Zavlažovač kvetín

Zavlažovač kvetín
Foto: antonym

Asi pred rokom som v týchto miestach uverejnil návod na zhotovenie zariadenia na zavlažovanie kvetín, ktoré im malo pomôcť prežiť našu dovolenku. Návod zmizol, asi sa niekomu neosvedčil. Ako každé takéto zariadenie, aj tento "prístrojček" treba správne používať. Je totiž uspôsobený tak, aby udržiaval konštantnú hladinu spodnej vody v kvetináči, ktorý nesmie mať obvyklý otvor v dne. Rozličné varianty sú preto vhodné najmä pre kvetinové hrantíky používané v balkónových žľaboch.

Postup práce

Obstaráme si materiál. Tenkostennú hliníkovú rúrku odrežeme na potrebnú dĺžku šikmým rezom pod uhlom asi 45° až 60°. Náustok získame z použitej fľaše, ktorej objem by bol asi nedostačujúci, preto ho na záver naskrutkujeme na väčšiu fľašu. Vo fľaši však v prevádzke vzniká podtlak, ktorý ju môže zbortiť. Ako zásobník preto vyberáme fľaše s čo najtuhšími stenami.
Zavlažovač kvetín  - obrázok 1

Šikmo zrezanú hliníkovú rúrku s trochou úsilia zasunieme do otvoru v náustku, čím je príprava takmer hotová. Fľaša so zásobou vody však bude umiestnená hore dnom a bude sa opierať hrotom rúrky o dno zavlažovaného kvetináča. Pri prepichovaní vrstvy zeminy by sa rúrka upchala a preto použijeme druhú, o niečo širšiu plastovú vodiacu rúrku, ktorú najskôr zakopeme na príslušné miesto. Osvedčila sa ochranná rúrka na elektrické vedenia s priemerom 16 mm.
Zavlažovač kvetín  - obrázok 2

Z obrázka je zrejmé umiestnenie zásobníkovej fľaše v zavlažovanom kvetináči. Dôležité je, aby hrot rúrky bol skutočne na dne kvetináča, inak bude hladina vody privysoko a rastliny budú premáčané. Naopak, rúrka sa nesmie upchať (tomu zabraňuje vonkajšia ochranná rúrka). Rastliny si vezmú vody koľko potrebujú: keď nebude v zrezanom ústí rúrky voda, vnikne do nej vzduch a vytečie trocha vody. Celý proces sa dá pekne pozorovať a rovnako dobre je vidieť aj zásobu vody.
Zavlažovač kvetín  - obrázok 3

Posledný obrázok ukazuje, ako sa fľaša pod tlakom vzduchu môže zdeformovať. To však vôbec neovplyvňuje činnosť zavlažovača. Popísané zariadenie predstavuje variant Mariottovej fľaše z učebníc fyziky, upravenej na udržiavanie konštantnej hladiny. Ešte jednoduchšiu verziu predstavuje naplnená zazátkovaná fľaša s malým otvorom v blízkosti dna, ktorým striedavo vyteká voda a vchádza vzduch. Otvor urobíme napríklad horúcim klincom. Tento nápad tvoril podstatu predchádzajúceho príspevku a jeho nevýhodou je, že fľaša zaberá časť priestoru v kvetináči.
Zavlažovač kvetín  - obrázok 4



Páči sa ti tento návod?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 31 ľudí (4,8 hviezdičiek)

Staňte sa fanúšikom nášho nového webu: 4 komentáre k návodu
  • waocipa, 21. júla 2015 o 13:11
    tak to je super návod a mame o jednu starosť menej co z kvetmi ak odchádzame na dovolenku


  • farbuska, 21. júla 2015 o 19:45
    super. vďaka za návod.


  • olinecka, 22. júla 2015 o 10:58
    Hm,fľaša skolabovala skôr ako kvietky,dobrý nápad!!!


  • elka, 6. augusta 2015 o 05:11
    vyborny napad, rozhodne vyskusam



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Každodenný
súhrn receptov »
Tento návod VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovNápad do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na nadiktovanie do telefónu:

Mohlo by vás zaujímať: