Po kúpení a opätovnom zušľachtení záhradky do stavu prevažne na relaxovanie neďaleko sídliska kde bývam prišiel rad aj na postavenie grilu / krbu. Keďže som nechcel kúpny, musel som vymyslieť z čoho ho postaviť. Samozrejme čo najjednoduchšie, najlacnejšie, najrýchlejšie a by aj nejako vyzeral... Staré tehly, kameň, kov? Dostal som iný nápad.
V zberných surovinách som kúpil starý, od izolácie už očistený bojler o objeme cca 150-180 litrov za 10 Euro. Ešte tam som nakreslil kriedou otvor, ktorý mi ich pracovník vyrezal plameňom. Doma bolo nutné ešte bojler dôkladne očistiť od zbytkov izolácie, z vnútornej strany od hrdze. Bolo treba ho zbaviť špirály, prírub na prívod a odvod vody. Vypálený otvor bolo treba dohladiť brúsnym kotúčom, druhý otvor, na prikladanie dreva som vyrezal uhlovou brúskou. Ako komín poslúžil odpad z hrubostennej interiérovej komínovej rúry /cca 250 mm / o priereze 150 mm, ktorý je privarený zo strany kde bola pôvodne špirála, keďže tam bola diera. Do spodnej časti som navŕtal asi 15 otvorov o priemere 8 mm, aby mal gril pri horení ťah. Vo výške medzi otvormi je vo vnútri v zadnej časti privarená guľatina o priereze 8mm, na ktorú sa položí rošt, vo výške, kde končí horný otvor je naprieč v strede privarená ďalšia guľatina na ktorú sa pomocou hákov vešia mäso na údenie. Ako rošt poslúžil nerezový rošt z vyradeného sporáka. Nohy sú vyrobené z pevného ,,L,, profilu, tiež polica, na ktorú som položil balkónovú dlažbu 250 x 250 mm.
Gril keďže je ťažký, je kvôli stabilite zapustený 50 cm do zeme.
abdul, 10. decembra 2015 o 18:06
Hanbil by som sa za toto strašidlo na záhrade. Riziko úrazu je vyššie ako pri výkone práce pyrotechnika.
kutil, 10. decembra 2015 o 19:49
Dobrý nápad i realizácia !
abdul o akom úraze točíš?
Asi si nikdy nezažil pravú opekačku bez Tescových hotových tanierov s dreveným uhlím!
I keď aj to je výborný nápad - ako jednorazovka.
klingacik, 11. decembra 2015 o 20:39
dakujem za opzitivne komentare
Abdul, ja sa za to nehanbim, je to moj napad, moja robota a som na to hrdy.Uz mam urobene aj dvierka a je to perfektna vec na udenie. Skusal som domaci syr, ryby, domacu klobasu a casto udievam rebra...Aj dnes tam visia 3 kusy
sracz, 12. decembra 2015 o 23:25
Ja som za, gramotne, efektne a efektívne využitá zručnosť i materiál a o variabilite následného využitia ani nepochybujem!!! Na podrobnejší koment mi, šikovný Martin_ko @klingacik chýba len širší záber na Tvoju záhradu, aby som mohol posúdiť aj prípadnú dispozíciu a rozšírenie údiarne (záhradného grilu) o altámok, či besiedku (s Tvojim dielom v rohu, pri stene, alebo dokonca uprostred)! Držím všetky PPP (aj ten bez nechta) a srdečne pozdravujem!
Mohlo by vás zaujímať: