Droždie - prírodná kozmetika

Droždie - prírodná kozmetika
Foto: eldina
eldinaEldina, nové zámky, 12. mája 2014 13:39Ďalšie jeho nápadyĎalšie jeho recepty

Droždie je jedným z najbohatších organických prameňov prirodzených vitamínov. Potravinárske droždie nie je nič iné, ako jedna z najstarších foriem života na tejto planéte. Tvoria ho živé zlisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, čo sú vlastne miniatúrne jednobunkové huby, tvaru vajíčka. Droždie a najmä pivné kvasnice obsahujú vitamíny B skupiny- B1, B2, B6, B12 , minerály : zinok, draslík, sodík, železo, fosfor, mangán a dôležité aminokyseliny.

Materiál



    Postup práce

    Kvasnice sú skutočná studňa zdravia a krásy pre pleť, vlasy, nechty. Pokožku hydratuje, čistí a regeneruje, je vhodná pre všetky typy pokožky, ale najmä pre mastnú, pubertálnu pleť a potom pre zrelú, suchú, ktorá potrebuje oživenie..Teda aj pre mamu, aj pre dcéru..:)

    MASKA NA ČISTENIE MASTNEJ PLETI: zmiešať 1 PL suchých pivných kvasníc s pár PL jogurtu, naniesť na tvár a krk, nechať 15 min pôsobiť a umyť striedavo teplou a studenou vodou.

    MASKA NA ČISTENIE UHROVITEJ PLETI: zmiešať 1 kocku čerstvých kvasníc, asi 3 PL mlieka a 1 ČL šťavy z citróna----------- 2 x do týždňa natierať na pleť a krk, nechať 15 minút pôsobiť a umyť vlažnou vodou.

    MASKA NA SUCHÚ A ZRELÚ PLEŤ: zmiešať 1 PL suchých pivných kvasníc, žĺtok, 3 PL šľahačkovej smotany a mleté ovsené vločky /môžu byť aj pšeničné/...Nechať 20 minút pôsobiť, umyť vodou .

    MASKA, KTORÁ ZJEMŇUJE POKOŽKU: zmiešať 1 kocku čerstvých kvasníc s trochou medu a ak máte veľmi suchú pokožku, tak aj s trochou olivového oleja..Natrieť na tvár a krk-Nechať 20 minút pôsobiť. Umyť vlažnou vodou.

    PEELING Z KVASNÍC /NA TVÁR/: zmiešať 1 kocku čerstvých kvasníc s trochou mlieka, pridať 1 PL rozdrvených semienok ľanu, naniesť na tvár, ked masa uschne- postupovať ako pri klasickom peelingu /prsty navlhčiť a krúživými pohybmi masírovať masu do pokožky/.

    ANTI - AGE MASKA /NA TVÁR/: zmiešať 2 PL čerstvého droždia a 1 PL vody.Natrieť na tvár a krk, nechať zaschnúť.Potom zmývať striedavo so studenou a teplou vodou.. AK máte 20 rokov-masku si robte 1 x mesačne, ak máte 30 rokov-2 x mesačne, ak 40 rokov- 1x týždenne, ak 50 rokov-2x týždenne a ak 60-3 x do týždňa.

    LIFTING MASKA : zmiešať 2 kocky čerstvého droždia, 125 ml teplého mlieka a 1 ČL cukru..Natrieť na tvár, krk a dekolt, nechať uschnúť a potom zmyť vlažnou vodou..

    MASKA NA VYSUŠENÉ RUKY: zmiešať 1 PL čerstvých kvasníc s 1 šálkou teplého mlieka, zmesou si 15 minúť masírovať ruky , potom umyť teplou vodou..

    MASKA PROTI VYPADÁVANIU VLASOV: v 1 šálke vlažnej vody roztopiť 4 PL sušeného droždia, natrieť na pokožku hlavy a masírovať 10 minút, potom vlasy umyť.

    TELOVÝ PEELING: zmiešať 2 PL sušených pivných kvasníc a 2 PL ovsených vločiek, 1 PL medu, 1 PL mletých mandlí, trochu mlieka a šťavu z citróna, ..."pastou" krúživými pohybmi vmasírovať do pokožky , nechať chvíľu pôsobiť a zmyť vlažnou vodou..

    ANTI-AGE KÚPEĽ: do kúpeľa vmiešať 5 PL sušených pivných kvasníc, nechať pôsobiť 15 minúť a umyť teplou vodou..

    Možno ste viacerí pred prečítaním tohto článku nepočuli o pivných kvasniciach, ide o vedľajší produkt pri výrobe piva../dá sa kúpiť v lekárni, v DM-ke, či v eshope/......Užívanie pivných kvasníc napomáha pri liečení vredov, problémoch s pokožkou /aj infekcie/, pri herpesoch, problémoch s imunitným systémom /stačí 2 x denne 1 ČL napr. do bieleho jogurtu, či vody /......reguluje cholesterol, je to prírodné antibiotikum (a zároveň neničí črevnú flóru), pomáha pri menštruačných problémoch, či menopauze.....Sú vhodné aj pre diabetikov, nakoľko obsahuje chróm, ktorý kontroluje hladinu krvného cukru...

    Ak máte svoje skúsenosti s droždím-sem s ním, do diskusie! :)))



    Páči sa ti tento návod?
    Fejsbukni
    Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 30 ľudí (4,5 hviezdičiek)

    Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 20 komentárov k návodu
    • daguska, 12. mája 2014 o 18:55
      Samé skvelé a zaujímavé "recepty".Mnohé ma oslovili a urcite vyskúsam.Aj ja,aj moje dcéry.Pácia sa mi prírodné suroviny v kozmetike,aj v liecení .Ponúkas vela nových informácií.


    • fialka49, 12. mája 2014 o 21:15
      Náš závodný lekár odporúčal zjesť občas kúsok čerstvého droždia.
      Ženám to zdôvodnil: "Netreba kupovať drahé mastičky, milé paničky, poslúžia zdravšie naše kvasničky."
      Chlapom zase: "Daj si sem-tam trochu droždí, ten smrad z tabaku ti zdrží. A ešte budeš pekný."
      (Podobal sa na Rudolfa Hrušínskeho a jeho vtipné komentáre nám dodnes pripomínajú Dr. Skružného z filmu Vesničko má středisková)


    • katkat, 12. mája 2014 o 21:35
      Ty vzdy ked pridas tieto svoje rady a napady ja len zasnem :) v dobrom samozrejme :)


    • smejkad, 13. mája 2014 o 06:33
      nieco som vedela, ale toto je o par levelov vyssie, poklona :-)


    • eldina, 13. mája 2014 o 09:03
      @fialka49 ten lekár musel byť úžasný :)
      k takému lekárovi sa človek musel tešiť /síce oxymoron,ale nevadí/..:)
      @smejkad vdaka, droždie stojí pár centov, tak prečo nevyužiť, nie? /a ja mám doma stále pár kúskov, aj v mrazničke/
      @katkat dakujem..


    • rodamito, 13. mája 2014 o 09:22
      ja som jedávala počas puberty kvasnice pravidelne a bolo to vidieť na pokožke...........podstatne menej uhrov ako spolužiačky...........keď som im to prezradila, najprv ohŕňali nos, no potom to viaceré skúsili a tiež boli spokojné.........


    • pipnat, 13. mája 2014 o 10:36
      musím vyskúšať, hoci mám "len" 35 rokov, hlavne po niekoľkoročnom nedostatku spánku bojujem s vráskami a so suchou pleťou:)vďaka za tipy:)


    • hubata, 13. mája 2014 o 14:41
      Prezradím pomazánku z droždia na krásu: kocku droždia vymiešať so zmäknutým maslom, pridať červenú papriku, cibuľku, príp. pažítku a papáme s čerstvým chlebíkom. Kto ich papá surové alebo pečené pravidelne má chuť do jedla, nerobí sa mu "jačmeň na oku" a podobné zápaly. Pri niektorých druhoch liekov sa berie aj B-komplex ale dá sa nahradiť aj droždím. No a pleť je tiež peknučká.


    • zdensk, 13. mája 2014 o 15:15
      chcela by som sa spýtať na jednu maličkosť k maske na čistenie uhrovitej pleti (dúfam, že nie moc hlúpo len aby mi to bolo jasné): píšeš, že najmenej 2x do týždňa natierať. natierať to vždy tou istou zmesou až kým sa neminie? ako povedzme pleťovou vodou? akože či pri tom má nejaký význam povedzme to kvasenie. alebo si urobiť vždy čerstvú zmes a po jednom použití vyhodiť?


    • eldina, 13. mája 2014 o 15:24
      @zdensk ahoj, stále sa robí nová maska , čerstvá


    • zdensk, 13. mája 2014 o 18:39
      ďakujem, tak idem do toho


    • lacquer, 14. mája 2014 o 13:59
      Pri pivných kvasniciach si dovolím pripomenúť, že sa od nich priberá, odporúčajú sa ľuďom, ktorí sú veľmi chudí resp. chcú pribrať.


    • pipnat, 15. mája 2014 o 12:15
      @lacquer a ako je to s čerstvým droždím?z toho sa priberá tiež? teda niežeby som ho chcela jesť na kilá, len tak sa pýtam...vďaka:)


    • smejkad, 15. mája 2014 o 12:36
      z drozdia samotného sa nepribera
      obsahuje vsak vitaminy skupiny B, ktore podporuju chut do jedla :-)


    • eldina, 16. mája 2014 o 10:41
      @smejkad , povedala si to aj za mňa..z droždia sa nepriberá, áno, obsahuje vitamín B, ktorý podporuje apetít, ale z 2 ČL denne človek nepriberie...ak má zvýšený apetít, tak si treba dať ovocie a športovať/aspoň trochu/-ak má človek nadváhu, určite nie z droždia, ale z nekontrolovaného jedenia a nehýbania sa..myslím si, že liečivé účinky droždia stoja za viac, ako odmietnuť ho kvôli obezite /je to výhovorka na svoju lenivosť/
      @pipnat , toto bola odpoved aj pre teba


    • pipnat, 16. mája 2014 o 10:55
      @eldina vďaka:)


    • gabriele, 18. mája 2014 o 17:32
      @eldina dobre, ze si to prelozila...len by bolo treba uviest aj povodny zdroj clanku...aspon ja si myslim, ze sa to tak patri kvoli povodnej autorke Valike, co si dala tu namahu dat vsetky tieto mudrosti dokopy...


    • eldina, 18. mája 2014 o 17:34
      @gabriele prečo máš s tým problém? nikdy nevydávam články za moje múdrosti, všetci vedia, že čerpám z netu /tak, ako aj Valika/


    • gabriele, 18. mája 2014 o 18:16
      @eldina nemam s tym problem...len som zvyknuta tu na vareche, ze vacsinou varechacky udavaju zdroj inspiracie...podla mna by sa to zvlast patrilo uviest vtedy, ked sa nieco odslova doslova odpise...Valika mozno cerpa z netu, ale dala ten clanok dokopy...


    • jarkapp, 18. mája 2014 o 21:29
      vedela som o priaznivom účinku droždia a niekedy dávno som si robila pleťové masky z droždia / a výsledok bol úžasný/,no teraz drožďovú nahradili hotové kozmetické /častokrát aj drahé/ výrobky.Určite sa k droždiu vrátim...skvelé typy



    Pridaj komentár:

    Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



    Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

    Každodenný
    súhrn receptov »
    Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
    QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
    Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

    Návod je v kategóriach:

    Mohlo by vás zaujímať: