Doba a teplota sterilizácie - Zelenina

tincaTinca, Prievidza, 22. júla 2013 18:57Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Sterilizovaná zelenina je druhým výrobkom po kompótoch, ktorú si doma radi pripravujeme. Niektoré druhy zeleniny sú veľmi obľúbenou pochúťkou na domáce konzervovanie. Preto vám ponúkam ďalšie rady ako tieto výrobky správne sterilizovať, aby sme sa vyhli možným chybám a mali z našej práce radosť a najmä pri konzumácii pôžitok.

Materiál


Postup práce

RADY: Uhorky dobre znášajú aj vyššie teploty,takže nemajte obavy,že zmäknú. Dĺžka sterilizácie závisí od teploty,veľkosti plodov a pohárov. Najčastejšie CHYBY pri ich príprave sú:horkastá chuť-už čerstvé uhorky boli nahorklé,skladovaním sa chyba zmenšuje až zmizne, sivnutie uhoriek-príčina počas chlladenia vnikol do pohára vzduch,alebo nedostatočná sterilácia,mäknutie uhoriek-prezreté plody alebo pleseň,ktorá môže rásť ak vnikol pri chladení vzduch. Ja papriku pred zaváraním blanžírujem pár minút, lepšie sa ukladá do pohárov. hrášok neobsahuje kyseliny a ak sa neokyslí musí sa sterilovať pri 100st.C,aby sa usmrtili mikroorganizmy vrátane ich spór.Preto sa hrášok v konzervárňach sterilizuje v autoklávoch, čo doma nemáme možnosť preto ho sterilizujeme na 2-3x,podobne praprika+rajčiny na lečo.Tiež fazuľka, preto je vhodné ju dať do mierne kyslého nálevu a vtedy stačí sterilizovať len 1x.Karfiol-ružoveniu a hnednutiu zabránime pridaním na 5 L nálevu 1/2 tabl. pyrosiričitanu draselného /dostať v drogérii/.

Zeleninové zmesy a šaláty pripravujeme najmenej z 3 druhov zelenín. Nemusíme prichucovať koreninami, vlastná chuť zeleniny pri správnej voľbe stačí. Zjemnenie chuti dosiahneme pridaním jedlého oleja na dno pohára-na O,7 L 2 PL, ale kto chce pár zrniek čierneho a nového korenia.

CHYBY,ktoré môžu nastať pri príprave nakladanej zeleniny najmä sterilizáciou sú obdobné, ako u kompótov, ktoré som už popísala v nápade na ich prípravu.



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 15 ľudí (4,2 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 3 komentáre k návodu
  • puntodadino, 23. júla 2013 o 06:27
    Hmm ten Kaliumpyrosulfit by som si rozmyslel tam sypat.To uz tam daj rovno salicyl a nemusis ani sterilizovat.Je zdravy,ved nase prababky a ich mamy ho pouzivali a neumreli-dozili sa aj 90r. ))


  • tinca, 23. júla 2013 o 10:16
    @puntodadino aj tak sa dá,ale tá dávka je tam tak slabá,že to nemôže škodiť. Každý ako mu je libo:)


  • terezkaterka, 6. septembra 2018 o 23:47
    Malá dávka chemikálie nemôže uškodiť. Lenže keď takú malú dávku požívame desiatky rokov, tak to môže spôsobovať problémy. Dnes sú tie malé dávky vo všetkom, čo jeme a pijeme. Takže tak.
    Keď to škodí kravám, tak to uečite škodí aj ľuďom. Pozrite si video.




Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Návod je v kategóriach:

Mohlo by vás zaujímať: