 1. a druhý riadok.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 7

Stále háčkujem za 2. niť.
3. RIADOK: 1 stĺpik z dvoch retiazkových ok, 4 polodlhé stĺpiky *jedno očko vynechám, 1 polodlhý stĺpik, 4 polodlhé stĺpiky do jedného oka ( vejárik - 4 PDS), 1 polodlhý stĺpik* posledné je pevné oko.
4. RIADOK: 1 stĺpik z dvoch retiazkových ok, 1 polodlhý stĺpik (PDS), 4 PDS, 1 PDS, 1 PDS *jedno oko vynechať, 1 PDS, 1 PDS, 4 PDS, 1 PDS, 1 PDS* posledné pevné oko. 5. RIADOK: v každom riadku je postupnosť, pridáva sa po jednom polodlhom stĺpiku pred vejárikom aj po vejáriku. Preto nebudem písať všetky riadky.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 8

Postupne som sa dopracovala k 12. RIADKU: 1 stĺpik z dvoch retiazkových očiek, 9 PDS, 10 PDS, *jedno oko vynechať, 10 PDS, 4 PDS (vejárik) 10 PDS* Mám vrch baretky. Priemer baretky mám zhruba 26 cm.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 9

Idem uberať očká. Uberám tak, že háčik pichnem za 2 druhé nite (alebo zadné nite) vznikne mi také X a uháčkujem polodlhý stĺpik. Vznikne mi namiesto dvoch očiek o jedno menej.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 10

13. RIADOK: 1. stĺpik z dvoch retiazkových očiek, 1 PDS za 2 druhé nite (zadné nite), 19 x 1 PDS, 1 PDS za 2 druhé nite, *1 oko vynechať, 1 PDS za dve druhé nite, 19 x 1 PDS* posledné je pevné oko.
(už nebudem písať začiatok, vždy je to isté, že namiesto prvého PDS uháčkujem dve retiazkové očká).
14. RIADOK: *jedno oko vynechať, 1 PDS za dve druhé nite, 16 x 1 PDS, 1 PDS za dve druhé nite,* posledné pevné oko.
15. RIADOK: *jedno oko vynechať, 1 PDS za dve druhé nite, 13 x 1 PDS, 1 PDS za dve druhé nite* posledné pevné oko.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 11

16. RIADOK: *12 x 1 PDS, 3 očká vynechať* pevné oko
17. RIADOK: *9 x 1 PDS, 3 očká vynechať* pevné oko
Na obrázku vidno ako sa pekne formuje baretka.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 12

18. a 19. RIADKY: Posledné 2 riadky uháčkujeme 1 krátky stĺpik za 2. (zadnú) niť. Pri krátkom stĺpiku nenahadzujeme pred háčkovaním priadzu na háčik. V jednom riadku by malo byť 72 krátkych stĺpikov. Prácu sme napoly skončili, priadzu zapracujeme aby bol výrobok pekný. Aj stredovú - začiatočnú, aj koncovú.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 13

Idem háčkovať šilt.
Najskôr si uháčkujem prvé 2 retiazkové očká. Pokračujem retiazku z polodlhých stĺpikov. Tá sa robí tak, že si nahodím priadzu a háčik pichnem do predošlého, teda prvého očka. Mám 3 nite na háčiku. Nahodím priadzu na háčik a prevlečiem ju cez všetky tri očká. Je to také isté ako pri háčkovaní polodlhých stĺpikov, len neháčkujem do očka predošlého riadku, ale do očka ktoré som práve uháčkovala. Pichám však cez obidve nite, nie len jednu.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 14

Uháčkujem 54 očiek obojstrannej retiazky. Musí byť deliteľná číslom 9.
2. RIADOK: 54 polodlhých stĺpikov za 2. niť na jednej strane a 54 polodlhých stĺpikov za 2. niť na druhej strane.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 15

Takto vyzerá šilt a prvé dva riadky.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 16

3. RIADOK: Aby mi išiel šilt do oblúka, musím očká postupne uberať. Uberám tak ako pri háčkovaní baretky, jeden krátky stĺpik za 2 druhé nite (1KS za 2 nite). *1 KS za 2 nite, 8 x 1 KS* opakovať na prednej aj zadnej strane šiltu. Aby som vedela kde je začiatok, dala som si modrú priadzu na začiatok prednej strany šiltu.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 17

4. RIADOK: *1 KS za 2 nite, 7 x 1 KS* opakovať na prednej aj zadnej strane šiltu.
5. RIADOK: *1 KS za 2 nite, 6 x 1 KS* opakovať na prednej aj zadnej strane šiltu.
6. RIADOK: *1 KS za 2 nite, 5 x 1 KS* opakovať na prednej aj zadnej strane šiltu.
Teraz vložím šilt do uháčkovaného šiltu a ďalej ho obháčkovávam. Je to trochu pracné, ale stojí to za to.
7. RIADOK: *1 KS za 2 nite, 1 KS za 2 nite, 27 KS, 1 KS za 2 nite, 1 KS za 2 nite* mala by som byť ak dobre rátam na konci jednej strany šiltu. To isté urobím na druhej strane.
8. RIADOK: *1 KS za 2 nite, 1 KS za 2 nite, 19 KS, 1 KS za 2 nite, 1 KS za 2 nite* mala by som byť ak dobre rátam na konci jednej strany šiltu. To isté urobím na druhej strane.
9. RIADOK: *1 KS za 2 nite, 1 KS za 2 nite, 12 KS, 1 KS za 2 nite, 1 KS za 2 nite* mala by som byť ak dobre rátam na konci jednej strany šiltu. To isté urobím na druhej strane.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 18

Takto háčkujem až kým mám umelohmotný šilt v háčkovanom šilte.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 19

Šilt položím na baretku ako na obrázku, na koncoch a v strede som ho modrou priadzou priviazala a potom prišila obnitkovacím stehom. Konce som zapracovala.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 20

Baretka zboku.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 21

Moja prvá baretka z doma urobeného šiltu. Nie je to však ono.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 22

A takto vyzerá druhá, už s kupovaným šiltom. Pekne drží tvar.
Baretka so šiltom (fotopostup) - obrázok 23



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 9 ľudí (5,0 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 5 komentárov k návodu
  • evusik, 14. decembra 2014 o 23:02
    rada by som si tvoj nápad odložila len škoda, že sa to tu nedá... momentálne mám toľko rozrobených vecí, že som povedala dokedy všetko neskončím tak nezačnem nič nové... ale taká pekná šiltovka na jar by bodla... páči sa ako si všetko precízne popísala, ja momentálne háčkujem pre vnučku a tiež si robím fotodokumentáciu a je s tým roboty až až, takže máš môj obdiv, viem koľko času a námahy to stojí - vyrobiť takúto precíznu dokumentáciu...


  • jozka2, 15. decembra 2014 o 02:21
    Si sikovnica.Davno sme nosili taketo krasne siltovky,len skoda,ze padli do zabudnutia.Nemas jednu nazvys?5*****


  • smorko, 15. decembra 2014 o 11:55
    Krásna šiltovka, určite urobí veľkú radosť.


  • jarbra, 16. decembra 2014 o 05:51
    mila @dvorka pekna praca, ja som siltovky nenosila a nehackovala, ale moj svokra bola do nich ,, paf ,, :-) sama si ich hackovala, hadam ich mala aj tucet,... deti ked boli male, tak som hackovala ciapocky, papucky, kabatiky ba aj do kociarika vankusik a paplancek :-) ale siltovky tie asi by som nevedela :-) si sikulka a mas mojich 5*


  • zolik, 17. decembra 2014 o 15:14
    Super rozpis. Velmi pekna praca, Mamu si urcite potesila.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: